Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά

Τον πήχη για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου έβαλε και επισήμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει 33.12% και τουλάχιστον αυτό το ποσοστό θέλουν να πιάσουν και φέτος οι «γαλάζιοι». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν κόμματα που θέλουν να αναγάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και υπογράμμισε χαρακτηριστικά «εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε». Για να τονίσει πως το πολιτικό μήνυμα από την αναμέτρηση του Ιουνίου πρέπει να αποπνέει «σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια».

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μην δουν τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία «ανέξοδης διαμαρτυρίας». Και αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην «ακροδεξιά πολυκατοικία», λέγοντας πως «μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή».

Το επεισόδιο Φλώρου-Γραμμένου

Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές Φλώρο και Γραμμένο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό» και υπογράμμισε πως δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να γίνεται αρένα του μποξ. «Βρεθήκαμε απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή με πράξεις, όχι με λόγια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε βέλη τόσο προς την Ελληνική Λύση όσο και προς το κόμμα Νίκη.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο ασκούν κριτική σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά για το γεγονός πως επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και ευαίσθητα θέματα για να κερδίσουν ψήφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της χριστιανικής πίστης ( σαν να υπάρχει κάποιο «χριστιανόμετρο») ενώ αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια».

Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα επισκεφθούν δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. Από την κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι το επόμενο διάστημα θα πέσουν οι τόνοι και στόχος είναι να μην υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά σε εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Βέλη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Έχουμε αντίπαλο κι αυτός είναι τα προβλήματα των πολιτών» σημείωσε για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία» είναι δικό τους θέμα». Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε – με αφορμή την μη κατάθεση υπομνήματος από την Κουμουνδούρου για την απαγόρευση συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές – πως «ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή».

Κριτική υπήρχε προς την αξιωματική αντιπολίτευση και για θέματα που άπτονται της οικονομίας, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει κοστολογημένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων επεσήμανε πως: αυτό το οποίο βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κράτος δικαίου, ενώ εξαπέλυσε πυρά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις και προσέθεσε πως έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία του Νότου. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου λέγοντας πως «με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό….».

Για ποια θέματα κλείνει η συζήτηση

Έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ακόμα και αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο καλό « δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, ούτε θα προκηρυχθούν εκλογές». Μάλιστα εξαπέλυσε βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, λέγοντας «είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα».

Όσον αφορά στο αν θα αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα σημείωσε πως η συζήτηση αυτή «μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα- δεν με αφορά καθόλου όμως».

Οι αναφορές στα εθνικά

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός σημείωσε πως«θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε». Όπως είπε σκοπός είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση «η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα» και μεταξύ άλλων σημείωσε πως δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες, έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές και υπάρχει το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά .

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να στείλει ούτε S-300 ούτε Patriot. Όπως είπε μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε, ενώ επεσήμανε πως είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες έχει υπάρξει δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως Ελλάδα και Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Παραλίγο τραγωδία στην Καλαμάτα-Έπεσε ναυτική φωτοβολίδα σε σπίτι, τραυματίστηκαν πατέρας και κόρη
Διάβασαν στην ομηρική διάλεκτο και σε δώδεκα γλώσσες απόσπασμα του Αναστάσιμου Ευαγγελίου
Έκαψαν τον Ιούδα στον Τολό-Εντυπωσιακό σόου με βεγγαλικά από τις βάρκες (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Παραλίγο τραγωδία στην Ελλάδα-Πόρτα σχολείου καταπλάκωσε εξάχρονο
Συνελήφθη 27χρονος για ρήψη μολότοφ μετά την Ανάσταση στον Νέο Κόσμο
Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της γιατί πίστευε ότι τη δηλητηριάζει
Άνδρας ακρωτηριάστηκε από βεγγαλικά στα Καλύβια-Πέντε περιστατικά στην Αθήνα
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου