Αφυπηρέτησε ο αξιωματικός που καταγγέλθηκε από υφιστάμενούς του-Αίτημα για διακοπή της πειθαρχικής δίκης

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση εναντίον Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας που διώκεται πειθαρχικά, αναφορικά με την συμπεριφορά του έναντι δώδεκα υφισταμένων του, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε καταγγελία στις αρχές του 2021 και διενεργήθηκε σχετική έρευνα.

Μετά από μια σειρά προδικαστικών ενστάσεων, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, απαγγέλθηκαν 53 κατηγορίες στον αξιωματικό, στις οποίες απάντησε μη παραδοχή, ενώ άρχισε η κατάθεση από μάρτυρες κατηγορίας, με αρχή τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Γιαννάκη Γεωργίου, που είχε διοριστεί ως ερευνών λειτουργός για να διερευνήσει τις καταγγελίες σε βάρος του. Ωστόσο, μετά την κυρίως εξέταση, κατά την οποία κατατέθηκαν τεκμήρια και έγγραφα, και στο στάδιο της αντεξέτασης του από τον δικηγόρο του κατηγορούμενου, Δημήτρη Απαισιώτη, πριν ωστόσο αρχίσει επί της ουσίας, ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής τέθηκαν νέα δεδομένα. Και αυτό διότι, ο αξιωματικός αφυπηρέτησε από τις τάξεις της Αστυνομίας, με τον δικηγόρο του να ζητά την διακοπή της πειθαρχικής δίκης.

Σημειώνεται πως ο συνήγορος υπεράσπισης του αξιωματικού, πριν την έναρξη της διαδικασίας της αντεξέτασης, προχώρησε σε καταγγελία στον υπουργό Δικαιοσύνης, από τον οποίο ζήτησε όπως βάσει των εξουσιών του που πηγάζουν από τους περί Αστυνομίας Πειθαρχικούς Κανονισμούς, «παρέμβει άμεσα και τερματίσει» την κατά την θέση του παρανομία που τροχιοδρομείται, «δηλαδή να συνεχίσει η εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης με παράνομο κατηγορητήριο, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη του, καθώς και αυτού της δίκαιης δίκης», χωρίς ωστόσο να λαμβάνει απάντηση, όπως ανέφερε.

Η πρώτη διαδικασία για την αντεξέταση του Βοηθού Αρχηγού διακόπηκε λόγω προχωρημένης ώρας, ενώ στην επόμενη ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του αξιωματικού υπέβαλε νέα ένσταση, δεδομένου της συνταξιοδότησης του πελάτη του από την 1 Απριλίου 2024. Η θέση του συνήγορου υπεράσπισης, κ. Απαισιώτη, ήταν πως «ενόψει της συνταξιοδότησης και αποβολής της υπαλληλικής ιδιότητας μέλους της Αστυνομίας, η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να συνεχίσει την εκδίκαση της παρούσας διαδικασίας».

Ως υποστηρίχθηκε από τον κ. Απαισιώτης, «ο τερματισμός της υπαλληλικής σχέσης, στην προκειμένη περίπτωση, της σχέσης μέλους της Αστυνομίας με την Αστυνομία τερματίζει αυτόματα και την εξουσία επί του υπαλλήλου, εκτός αν υπάρχει ειδική πρόνοια ότι η σχέση αυτή συνεχίζει. Στους περί Αστυνομίας (Πειθαρχικούς) κανονισμούς, Κ.Δ.Π.53/1989 ως έχουν τροποποιηθεί δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε και ο Κανονισμός 51 προνοεί ρητά και με απόλυτο τρόπο ότι ΄΄Καμία πειθαρχική δίωξη δεν ασκείται εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, αφότου τούτο, έπαυσε να είναι μέλος της Αστυνομίας'', χωρίς να υπάρχει ειδική πρόνοια για συνέχιση της ως θα έπρεπε σε αντίθετη περίπτωση».

Με βάση την νέα ένσταση, η υπόθεση ορίστηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε να τοποθετηθεί η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Κατηγορούσα Αρχή, ενώ ακολούθως η Πειθαρχική Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την απόφαση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον αξιωματικό που καταγγέλθηκε από υφιστάμενούς του-Ένσταση για το κατηγορητήριο

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Οδηγών για προστασία πληροφοριοδοτών
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Επαναρχίζουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στην παραλία της Λάρας
Άλλο ένα καλοκαίρι υπό τον φόβο των τετράτροχων στα παραλιακά μέτωπα-Στα συρτάρια τα μέτρα
Έρχονται αυστηρότερες ποινές για ρίψη πυροτεχνημάτων-Επιχειρεί να βάλει τάξη στην ασυδοσία η Κυβέρνηση
Εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος σε παραλία της Πάφου
Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της