«Για 50 χρόνια οι συγγενείς των αγνοουμένων σηκώνουν βαρύ σταυρό»-Άρχισε ο μαραθώνιος Αγάπης

Με βασικό στόχο την προβολή του προβλήματος των αγνοουμένων, την οικονομική ενίσχυση οικογενειών συγγενών αγνοουμένων, την παροχή βοηθημάτων, υποτροφιών σε εξαρτώμενους αγνοουμένων και την ενίσχυση του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, αρχίζουν σήμερα και κορυφώνονται την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 39ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων που διοργανώνει το ίδρυμα Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με συνέντευξη Τύπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα συνεχιστούν αύριο με την επίδοση υπομνημάτων σε ξένες πρεσβείες για το θέμα των αγνοουμένων, την Τετάρτη θα διοργανωθούν ενδοσχολικές εκδηλώσεις, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η κοινή διακήρυξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Βουλής, και την Παρασκευή θα γίνει το τρισάγιο για τους πεσόντες και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 1,600 οι ανασκαφές για αγνοούμενους από το 2006, ταυτοποιήθηκαν 1,045-Δεκαέξι σε ένα χρόνο

Στην παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε πως για 50 χρόνια, όλοι μας υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των συγγενών των αγνοουμένων που στέκονται δυνατοί και αντιμετωπίζουν με μοναδική γενναιότητα και αξιοπρέπεια τον αβάστακτο πόνο για τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως είπε, η Εκκλησία με την ευκαιρία του Μαραθωνίου συμμετέχει στο δράμα και συμμερίζεται τη θλίψη όλων των οικείων των αγνοουμένων, τονίζοντας πως οι συγγενείς για 50 χρόνια σηκώνουν στους ώμους τους βαρύ τον σταυρό του μαρτυρίου. «Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά ότι η Εκκλησία θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό σας με όλη την αγάπη και τη συμπάθεια της και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε βοήθεια, ενίσχυση και στήριξη στον δίκαιο αγώνα σας», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως η Εκκλησία δεν θεωρεί απροϋπόθετα ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί για αυτό και ζητεί διαδικασίες αναζήτησης της πορείας εκείνων που συνελήφθησαν ζωντανοί από τους Τούρκους, ενώ τονίζει από την άλλη ότι η συνέχιση και επιτάχυνση των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τις διαδικασίες εκταφής και ταυτοποίησης αγνοουμένων είναι απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη.

Ο Μακαριώτατος τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού περνά και μέσα από την επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων και πρόσθεσε πως οι μεγάλοι και ισχυροί του κόσμου οφείλουν να ασκήσουν όλη τους την επιρροή στην Τουρκία για να δώσει πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλους τους αγνοουμένους.

Στη συνέχεια της διάσκεψης, ο Οργανωτικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων Δήμος Θωμά αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του φετινού Μαραθωνίου.

Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Ταμείας του Ιδρύματος Ανδρέας Αντωνιάδης ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.

Ο κ. Αντωνιάδης είπε πως 50 χρόνια μετά την εισβολή συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας προκειμένου να εξευρεθεί η τύχη μέχρι και του τελευταίου αγνοούμενου.

Είπε πως από την ίδρυση του Ταμείου το 1984 μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί συνολικά περίπου 1,2 εκ ευρώ, 900 χιλιάδες από την πώληση δελταρίων, 100 χιλιάδες από διάφορες εισφορές και 200 χιλιάδες από τόκους σε καταθέσεις. Από την άλλη, είπε, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν όλα τα έσοδα, 400 χιλιάδες ως σπουδαστικό βοήθημα σε παιδιά αγνοουμένων, 200 χιλιάδες ως βοηθήματα γάμου σε παιδιά και αδέλφια αγνοουμένων, 400 χιλιάδες ως οικονομική βοήθεια σε έκτακτα συμβάντα κυρίως σε γονείς αγνοουμένων και 200 χιλιάδες για αποστολές στο εξωτερικό με σκοπό τη διαφώτιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat