Ερωτήματα για τις συνθήκες που εκτυλίχθηκε η τραγωδία στη Λεμεσό-Συγκρουόμενες θέσεις για την ανάγκη εντάλματος

Ερωτήματα συνεχίζουν να εγείρονται αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε ο έλεγχος από πλευράς Αστυνομίας σε πολυκατοικία στη Λεμεσό, έπειτα από τον οποίο ένα πρόσωπο βρέθηκε στο κενό από τον πέμπτο όροφο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, με την Επίτροπο Διοικήσεως να χαρακτηρίζει την ενέργεια του θύματος, ως «πράξη απελπισίας», χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτεπάγγελτης έρευνας.

Στον απόηχο των επικρίσεων αλλά και των σκιών που αφήνονται γύρω από τον τρόπο που ενήργησαν τα μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, που θέλησαν να πραγματοποιήσουν σχετικό έλεγχο λίγα λεπτά μετά τις έξι το πρωί, η Αστυνομία από την μία διαμηνύει πως δεν επρόκειτο για έφοδο και από την άλλη, πως δεν ήταν απαραίτητο να εκδοθεί ένταλμα έρευνας.

Πέραν του ότι προκύπτει μια διγλωσσία ως προς τον αριθμό των μελών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, αφού χθες αναφέρθηκε από μέλη της Λεμεσού πως στο σημείο βρίσκονταν περίπου έξι αστυνομικοί ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε πως ήταν δύο μέλη, οι Αρχές αναφέρουν πως λήφθηκε πληροφορία για διαμονή παράνομων αλλοδαπών. «Δεν γνωρίζαμε καν πόσα πρόσωπα υπήρχαν μέσα, εξού και μόνο δύο μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρίστος Ανδρέου, λέγοντας παράλληλα πως αναμένετο να ελεγχθούν δύο διαμερίσματα.

Από εκεί και πέρα, η Αστυνομία αναφέρει πως ακολουθήθηκε η διαδικασία της απογραφής, όπως πράττει η Υπηρεσία Αλλοδαπών σε διάφορες περιπτώσεις μετά από σχετικές πληροφορίες και ως εκ τούτου, δεν ήταν απαραίτητο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, επρόκειτο για έλεγχο που γίνεται σε καθημερινή βάση όταν η ΥΑΜ λάβει μια πληροφορία και καλείται να ελέγξει συγκεκριμένους χώρους, όπως έγινε και στην χθεσινή περίπτωση, η οποία είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 24χρονου αλλοδαπού και ακόμη ενός νεαρού, που επίσης έπεσε στο κενό για να διαφύγει τη σύλληψη.

Περαιτέρω, στο κάδρο υπάρχουν και πληροφορίες πως το διαμέρισμα ενοικιαζόταν στο ένα ενός προσώπου από τους 11 διαμένοντες, ο οποίος λάμβανε περίπου 150 ευρώ από τον κάθε ένα και τα έδινε στον ιδιοκτήτη. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο, που εξετάζονται πιθανά αδικήματα σε βάρος του, αφού όπως αναφέρει η Αστυνομία, εάν προκύψουν στοιχεία ότι παρείχε διευκολύνσεις σε παράνομους αλλοδαπούς, τότε αυτό συνεπάγεται με διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Σημειώνεται πως η πολυκατοικία είχε κηρυχθεί από τον Δήμο ως επικίνδυνη, εξού και στον χώρο υπήρχαν σχετικές σημάνσεις, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούσαν οι αλλοδαποί, χαρακτηρίστηκαν άθλιες.

«Απαραίτητο το ένταλμα»

Στην αντίπερα όχθη, η δικηγόρος Νικολέτα Χαραλαμπίδου χαρακτηρίζει «γελοία» την δικαιολογία της Αστυνομίας ότι δεν είναι απαραίτητο το ένταλμα έρευνας για έλεγχο σε οικία για παράνομη διαμονή αλλοδαπών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Περαιτέρω ανέφερε πως από την στιγμή που στην οικία διέμεναν 11 πρόσωπα, θα έπρεπε να ληφθεί η συγκατάθεση όλων των διαμένοντων προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος χωρίς ένταλμα, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως κάτι τέτοιο δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

«Αν είχαν γραπτή συγκατάθεση, γιατί έτρεξαν να φύγουν; Πότε πρόλαβαν και πήραν την συγκατάθεση και των έντεκα;» διερωτήθηκε η κ. Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί η Αστυνομία να μπαίνει στις οικίες με αυτό τον τρόπο, χωρίς ένταλμα».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως «είναι η κατοικία τους, υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα και για όλους ισχύουν τα ίδια, ανεξαρτήτως αν είναι αλλοδαποί», προσθέτοντας πως η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να ανακόπτει οποιοδήποτε σε δημόσιο χώρο για έλεγχο, αλλά δεν έχει το δικαίωμα για να διενεργεί ελέγχους σε οικίες, χωρίς σχετικό ένταλμα.

«Γιατί δεν περίμεναν κάτω από την πολυκατοικία να τους ελέγξουν; Πήγαν στις έξι το πρωί, γιατί ήξεραν πως θα είναι μέσα. Γιατί δεν τους περίμεναν να βγουν και να τους ελέγξουν κάτω στο δρόμο αφού έχουν το δικαίωμα;» ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, σχολιάζοντας παράλληλα πως πρόκειται για «απαράδεκτα πράγματα και η Αστυνομία προσπαθεί να παραπλανήσει».

Ζητά έρευνα το ΑΚΕΛ

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να διερευνήσουν και να ενημερώσουν για τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο εργάτης από την Μπαγκλαντές, πηδώντας από τον πέμπτο όροφο προκειμένου ν’ αποφύγει αστυνομική έρευνα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «η ηγεσία της Αστυνομίας και ο πολιτικός προϊστάμενος οφείλουν να ενημερώσουν για το αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αν ασκήθηκε βία, αν έγινε ο ανάλογος έλεγχος και στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αλλά και για το ποιοι εργοδοτούσαν παράνομα τους μετανάστες για όλο αυτό το διάστημα».

Περαιτέρω το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «ο θάνατος του εργάτη από το Μπαγκλαντές αποκαλύπτει με τον πλέον τραγικό τρόπο πως τα διάφορα κυκλώματα πλουτίζουν μέσω της εκμετάλλευσης των μεταναστών ως φτηνό εργατικό δυναμικό που φέρνουν στην Κύπρο με διάφορους τρόπους και το οποίο τροφοδοτεί την παράνομη και αδήλωτη εργασία. Το απόστημα πρέπει να σπάσει και η Πολιτεία οφείλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της».

Δειτε Επισης

Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό-Πέντε νεκροί
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία