Η ευθύνη των Αρχών για τα κυκλώματα διακινητών-Δεν αρκούν τα «βαποράκια», ανάγκη για κυνήγι εγκεφάλων

Αναμφίβολα, το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος είναι πολυδιάστατο και αγγίζει διάφορες υπηρεσίες, πέραν του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού το ζήτημα δεν είναι απλώς η καταμέτρηση των μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, ώστε το νησί μας να μην χαρακτηρίζεται ελκυστικός προορισμός. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, στήνοντας στην ουσία εμπόδια στους μετανάστες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια προέρχονταν κατά κύριο λόγο μέσω της Πράσινης Γραμμής, είτε αυτά αφορούσαν την αύξηση των ελέγχων είτε είχαν να κάνουν με την άμεση εξέταση αιτήσεων και την αύξηση των επιστροφών. Κάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα δεδομένα και τα μέτρα της Κύπρου να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, δεδομένου και του πολέμου στο Ισραήλ, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μεταναστευτικές ροές δια θαλάσσης, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, που η Κύπρος, όπως δήλωσε σε δραματικό τόνο τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, δέχεται επίθεση από σαπιοκάραβα, που μεταφέρουν εκατοντάδες πρόσφυγες. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα κυκλώματα προσφέρουν ελκυστικότερες τιμές για την μεταφορά των μεταναστών στην Κύπρο σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου τα ταξίδι στοιχίζει 7000 αντί 3000 και διαρκεί δύο ημέρες αντί δέκα ώρες.

Είναι για αυτό το λόγο που και η Αστυνομία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αφού καλείται να εντοπίσει και να εξαρθρώσει κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, ώστε να σπάσουν οι αλυσίδες Λιβάνου-Κύπρου και να μην θεωρείται εύκολη παρτίδα για τους εγκεφάλους η οικονομική επιχείρηση που έστησαν σε βάρος προσφύγων.

Λαμβάνοντας υπόψη πως σε εθνικό επίπεδο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την μείωση των μεταναστευτικών ροών και σε συνδυασμό πως από πλευράς Κυβέρνησης γίνονται έντονα διαβήματα προκειμένου να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ασκήσει πιέσεις στον Λίβανο, ώστε η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει να συνδυάζεται με την αυξημένη επιτήρηση των ακτών του, κάτι που συνεπάγεται αποτροπή μεταναστευτικών ροών, η Αστυνομία καλείται να αυξήσει ρυθμούς όχι μόνο για εντοπισμό των κυκλωμάτων, αλλά να συλλάβει και να καταδικάσει πρόσωπα, που αποτελούν κλειδιά στην αλυσίδα.

Μπορεί οι συλλήψεις πλοηγών που φορούν χειροπέδες μετά την άφιξη μιας βάρκας να χαρακτηρίζονται σημαντικές, ωστόσο δεν αποτελούν καθοριστικούς κρίκους των κυκλωμάτων, ώστε να μπορεί να λεχθεί πως τα κυκλώματα δέχθηκαν καίρια πλήγματα, κάτι που θα οδηγούσε και στην μείωση των μεταναστευτικών ροών. Εξάλλου, μόνο από το γεγονός πως ανάμεσα στους τελευταίους συλληφθέντες υπήρχαν 16χρονοι, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν πρόκειται για εγκεφάλους αλλά για «βαποράκια» των εμπόρων.

Από εκεί και πέρα, δεν αρκούν μόνοι οι συλλήψεις, αλλά χρειάζονται στοιχεία, που για να τα εξασφαλίσουν θα πρέπει η Αστυνομία να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, εκμεταλλευόμενη στοιχεία και πληροφορίες που έρχονται ενώπιον της, ώστε να καταφέρει να πετύχει καταδίκες πραγματικών διακινητών. Σε διαφορετική περίπτωση, πέραν του ότι η κατάσταση λειτουργεί σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η Αστυνομία όχι μόνο εμφανίζεται αδύναμη και για αντιμετώπιση αυτού του μετώπου, αλλά παραμένει και εκτεθειμένη.

Και δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά εξάγεται από την τελευταία «εξάρθρωση» κυκλώματος, η οποία μάλιστα είχε πολυδιαφημιστεί και κατέληξε σε φιάσκο με απόφαση Δικαστηρίου. Ενώ επρόκειτο για μια υπόθεση που διερευνάτο για μήνες, που ήρθαν πληροφορίες μέσω του Λιβάνου στο Υπουργείο Εσωτερικών και για την οποία η Αστυνομία προχώρησε σε δέκα συλλήψεις, η υπόθεση κατέρρευσε, με το Δικαστήριο να διατάζει την απελευθέρωση των υπόπτων, λόγω έλλειψης στοιχείων. Μάλιστα, στην απόφαση του το Δικαστήριο είχε αναφέρει πως η Αστυνομία δεν αξιοποίησε πληροφορίες που είχε ενώπιον της και δεν προέβη σε ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει μαρτυρίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε από το Δικαστήριο, το οποίο αξιολόγησε τη μαρτυρία της Αστυνομίας, πως από τις 4 Σεπτέμβριου 2023 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή ενάμιση μήνας, δεν λήφθηκε ούτε και μια μαρτυρία, με την Αστυνομία, όπως υποδεικνύεται στην απόφαση, να επικεντρώνεται στις καταδίκες των υπόπτων, τις φορολογικές τους δηλώσεις και την επιβεβαίωση των προσωπικών τους στοιχείων.

«Το πιο εκπληκτικό όμως δεδομένο είναι το εξής. Σύμφωνα με το μάρτυρα της Αστυνομίας ενώ διαβιβάστηκε η περισυλλογή πληροφοριών για τα ύποπτα πρόσωπα όσο και για τους καταζητούμενους, αρχικά στην ΥΑΜ και ακολούθως το 2023 στο ΤΑΕ (Ε) Αρχηγείο, καμία ενέργεια δεν έγινε προς την κατεύθυνση επιβεβαίωσης των πληροφοριών, είτε υπό τη μορφή λήψης σχετικής μαρτυρίας είτε να τύχουν διερεύνησης από την ίδια την αστυνομία. Περαιτέρω δεν έχει διευκρινιστεί από ποια πηγή προήλθε η πληροφορία αυτή καθ' εαυτή, αν δηλαδή είναι αποτέλεσμα ερευνών της αστυνομίας ή αν την παρείχε τρίτο πρόσωπο. Ο ίδιος ο μάρτυρας της αστυνομίας δέχθηκε ότι δεν γνώριζε από πού αντλήθηκαν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, ενώ επίσης δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πως αυτές επιβεβαιώθηκαν. Στηρίχθηκε αποκλειστικά στο δεδομένο ότι εφόσον το σύνολο τους προήλθε από την αστυνομία έγινε και επιβεβαίωση τους. Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ. Μετά την εν τέλει διαβίβαση των πληροφοριών, στο ΤΑΕ (Ε) Αρχηγείου την 04.09.2023, αντί οι ενέργειες του συγκεκριμένου τμήματος να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της εγκυρότητας των πληροφοριών, κρίθηκε προτιμότερο να διεξαχθεί έρευνα για τυχόν προηγούμενες καταδίκες των υπόπτων, τις φορολογικές τους δηλώσεις και την επιβεβαίωση των προσωπικών τους στοιχείων. Με αποτέλεσμα μέχρι την καταχώρηση της υπό κρίση αίτησης την 23.10.23 να μην υπάρχει ούτε μια κατάθεση στο φάκελο της υπόθεσης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απόφαση του το Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατσάδα Δικαστηρίου σε Αστυνομία για κύκλωμα διακινητών-Ενάμιση μήνα δεν πήραν ούτε μια μαρτυρία

Αναμφίβολα, η ρίζα του προβλήματος ξεκινά από τον Λίβανο και οι εν λόγω υποθέσεις κρίνονται δύσκολες, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, να σημειώνει πως «δεν είναι ένα απλό θέμα η σύλληψη ενός διακινητή, η σύλληψη συνεπάγεται τη στοιχειοθέτηση με κάποια δεδομένα και στοιχεία. Τα πρώτα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο σε δημογραφικό επίπεδο, είναι και σε θέματα ασφάλειας, για τα οποία το Υπουργείο και η Αστυνομία δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Πολλές φορές φτάνουμε στα ίχνη ενός κινητού τηλεφώνου. Αυτό το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί με προπληρωμένη κάρτα και δυστυχώς η ταυτοποίηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη».

Οι δυσκολίες, μπορεί να είναι κατανοητές και πολλές φορές καθοριστικές, ωστόσο δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι σε κάθε περίπτωση για την Αστυνομία, η οποία καλείται να βρει τρόπους και να αξιολογήσει δεδομένα, που θα καταφέρουν τουλάχιστον να αποδυναμώσουν τα κυκλώματα. Και όπως πολύ ορθά είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν πρέπει πάντοτε η Αστυνομία να κατηγορείται ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά «σίγουρα μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, ιδίως κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίεση και στην Αστυνομία για τα κυκλώματα διακινητών-Εντατικοποίηση προσπαθειών ανήγγειλε ο Χαρτσιώτης

Δειτε Επισης

Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που πωλούνταν χωρίς άδεια προχώρησαν οι Αρχές
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό