Ακόμα και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ επέμεναν ότι δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια

Στην απόφαση ότι η αιτία θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου ήταν δολοφονία από στραγγαλισμό κατέληξε η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου, έχοντας αξιολογήσει όλα τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η θανατική ανακρίτρια ξεκίνησε την ανάγνωση της απόφασής της σκιαγραφώντας το προφιλ του Θανάση Νικολάου, ως έναν ώριμο, πειθαρχημένο και συνεπή νέο, με σχέσεις με την εκκλησία, ο οποίος δεν κατανάλωνε αλκοόλ, ούτε κάπνιζε. Δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα και, σύμφωνα με την μαρτυρία, το ζήτημα που τον απασχολούσε κυρίως ήταν οι δυσβάστακτες συνθήκες στον στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δολοφονία από στραγγαλισμό ο θάνατος του Θανάση-Κόλαφος το Δικαστήριο κατά Εισαγγελίας και Αστυνομίας

Αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες αυτές, τα παράπονα για τις οποίες μετέφερε σε οικεία του πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειάς του και ιερέα. Τα παράπονα αυτά ήταν επαναλαμβανόμενα και δεν φαίνεται να αφορούσαν μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά τις ευρύτερες συνθήκες που επικρατούσαν και με τις οποίες βρισκόταν αντιμέτωπος ο εθνοφρουρός.

Μεταξύ άλλων, η κ. Βαρωσιώτου επεσήμανε τα καψόνια στα οποία υποβαλλόταν ο Θανάσης από στρατιώτες στον λόχο του, επειδή ήταν εύκολος στόχος και δεν αντιδρούσε. Υπήρχε άτομο που τον αποκαλούσε καγκουρό, του έβαλαν φωτιά και κινδύνευσε να καεί ζωντανός και τον εξανάγκασαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε λάμπα. Επίσης η οικογένειά του δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα πως αν προέβαινε σε καταγγελία αναφορικά με το περιστατικό με τη φωτιά, θα τον σκότωναν.

Πέραν των οικείων του, ο 26χρονος εξέφρασε παράπονα και σε στρατιωτικούς, όπως τον λοχαγό του Τμήματος Επιστράτευσης, στον οποίο είχε αναφέρει πως δεν περνούσε καλά και ένα πρωινό, που τον είδε να κλαίει, του είπε πως δεν τον άφηναν να κοιμηθεί. Είχε δηλώσει, επίσης, σε επιλοχία ότι δεν μπορούσε να προσαρμοστεί, λόγω διαφορετικής ηλικίας, νοοτροπίας και αντιλήψεων και δήλωσε απογοητευμένος.

Ο Θανάσης Νικολάου ζήτησε από τη μητέρα του, στις 21/9, να τον μεταθέσουν γιατί άλλαξε ο διοικητής και τα έκανε όλα θάλασσα. Ακολούθως, όταν επέστρεψε στην μονάδα, κάποιοι στρατιώτες του συμπεριφέρθηκαν άσχημα, με τον λοχαγό να αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατό του ήταν ανήσυχος. Μετά από επιπλήξεις που έγιναν, ο επιτελάρχης παρότρυνε τον Θανάση όταν νοιώθει πιεσμένος, να πηγαίνει το γραφείο του να πίνουν καφέ και να τα λένε.

Η δικαστής επισήμανε πως, τη προηγούμενη ημέρα πριν τη δολοφονία του, ο Θανάσης έφαγε και έβαλε στη τσάντα του εκτός από ρούχα και φαγώσιμα που πήγε και αγόρασε, μία ενέργεια, δηλαδή, που δεν παραπέμπει σε κάποιον που προτίθεται λίγες ώρες μετά να θέσει τέρμα στη ζωή του, ενδεχόμενο που απέκλειαν έτσι κι αλλιώς αυτοί που τον γνώριζαν καλά. Επίσης, το πρωί, πριν αναχωρήσει, προγραμμάτισε στο βίντεο ώστε να βιντεογραφήσει κάτι στην τηλεόραση για να το δει αργότερα.

Η θανατική ανακρίτρια αναφέρθηκε στις πρώτες ενέργειες που έγιναν μετά τον εντοπισμό του πτώματος, σημειώνοντας ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας μέσα σε δέκα λεπτά και για αυτό τον λόγο η υπόθεση καταχωρήθηκε στην κατηγορία των μικροπαραβάσεων. Πρόσθεσε πως η οικογένεια συνέχισε να μεταβαίνει στη σκηνή, αναζητώντας η ίδια στοιχεία και όταν η μητέρα του εντόπισε αίμα, την ρώτησαν «τι θέλεις να μας πεις, ότι είναι φόνος και όχι αυτοκτονία;».

Ακολούθως, η Ντόρια Βαρωσιώτου σημείωσε τις δύο θανατικές ανακρίσεις που είχαν προηγηθεί και στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΑΔ, που έδειξε πλημμελή διερεύνηση από τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν έλαβαν καταθέσεις από όλα τα πρόσωπα του στρατού. Ανέφερε πως στον λόχο του Θανάση επικρατούσε πλήρης απειθαρχία και υπήρχαν περιστατικά εξευτελιστικής συμπεριφοράς σε βάρος του εθνοφρουρού και ότι υπήρχε μαρτυρία στρατιώτη ότι ο διοικητής τους ζήτησε μετά τον θάνατό του να πουν ότι όλα ήταν καλά στο στρατόπεδο. Μάλιστα, η Αστυνομία έλαβε κάποιες από τις καταθέσεις εντός του στρατοπέδου και στην παρουσία αξιωματικών, όπως προκύπτει από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, οι οποίοι κατέληξαν πως υπάρχουν εύλογες υποψίες πως πρόσωπα ή αξιωματικοί του στρατού αναμείχθηκαν στη δολοφονία του Θανάση Νικολάου. Τόσα χρόνια μετά, η Αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει το κινητό τηλέφωνο του Θανάση. Η κατάληξη της αστυνομικής έρευνας ήταν ότι δεν προέκυψε μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου που να συνδέεται με τον θάνατο του Θανάση και δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά ευρήματα, η δικαστής στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα παρουσίασε στο Δικαστήριο η εμπειρογνώμονας Δήμητρα Καραγιάννη, ενώ επεσήμανε και την προσπάθεια της εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας Ξένιας Ξενοφώντος να υποβαθμίσει τη μαρτυρία της, την οποία η ίδια χαρακτήρισε καίρια. Η κ. Βαρωσιώτου επεσήμανε πως η θέση της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας ήταν από την αρχή ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια και αυτή η στάση τηρήθηκε ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθαρση ζητά η οικογένεια του Θανάση-«Φάνηκαν τελικά ποιοι ήταν οι πελλοί»

Στην πολυσέλιδη απόφασή της, η δικαστής έθιξε και το γεγονός ότι οι κυπριακές Αρχές, ακόμη και η Εισαγγελία, κατά τη διάρκεια της θανατικής ανάκρισης επέμεναν στη θέση που αμφισβήτησε το ίδιο το ΕΔΑΔ και μάλιστα χρησιμοποιούσε ως μάρτυρα τον Πανίκο Σταυριανό, παρά τις ευθύνες που του καταλογίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, με τον πρώτο να καταθέτει ενώπιον της όχι μετά από αίτημα της Εισαγγελίας αλλά από την πλευρά της οικογένειας. Μάλιστα, η δικαστής ανέφερε πως η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, δείχνοντας ως πιθανό λόγο το γεγονός πως οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές κατέληξαν σε εγκληματική ενέργεια. Η δικαστής αποδέχθηκε στην ολότητά της τη μαρτυρία της Δήμητρας Καραγιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία υποστήριξε με διαύγεια και τεκμηρίωσε τις αναφορές πως το έλλειμμα αποτελεί κάκωση γενόμενη εν ζωή από στραγγαλισμό.

Μέσα από αυτή την πολύωρη ανάγνωση, στην οποία δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες από το υλικό που έχει συλλεγεί, διαμορφώθηκε η εικόνα τόσο της πλημμελούς διερεύνησης που έγινε, όσο και ενός νέου που δεν είχε ούτε εχθρούς, ούτε κανέναν λόγο για να θέλει να πεθάνει και οι τελευταίες του ενέργειες δεν έδειχναν καμία τέτοια πρόθεση. Ήταν, όμως, θύμα συστηματικής στοχοποίησης εντός του στρατοπέδου, όπου αφενός τύγχανε εξευτελιστικής συμπεριφοράς και αφετέρου δεν τύγχανε επαρκούς προστασίας. Και ήταν θύμα δολοφονίας δια στραγγαλισμού.

Η απόφαση της Ντόριας Βαρωσιώτου ανατρέπει τα δεδομένα 19 ετών, με τις ευθύνες πλέον να βαραίνουν την Εισαγγελία και την Αστυνομία, που ακόμα και μετά την τελευταία έρευνά τους, επέμεναν και υποστήριζαν σθεναρά πως δεν πρόκειται για θάνατο που επήλθε από εγκληματική ενέργεια. Και αυτό διότι ακόμα και στη θανατική ανάκριση, η πλευρά της Εισαγγελίας, όπως πολλές φορές γράφτηκε και λέχθηκε, ήταν έντονη και μετέτρεψε τη διαδικασία σε «εμπόλεμη ζώνη». Μάλιστα η δικαστής στην απόφασή της υπέδειξε ότι η στάση της εκπροσώπου της Εισαγγελίας ήταν εριστική, όταν υπέβαλλε ερωτήσεις στην κ. Καραγιάννη, την μαρτυρία της οποίας προσπαθούσε να αποδομήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε σε κλάματα η οικογένεια μετά τη δικαίωση-Συγκινήθηκε η δικαστής

Σημειώνεται ότι τη Γενική Εισαγγελεία εκπροσωπούσε η δικηγόρος Ξένια Ξενοφώντος και την οικογένεια του Θανάση Νικολάου οι δικηγόροι Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα.

Δειτε Επισης

Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης