Ελπίζει σε εποικοδομητική στάση Τατάρ η Κυβέρνηση παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις

Αυτό που θα αναμέναμε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα ήταν μια θετική τοποθέτηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στην αγγλική Daily Telegraph, σημειώνοντας αυτές δεν συμβάλλουν θετικά "και δεν προβάλλουν το μέλλον της κοινής μας πατρίδας".

Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Τατάρ θα τηρήσει εποικοδομητική στάση κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ σήμερα, θα αντικρύσει με θετική διάθεση το κάλεσμα του ΓΓ για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που έχουν διακοπεί. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τον ΓΓ των ΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση οριστικής λύσης του Κυπριακού.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Τατάρ στη βρετανική εφημερίδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτό που ανέμεναν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, «θα ήταν μια θετική τοποθέτηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αρνητική διάθεση και δική του ατζέντα συναντάται ο Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες

«Ελπίζουμε ότι, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ σήμερα, η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα είναι εποικοδομητική και θα αντικρύσει με θετική διάθεση το κάλεσμα του ΓΓ για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που έχουν διακοπεί, αντί να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν συμβάλλουν θετικά και δεν προβάλλουν το μέλλον της κοινής μας πατρίδας ως μια χώρα, στην οποία οι κάτοικοί της θα ζουν μαζί, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, θα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τον ΓΓ των ΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση οριστικής λύσης του Κυπριακού.

«Εμείς ατενίζουμε το μέλλον της Κύπρου ως μια σύγχρονη, επανενωμένη Ευρωπαϊκή χώρα που θα εξασφαλίζει το μέλλον των επόμενων γενιών και την ευημερία όλων των Κυπρίων», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπρηστικός ο Τατάρ-«Μια μικρή ανάφλεξη στην Κύπρο θα προξενήσει σύρραξη όπως αυτή της Γάζας»

Ο κ. Τατάρ ανέφερε στην συνέντευξη στην Daily Telegraph, ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί λύση ενός κράτους στην Κύπρο καια πως μια «μικρή ανάφλεξη» στο νησί θα μπορούσε να προξενήσει σύρραξη παρόμοια με αυτές στη Γάζα και στην Ουκρανία.

«Αν πυροβολήσεις έναν Τούρκο στρατιώτη θα έχεις 10.000 στρατιώτες στο έδαφος», είπε ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει πως αναφερόταν στην περίπτωση ενός λάθους ή παρεξήγησης που θα πυροδοτούσε «βόμβα» μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στερώντας, μεταξύ άλλων, τον τουρισμό από το νησί.

Όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση επανένωσης του νησιού, ο κ. Τατάρ έκανε λόγο για «σπατάλη χρόνου» και για πράγματα που ανήκουν «στο παρελθόν», καθώς «όλες αυτές οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαφές για την επόμενη μέρα για λιμάνι και μαρίνα άρχισε ο Δήμος Λάρνακας
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ για αφαίρεση σημαδούρων στον ποταμό Νάρβα
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν o Πρόεδρος και ο Εμίρης του Κατάρ
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»
Οι ιδιαιτερότητες του Δήμου Λευκωσίας και ο ιδιαίτερος προεκλογικός της πρωτεύουσας
Πρωτοβουλία του Eύρου Λοϊζίδη για δημιουργία γηπέδου της Πάφος FC
Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Τατάρ με Αυστραλή βουλεύτρια στο Σίδνεϊ
Ως ανάχωμα στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό παρουσίασε το ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος