Συντόνισαν κινήσεις Λευκωσία και Αθήνα εν αναμονή της συνάντησης Γκουτέρες-Τατάρ

Οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρό της συζήτησης που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ενόψει του ραντεβού που έχει την Παρασκευή ο Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και των επαφών της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, Αθήνα και Λευκωσία ήθελαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένες.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «έχουμε κοινούς στόχους, έχουμε κοινές επιδιώξεις με την ελληνική Κυβέρνηση σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του ΓΓ και υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον από τον ίδιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συνάντηση, ανταλλαγή απόψεων, συγκεκριμένων κινήσεων, βημάτων, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο εγκάθετος της Τουρκίας αναχωρεί σήμερα από τα κατεχόμενα για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο ΓΓ των ΗΕ, όταν βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες, αλλά και προηγουμένως με την κα Ολγκίν, μου μετέφερε κάποιες προτάσεις, τις οποίες έχω αποδεχθεί. Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς το τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις αυτές.

Μάλιστα, το γεγονός πως δεν γνωστοποίησε το περιεχόμενό τους, έφερε χθες την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ενημέρωση. «Είναι με μεγάλη έκπληξη που ακούσαμε τη δήλωση του ΠτΔ ότι υποβλήθηκαν προτάσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο ίδιος τις έχει ήδη αποδεχτεί. Δεν θα έπρεπε ο ΠτΔ να ενημερώσει αμέσως τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων ή έστω την ομάδα Κυπριακού;», διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ τις οποίες αποδέχθηκε ήδη ο κ. Χριστοδουλίδης και να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι προτάσεις και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του Κυπριακού δεν μπορούν να είναι αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ χθες, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του. Αίτημά μας, είπε, είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση «της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «η δική μας άποψη είναι ότι αν υπάρξει μια οριστική, δίκαιη, μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι σίγουρα μια λύση δύο κρατών». Περαιτέρω, ο Τατάρ δήλωσε ότι στην παρούσα φάση «μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης με τα εμπάργκο, την απομόνωση, την έλλειψη απευθείας πτήσεων, τα κάθε είδους βάναυσα μέτρα εναντίον μας, το πώς θα είναι η διαδικασία το επόμενο διάστημα».

Προφανώς οι δηλώσεις αυτές πόρρω απέχουν από το κοινό έδαφος το οποίο αναζητεί η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται για επαφές στην Αθήνα. Αντιθέτως, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε πως θα πει στον κ. Γκουτέρες και την κ. Ολγκίν πως «πρέπει να αρθούν όλα αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση και ύστερα -ίνσιαλλαχ- μπορούμε να συζητήσουμε ποια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί», θέτοντας προαπαιτούμενα εκτός διαδικασίας και αποσκοπώντας σε διάλογο εκτός των παραμέτρων του Κυπριακού. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εκτός πραγματικότητας» δημοσιεύματα ότι θα εξαναγκαστεί να αποδεχθεί τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

Δειτε Επισης

Ευχαριστίες από την Καναδή ΥΠΕΞ για την ηγετική θέση της Κύπρου στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αννίτα: Ο Νίκος Τορναρίτης γνωρίζει τις προοπτικές και τη δυναμική της Λευκωσίας και ξέρει τα προβλήματα
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Βλέπει τον Γεραπετρίτη στην Αθήνα η Ολγκίν
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ευχές για επιτυχία της Ολγκίν εξέφρασε σε συνάντηση ο Ακιντζί
Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για απόρριψη τριμερούς συνάντησης από Τατάρ
Γιάννης Αρμεύτης: Με πυξίδα το ήθος και τη χρηστή διοίκηση
Θλίψη Τατάρ για παρέμβαση Ακιντζί-«Αγωνιζόμαστε για να γίνει αντιληπτή ως κυρίαρχο κράτος η ''τδβκ''