Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι

Με δυο ξεχωριστές έρευνες επιχειρείται να διαπιστωθούν οι συνθήκες για τον τραγικό θάνατο του 24χρονου αλλοδαπού, ο οποίος έκανε βουτιά θανάτου από διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου πολυκατοικίας στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Από την μια είναι σε εξέλιξη η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από την άλλη η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Αμφότερες οι έρευνες θα ψάξουν απαντήσεις για τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν τα μέλη της Δύναμης. Δηλαδή, εάν όντως χτύπησαν την πόρτα ευγενικά και ζήτησαν να προχωρήσουν σε σχετικό έλεγχο με το πρώτο φως της ημέρας ή εάν ισχύουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για έφοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, η έρευνα του ΤΑΕ Λεμεσού, αναφορικά με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, δεν προέκυψε κάτι εναντίον του, ενώ στο πλαίσιο της διερεύνησης κατηγορήθηκε γραπτώς ένα πρόσωπο το οποίο φέρεται να εργοδοτούσε παράνομα αλλοδαπούς.

Από πλευράς Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η έρευνα από τους δύο ποινικούς ανακριτές που έχουν διοριστεί, έχει ξεκινήσει χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι όροι εντολής που δόθηκαν στους δυο ποινικούς ανακριτές, είναι να διερευνήσουν όλο το φάσμα και όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Οι ερευνητές θα εστιάσουν στον τρόπο δράσης των μελών της Δύναμης που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ενώ για τον σκοπό αυτό, ήδη ζητήθηκε ο φάκελος της υπόθεσης και το υλικό που συλλέχθηκε από πλευράς Αστυνομίας στο πλαίσιο των ερευνών που διέταξε η ηγεσία της Δύναμης. Ανάμεσα στο υλικό, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι καταθέσεις των αστυνομικών, όσο και των αλλοδαπών που διέμεναν στο διαμέρισμα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ποινικούς ανακριτές και επιπλέον μαρτυρικό υλικό.

Σημειώνεται πως η διερεύνηση από πλευράς της Αστυνομίας έχει διακοπεί, ώστε να συνεχιστεί από την ΑΑΔΙΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερωτήματα για τις συνθήκες που εκτυλίχθηκε η τραγωδία στη Λεμεσό-Συγκρουόμενες θέσεις για την ανάγκη εντάλματος

Από την άλλη, η έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, εστιάζει τόσο στο τι διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της έρευνας της Αστυνομίας, όσο και στις συνθήκες που οδήγησαν τον 24χρονο να πέσει στο κενό, κάτι που η Επίτροπος χαρακτήρισε ως «πράξη απελπισίας».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κ. Λοττίδη ζήτησε και έλαβε υλικό από την Αστυνομία, προκειμένου να μελετηθεί και εάν χρειαστεί θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, χωρίς να αποκαλείται να ληφθούν και νέες καταθέσεις από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι ενδεχομένως, υπό το καθεστώς φόβου, να ανέφεραν άλλα στο ΤΑΕ Λεμεσού.

Επιπλέον η Επίτροπος, κατά τη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας, θα επιχειρήσει να διαπιστώσει και τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών που διέμεναν στο εν λόγω διαμέρισμα, παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Αστυνομίας δεν κατέδειξε κάποια παρανομία από πλευράς του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.

Υπενθυμίζεται, ότι το περιστατικό σημειώθηκε, γύρω στις 6:20 το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου, όταν σύμφωνα με την Αστυνομία, λήφθηκε πληροφορία ότι σε συγκεκριμένο διαμέρισμα στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης, διέμεναν παράνομοι αλλοδαποί. Στο σημείο έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας για εξετάσεις. Στη θέα των αστυνομικών, δύο αλλοδαποί προσπάθησαν να διαφύγουν και ο ένας πήδηξε από παράθυρο και κατέληξε σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο δεύτερος πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος και έπεσε σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες