Εμπρηστικός ο Τατάρ-«Μια μικρή ανάφλεξη στην Κύπρο θα προξενήσει σύρραξη όπως αυτή της Γάζας»

Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί λύση ενός κράτους στην Κύπρο και μια «μικρή ανάφλεξη» στο νησί θα μπορούσε να προξενήσει σύρραξη παρόμοια με αυτές στη Γάζα και στην Ουκρανία, δηλώνει σε συνέντευξη στην Daily Telegraph ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Αν πυροβολήσεις έναν Τούρκο στρατιώτη θα έχεις 10.000 στρατιώτες στο έδαφος», λέει ο κ. Τατάρ, με τη βρετανική εφημερίδα να σημειώνει πως αναφερόταν στην περίπτωση ενός λάθους ή παρεξήγησης που θα πυροδοτούσε «βόμβα» μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στερώντας, μεταξύ άλλων, τον τουρισμό από το νησί.

«Όλοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι. Έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά. Μια μικρή ανάφλεξη, αυτό είναι που φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό στην Ουκρανία. Πριν από αυτό στη Βοσνία», συμπληρώνει ο κατά την Telegraph «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» λίγο πριν τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση επανένωσης του νησιού, ο κ. Τατάρ κάνει λόγο για «σπατάλη χρόνου» και για πράγματα που ανήκουν «στο παρελθόν», καθώς «όλες αυτές οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί».

«Πως μπορείς να ενώσεις ένα νησί σαν αυτό μετά από τόσα χρόνια; Δεν είναι δυνατό να ενωθεί η Κύπρος. Πρέπει να δεις τα τα δεδομένα και να αποδεχθείς την πραγματικότητα. (…) Ο μόνος δρόμος είναι μια λύση δύο κρατών», προσθέτει.

Εκτιμά δε πως η αναγνώριση του ψευδοκράτους «ίσως πάρει χρόνο, αλλά καθώς περνά ο καιρός εδραιωνόμαστε περισσότερο». Αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως έρθει σύντομα η αναγνώριση από το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Δειτε Επισης

Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»