Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν από την παραδοχή της ίδιας της Αστυνομίας σε σχέση με ενημέρωση που έλαβε από πολίτες για ύποπτες κινήσεις πριν την απόπειρα φόνου που σημειώθηκε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου στο κεντρικό δρόμο της Ανθούπολης, χωρίς ωστόσο να γίνουν οι δέουσες ενέργειες, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, αφού οι δράστες υλοποίησαν το σχέδιο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές

Όπως αναφέρθηκε από την Αστυνομία ενώπιον του Δικαστηρίου όπου οδηγήθηκαν οι 10 ύποπτοι, εκ των οποίων τελικά οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε μαρτυρία που να δημιουργεί υπόνοια για εμπλοκή τους στα υπό διερεύνηση αδικήματα, ο 34χρονος Δημήτρης Ανδρονίκου, γνωστός ως «Δημητρούι», είχε ξυπνήσει στις 9:30 το πρωί και συνομιλούσε στο τηλέφωνο, με διάφορα πρόσωπα, τα οποία μέχρι στιγμής είναι άγνωστα για την Αστυνομία.

Ένα από τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε, ήταν περί ώρα 10:30 για να παρουσιαστεί στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, προκειμένου να του ληφθεί κατάθεση για σκοπούς ανάκρισης, αναφορικά με την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τον Μάρτιο σε καλοκαιρινό νυχτερινό μαγαζί στον Πρωταρά, που διερευνάται από το ΤΑΕ Αμμοχώστου.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον ανακριτή, ο 34χρονος μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, γύρω στις 11:00 το πρωί, όπου του λήφθηκε κατάθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα, ο οποίος τον ρώτησε που βρισκόταν, με τον ίδιο να απαντά πως βρισκόταν στα κρατητήρια Λακατάμιας, ώστε να επισκεφθεί τον κουμπάρο του, ο οποίος είχε συλληφθεί και τελούσε υπό κράτηση για υποθέσεις εμπρησμών πρακτορείων στοιχημάτων.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις, στις 10:00, δηλαδή μισή ώρα πριν το τηλεφώνημα από την Αστυνομία, μια μοτοσυκλέτα τύπου σκούτερ, με δύο επιβαίνοντες οι οποίοι έφεραν κράνη, που σύμφωνα με τον ανακριτή πρόκειται για τους δράστες, περιφέρονταν στο δρόμο πλησίον του Αστυνομικού Σταθμού, καθώς και στον κύριο δρόμο Παλαιχωρίου - Ανθούπολης, πάνω από τον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας.

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι η παραδοχή της Αστυνομίας ενώπιον Δικαστηρίου, πως οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία για τις ύποπτες κινήσεις τους,. Όπως καταγράφεται, «σε τακτά διαστήματα παρέμεναν σε διάφορα σημεία για κάποιο χρονικό διάστημα και παρακολουθούσαν την είσοδο του Σταθμού. Αυτοί έγιναν αντιληπτοί από πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία για τις ύποπτες κινήσεις τους».

Σχετικό βίντεο φέρνει στο φως ο REPORTER ο οποίος δείχνει τους δράστες στο κεντρικό δρόμο της Ανθούπολης, πάνω από τον Αστυνομικό Σταθμό.

Η κατάθεση του 34χρονου, ολοκληρώθηκε στις 11:50, ενώ ακολούθως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, μετέβη στα κρατητήρια, κτίριο το οποίο εφάπτεται με τον αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας. Η επίσκεψη του 34χρονου διήρκησε μέχρι η ώρα 12:15, όπου και αποχώρησε, κατευθυνόμενος στον κυκλικό κόμβο της Ανθούπολης, με τους δράστες να τον προσεγγίζουν από τα αριστερά και ανοίγουν πυρ εναντίον του.

Ποιος ενημέρωσε τον δράστη

Δεδομένου πως ο 34χρονος έλαβε τηλεφώνημα από την Αστυνομία για να μεταβεί στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμια αλλά και ότι η Αστυνομία είχε λάβει ενημέρωση για ύποπτες κινήσεις, προκύπτουν σειρά ερωτημάτων, τα οποία καλείται να απαντήσει η Αστυνομία.

Αρχικά, θα πρέπει να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο ενημερώθηκαν οι δράστες για την μετάβαση του 34χρονου στον Αστυνομικό Σταθμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είπε ο ανακριτής, δηλαδή ότι το τηλεφώνημα από την Αστυνομία το δέχθηκε στις 10:30 ενώ οι δράστες εντοπίζονται στην περιοχή στις 10:00, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως είχαν γνώση εκ των προτέρων για την επικείμενη μετάβαση του στον Σταθμό για κατάθεση και όχι στο αντίστοιχο Τμήμα, που επί της προκειμένης περίπτωσης ήταν το ΤΑΕ, αφού την βομβιστική επίθεση διερευνάται το ΤΑΕ Αμμοχώστου. Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο είχε γνώση εκ των προτέρων και το θύμα από μέλη Αστυνομία, το οποίο ενδεχομένως να το ανέφερε σε τρίτα πρόσωπα, που το μετέφεραν σε άλλους και σε κάποια στιγμή έφθασε στην αντίπερα όχθη. Εάν όμως ο 34χρονος δεν είχε γνώση και το τηλεφώνημα ήταν ξαφνικό, τότε στο κάδρο μπαίνει το σενάριο να υπήρξε διαρροή εκ των έσω.

Το σενάριο να τον ακολουθούσαν έξω από την οικία του και να έστειλαν σήμα σε άλλα πρόσωπα να παραμόνευαν έξω από τον Σταθμό, δεν μπορεί να φύγει εντελώς από το κάδρο, ωστόσο εγείρει ερωτήματα το γεγονός ότι οι δράστες εντοπίζονται στο σημείο πριν το τηλεφώνημα από την Αστυνομία.

Είχαν πληροφορία, δεν αποτράπηκε η εγκληματική ενέργεια

Την ίδια ώρα, εκτεθειμένη παραμένει η Αστυνομία σε σχέση με το γεγονός ότι ενώ έλαβε ενημέρωση από πολίτες για τις ύποπτες κινήσεις των δραστών, δεν φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, να διενήργησε τις δέουσες έρευνες, ώστε να εντοπίσει τα πρόσωπα και να αποτρέψει την εγκληματική ενέργεια.

Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες για συλλογή πληροφοριών, τόσο για την εξιχνίαση όσο και για την πρόληψη, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, παρά την ενημέρωση που έλαβε από πολίτες, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Γεγονός που εγείρει ερωτήματα και υπό κανονικές συνθήκες, τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε μεταβεί στο ΤΑΕ Λευκωσίας για ενημέρωση, έπρεπε να ζητήσουν σχετική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί τι ενέργειες έγιναν και εάν έγιναν. Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιον ή ποιους συνομίλησαν οι πολίτες από την Αστυνομία και τι έρευνες έγιναν και εάν έγιναν, ώστε αξιοποιηθεί και να διερευνηθεί η πληροφορία που δόθηκε.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, οι δράστες βρίσκονταν στην περιοχή για πέραν των δύο ωρών, συνεπώς σε αυτές τις δύο ώρες θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα τι έπραξε η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους

Δειτε Επισης

Τροχαίο με δύο οχήματα στα φώτα του Καλησπέρα (pics)
Επιτυχημένη η επέμβαση στο Φίτσο-Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
«Διαφωνούσα με τις πολιτικές του»-Τα πρώτα λόγια δράστη που πυροβόλησε τον Φίτσο
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο-Ακατάσχετη η αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα
Ποιος είναι ο Γιουράι Τσιντούλα που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο δράστης πυροβολεί τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό-Άγνωστα τα κίνητρα
Διαβόητος Τούρκος αρχηγός συμμορίας συνελήφθη στην Αθήνα-Τον καταζητούσε η Interpol
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας-Σοκ στην Ευρώπη
Πυροβόλησαν τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας-Η στιγμή που μεταφέρεται στο όχημά του (pics&vid)
Παραπομπή σε δίκη για 18 κατηγορούμενους για την υπόθεση της 12χρονης εισηγείται ο Εισαγγελέας