Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ ενόψει συνάντησης με ΓΓ ΟΗΕ-«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω»

Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την τωρινή μας θέση. Αίτημά μας είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση "της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας», επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έπειτα από τη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι στα κατεχόμενα με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, οι οποίοι αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών «συγκυβερνώντων» κομμάτων Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Αναγέννησης, και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση «μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης «με τα εμπάργκο, την απομόνωση, την έλλειψη απευθείας πτήσεων, τα κάθε είδους βάναυσα μέτρα εναντίον μας», το πώς θα είναι η διαδικασία το επόμενο διάστημα.

«Αλλά σίγουρα η δική μας άποψη είναι ότι αν υπάρξει μια οριστική, δίκαιη, μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι σίγουρα μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε δεν πρόκειται να εισέλθει ξανά σε μια διαδικασία που έχει εξαντληθεί πλήρως εδώ και 50 χρόνια - και κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Η δική του πολιτική, είπε, είναι πλέον εθνική πολιτική της Τουρκίας, έχει τη στήριξή της.  

Γι’ αυτό, συνέχισε, θα πάει στην Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πει πως «πρέπει να αρθούν όλα αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση και ύστερα – ίνσιαλλαχ – μπορούμε να συζητήσουμε ποια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί».

Ως εκ τούτου, δήλωσε, θα τους υπενθυμίσει ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κ. Ολγκίν για να αναζητήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αποφασίσει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ όταν περάσουν 6 μήνες, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ζήτησε την συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης όταν έμαθε πως θα συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, και αρχικά του δόθηκε ραντεβού την επομένη το πρωί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν προλάβαινε να μεταβεί. Γι’ αυτό, είπε, επέμεινε στην πραγματοποίηση της συνάντησης σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και τοποθεσία και το ραντεβού έκλεισε για τις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον όπου θα έχει σειρά επαφών κι από εκεί θα πάει στη Νέα Υόρκη όπου η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα γίνει την Παρασκευή, 5 Απριλίου.

Ο Τ/κ ηγέτης για ακόμη μια φορά εξέφρασε παράπονα για το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που ορίζει "τον Ε/κ Πρόεδρο" - κατά την έκφρασή του – ως τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι όταν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει και πάλι τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του με τον ΓΓ τρου ΟΗΕ κι αν χρειαστεί και την ίδια τη «βουλή».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Είδε Ολγκίν ο Κόστα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης
Συγκάλεσαν επίσημα την νέα πολυμερή τα Ηνωμένα Έθνη για τις 16 και 17 Ιουλίου
Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER την Πέμπτη
Εκλέγηκε το νέο Πολιτικό Γραφείο και η νέα Κεντρική Γραμματέα του ΑΚΕΛ
Μετέβη ξαφνικά στην Άγκυρα ο Ουστέλ-Σχετίζεται με την κρίση για το ««νομοσχέδιο για την οργάνωση της αστυνομίας»
Θεσμοθετείται ο Γενικός Δημόσιος Κατήγορος-Οι αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συμβουλίου
Απαντά στον Δήμο Στροβόλου το ΥΠΕΣ-«Η Κυβέρνηση απορρίπτει τα περί διάκρισης, αβάσιμοι ισχυρισμοί»
Σημαντικές κρίνονται οι επαφές Ολγκίν στις Βρυξέλλες από την Κυβέρνηση-Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την πολυμερή
«Δεν είχα σκοπό να στοχοποιήσω την ηγεσία» διευκρινίζει ο Αναστασιάδης-«Δεν θα διστάσω να είμαι αυστηρότερος»
Εξοργισμένη η Κυβέρνηση με το podcast Φειδία με Τατάρ-«Προσπάθεια εργαλειοποίησης από το ψευδοκράτος»