Ζήτησε βήματα από την ΕΕ για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου

Κοινό συμφέρον Κύπρου και Λιβάνου είναι να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση, ανέφερε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, μετά τις συνομιλίες που είχαν, το γραφείο του Νατζίμπ Μικάτι εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου κάνουν ό,τι μπορούν για να παρεμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Αλλά αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν όσοι αναζητούν ασφάλεια δεν επιστρέψουν σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας ή διασφαλίζοντας τη διαμονή τους σε τρίτες χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα να κάνουν νέα βήματα και να αξιολογήσουν εκ νέου τις πολιτικές τους για το καθεστώς ασφάλειας της Συρίας.

Επισημαίνει παράλληλα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της προσφυγικής κρίσης.

Δέσμευση Λιβάνου για εντατικοποίηση προσπαθειών επιτήρησης προς εντοπισμό των κυκλωμάτων

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βηρυτό, είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας κ. Nabih Berri.

«Κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου σημειώθηκε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι κοινό και κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του μέσα από συντονισμένες δράσεις», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Όπως είπε, «διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εν εξελίξει συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των προθέσεων της ΕΕ εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκατέρωθεν δράσεις για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών προς την Κύπρο».

Επιπρόσθετα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως, «η ηγεσία του Λιβάνου αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη και ανέλαβε τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης. συμφωνήθηκε, επίσης, όπως υπάρξει εκατέρωθεν στοχοπροσήλωση στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών, καθώς και όπως υπάρχει συντονισμός ανάμεσα σε Κύπρο – Λίβανο - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σε ανάληψη δράσεων μεταξύ Λιβάνου και ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό