Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της

H Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν «υπερέβη τα όρια της εντολής της», δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη στον παράνομο «Μπαϊράκ» ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ. 

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η κ. Ολγκίν έφτασε στην Κύπρο για μια περίοδο έξι μηνών, για να διερευνήσει το αν υπάρχει κοινό έδαφος για τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η διπλωμάτισσα του ΟΗΕ γνώριζε πολύ καλά ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις θέσεις που πρόβαλλε στη Γενεύη πριν από 3,5 χρόνια, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι τώρα που η κ. Ολγκίν διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται κοινό έδαφος «προχωρά πέρα από την αρμοδιότητα της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

Εκφράζοντας παράπονο για τις επαφές της κ. Ολγκίν με Τ/κ υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης και κυρίως τις δυο τελευταίες επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «πρόκειται για προσπάθειες που στοχεύουν να κινητοποιήσουν τα μέτωπα της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσουν μια διαφορετική αντίληψη εδώ. Έχω μεταφέρει τον προβληματισμό μου αυτό στα απαραίτητα κέντρα, έχω εκφράσει τη δυσφορία μου και θα αξιολογήσουμε ανάλογα τις ενέργειές μας».

«Μετά από 8 χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, ένα επιτυχημένο πρόσωπο κρίθηκε άξιο για τη θέση αυτή. Η εξουσιοδότησή σας αφορά την αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα αν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη της διαδικασίας. Η κυρίαρχη ισότητα και το καθεστώς των ισότιμων εθνών, τα οποία προτείναμε πριν από 3 χρόνια, πριν από 3,5 χρόνια, είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει επίσης η υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σωστό διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης να ενώνονται και να μας στοχοποιούν» συνέχισε. 

Ερωτηθείς αν προτάθηκε από την κ. Ολγκίν μια πενταμερής σύνοδος, ο κ. Τατάρ είπε «όχι, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά άφησε υπονοούμενα. Με άλλα λόγια, είπε "Ναι, δεν μπορώ να το λύσω αυτό, οπότε ας καθίσουμε και ας μιλήσουμε σε μια τριμερή συνάντηση. Ας δούμε τι έχει να πει η κάθε πλευρά"».

Στο ερώτημα τι αναμένεται από την έκθεση που θα υποβάλει η Προσωπική Απεσταλμένη, ο κ. Τατάρ την παρότρυνε, καταθέτοντας τα πορίσματά της να «γράψει την αλήθεια. Ας είναι ρεαλιστική».

«Έχουμε αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Λέμε εδώ και χρόνια ότι είμαστε ένας από τους δυο ισότιμους εταίρους στην Κύπρο. Ποτέ δεν είδαμε τους εαυτούς μας ως μειονότητα. Έχουμε μια νέα πολιτική που παρουσιάσαμε πριν από 3,5 χρόνια. Δεν συμφωνώ με την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα διότι έχω δώσει μια υπόσχεση» στην τ/κ κοινότητα, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε την έκπληξή της για την στάση Τατάρ σε νέα συνέντευξη η Ολγκίν

Ανέφερε ακόμη ότι μετά την εκλογή του «καθίσαμε με την Τουρκία και το συζητήσαμε. Και τι είπαμε; Αν αναγνωριστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς, θα μπούμε σε μια νέα διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Με άλλα λόγια, αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι σίγουρα με τη συνεργασία δυο κρατών».

Στη συνέντευξη του στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στο αίτημα «3Α» της τ/κ πλευράς, δηλαδή στο αίτημα για απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές.

«Αυτό που καταλαβαίνουμε από το κοινό έδαφος είναι η κυρίαρχη ισότητά μας και τα '3Α', το οποίο θέσαμε μετά τις συνομιλίες με την Τουρκία, δηλαδή οι απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας σχέσεις. Αρχικά, η Προσωπική Απεσταλμένη είπε ότι το αίτημα αυτό ήταν εύλογο», ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος σημείωσε ότι στη συνέχεια η κ. Ολγκίν άλλαξε στάση.

«Αυτά είναι τα δικαιώματά μας. Είμαστε οι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας πέταξαν έξω από τη Δημοκρατία, υπό την απειλή όπλων και η άλλη πλευρά άρχισε να συμπεριφέρεται ως η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι τελείως δική της και ελήφθη η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος αφού αποκλείστηκαν από τη Δημοκρατία», είπε ο κ. Τατάρ.

Πρόσθεσε ότι «θέλουν να μας επιβάλλουν μια διαδικασία με την οποία θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση και εμείς απαντάμε ότι "πλέον έχουμε φέρει στο προσκήνιο μια νέα πολιτική και αυτήν υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία"». Ακόμη, με αναφορά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι «με την φράση "λάβετε υπόψη σας τις πραγματικότητες της Κύπρου" ο κύριος Ερντογάν αναφέρεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό η Κυβέρνηση-Αναμένει τα επόμενα βήματα

Δειτε Επισης

Ανοίγει ξανά το θέμα συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ ο ΔΗΣΥ
Συνεργασία για προώθηση ισότητας φύλων συζήτησε στην Αθήνα η Επίτροπος Ισότητας
Α. Δημητρίου: Στην τελική ευθεία οι εκλογές, κρίσιμα τα διακυβεύματα
Kάλεσμα από ΠΕΠ στους πρόσφυγες για μαζική συμμετοχή στις εκλογές
Μεταναστευτικό και INTERREG στο επίκεντρο της συνάντησης Ιωάννου με Στυλιανίδη
Ευγενία Χριστοδούλου και Γιώργος Καρατζιάς οι νέοι εκτελεστικοί σύμβουλοι στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας
Η φορολογική μεταρρύθμιση στο επίκεντρο συνεδρίου της FMW
Διαψεύδει τα περί υπουργοποίησής του ο Παπαχαραλάμπους και βλέπει κακόβουλα κίνητρα
Ετοιμάστηκε ο ειδικός εκλογικός κατάλογος των εγκλωβισμένων πολιτών
Ιωάννου: Έντονες παραστάσεις προς ΟΚΥπΥ για το Νοσοκομείο Τροόδους για να προχωρήσουν τα έργα