Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ

Αν πέτυχε κάτι στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρία Άνγχελα Ολγκίν, αυτό ήταν να ανοίξει μια συζήτηση, κυρίως στα κατεχόμενα, σε σχέση με τους χειρισμούς του Ερσίν Τατάρ. Κόμματα, πολιτικοί, οργανώσεις που θέλουν την επανένωση και πολίτες, αντιδρούν πλέον ανοιχτά και εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους, με τον τρόπο που ο Ερσίν Τατάρ, προσεγγίζει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο πρόσφατο ταξίδι της η κα. Ολγκίν, το οποίο ήταν το τρίτο στη σειρά, από την μέρα του διορισμού της από τον Αντόνιο Γκουτέρες, μπήκε σαφώς πιο επιθετικά. Πλέον, αφού είχε σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για το πώς τοποθετείται η κάθε πλευρά, τι θέλουν οι πολίτες, ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων και ποιες είναι οι επιδιώξεις των τρίτων μερών, έριξε το μπαλάκι στους ηγέτες. Ενώπιον τους κατέθεσε πιο συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε τις απόψεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της

Είναι ξεκάθαρο πως οι προτάσεις της δεν έγιναν αποδεκτές από τον κατοχικό ηγέτη, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει δηλώσει δημόσια, πως δεν απέρριψε καμία πρόταση που τέθηκε ενώπιον του. Αυτή η στάση του Τατάρ, σε συνδυασμό με το δημόσιο κάλεσμα που επανέλαβε δυο και τρεις φορές η κα. Ολγκίν, αλλά και με ορατό πλέον τον κίνδυνο ότι ούτε αυτή η προσπάθεια θα τελεσφορήσει, στα κατεχόμενα άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές.

Κι αυτό ενδεχομένως να ήταν και φυσικό επακόλουθο. Εξάλλου, είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, τάσσονται ανοιχτά υπέρ της λύσης, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός, ότι το «εκλογικό» σώμα, έχει μετατραπεί σε εργαλείο ελέγχου των κατεχομένων, από την Άγκυρα, με την εγγραφή χιλιάδων εποίκων, οι οποίοι άλλωστε, καθόρισαν και το αποτέλεσμα των τελευταίων «εκλογών», όπου ο Ερσίν Τατάρ, επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί.

Παρακολουθώντας κανείς τα διαμειφθέντα στα κατεχόμενα, αντιλαμβάνεται και τις μεγάλες αδυναμίες του κατοχικού ηγέτη. Στην κριτική που του ασκήθηκε, σε σχέση με τις θέσεις που εκφράζει στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα και την άρνηση του να συμμετέχει σε μια νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Ερσίν Τατάρ, ενδεχομένως ελλείψει επιχειρημάτων, φόρτωσε τις αποφάσεις σε ώμους άλλων και συγκεκριμένα στους ώμους του Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να στρέψει τα βλέμματα αλλού, κατηγόρησε και την κα. Ολγκίν ότι υποδαυλίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που του ασκούν κριτική και βάζει τον ίδιο στο στόχαστρο. Ο Τατάρ, ενοχλήθηκε διότι η κα. Ολγκίν συναντήθηκε δύο φορές με τον Μουσταφά Ακιντζί, την ώρα που η δεύτερη συνάντηση με τον ίδιο δεν κράτησε ούτε 20 λεπτά.

Ενδεχομένως νιώθοντας και την πολιτική αλλά και την ευρύτερη απομόνωση στα κατεχόμενα, αφού η μεγάλη πλειοψηφία και των κομμάτων αλλά και των Τουρκοκυπρίων ευνοούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ, επιχείρησε να ρίξει το βάρος της ευθύνης στην Τουρκία.

«Δεν επιτίθενται στην Τουρκία. Έφυγε ο Τατάρ λένε. Ο Τατάρ δεν είναι μόνος. Αξιολογώ κάθε στάδιο αυτής της πολιτικής μαζί με την Τουρκία», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για τη στάση της Ολγκίν, λέγοντας πως δεν είναι ευχάριστη αυτή η στάση έναντι της αλλαγής πολιτικής που έθεσε επί τάπητος η «ΤΔΒΚ» και υποστηρίζει η Τουρκία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, σε σχέση με τα όσα συζήτησε με την κα. Ολγκίν κι αν από αυτά προκύπτει διάσταση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και κατεχομένων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως δεν διαπίστωσε καμία διάσταση απόψεων.

Επιστρέφοντας στο θέμα του Τατάρ και πώς ο ίδιος διαχειρίζεται επικοινωνιακά την άρνηση του να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, υπό το βάρος της πίεσης που του δημιουργεί η τ/κ αντιπολίτευση και οι Τουρκοκύπριοι ευρύτερα, ο τ/κ Τύπος, τον συνέκρινε με τη στάση που παραδοσιακά διατηρούσε ο ιστορικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, όταν διαφωνούσε με την Άγκυρα. Η εφημερίδα Avrupa, έγραψε πως εκείνοι που εξόργισαν τον Τατάρ, κατηγορώντας τον ότι απέφυγε τις συνομιλίες, τελικά τον ανάγκασαν να πει «γιατί το λέτε σε εμένα και όχι στην Τουρκία;». Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι κάποτε ο Ραούφ Ντενκτάς είχε πει το εξής στους επικριτές του, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν «Mister No»: «Εγώ εδώ εφαρμόζω τις αποφάσεις της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Η τ/κ αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο κόμμα, το CTP, άρπαξε το γάντι που έριξε ο Τατάρ και τον κάλεσε να παραιτηθεί εάν διαφωνεί με την Άγκυρα. «Ο κ. Τατάρ πρώτα βγαίνει και λέει αυτά που δέχτηκαν, αυτά που δεν δέχτηκαν, λέει αν θα πάει ή όχι σε συνάντηση και ύστερα λέει 'τα είπα αυτά, αλλά δεν είμαι εγώ που τα είπα, η Άγκυρα τα είπε'. Και αυτό το άτομο συνεχίζει να κάθεται στο θώκο. Αν το δούμε αυτό ως άποψη της Άγκυρας, να παραιτηθεί», είπε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε την έκπληξή της για την στάση Τατάρ σε νέα συνέντευξη η Ολγκίν

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες