«Για 50 χρόνια οι συγγενείς των αγνοουμένων σηκώνουν βαρύ σταυρό»-Άρχισε ο μαραθώνιος Αγάπης

Με βασικό στόχο την προβολή του προβλήματος των αγνοουμένων, την οικονομική ενίσχυση οικογενειών συγγενών αγνοουμένων, την παροχή βοηθημάτων, υποτροφιών σε εξαρτώμενους αγνοουμένων και την ενίσχυση του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, αρχίζουν σήμερα και κορυφώνονται την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 39ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων που διοργανώνει το ίδρυμα Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με συνέντευξη Τύπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα συνεχιστούν αύριο με την επίδοση υπομνημάτων σε ξένες πρεσβείες για το θέμα των αγνοουμένων, την Τετάρτη θα διοργανωθούν ενδοσχολικές εκδηλώσεις, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η κοινή διακήρυξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Βουλής, και την Παρασκευή θα γίνει το τρισάγιο για τους πεσόντες και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 1,600 οι ανασκαφές για αγνοούμενους από το 2006, ταυτοποιήθηκαν 1,045-Δεκαέξι σε ένα χρόνο

Στην παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε πως για 50 χρόνια, όλοι μας υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των συγγενών των αγνοουμένων που στέκονται δυνατοί και αντιμετωπίζουν με μοναδική γενναιότητα και αξιοπρέπεια τον αβάστακτο πόνο για τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως είπε, η Εκκλησία με την ευκαιρία του Μαραθωνίου συμμετέχει στο δράμα και συμμερίζεται τη θλίψη όλων των οικείων των αγνοουμένων, τονίζοντας πως οι συγγενείς για 50 χρόνια σηκώνουν στους ώμους τους βαρύ τον σταυρό του μαρτυρίου. «Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά ότι η Εκκλησία θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό σας με όλη την αγάπη και τη συμπάθεια της και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε βοήθεια, ενίσχυση και στήριξη στον δίκαιο αγώνα σας», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως η Εκκλησία δεν θεωρεί απροϋπόθετα ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί για αυτό και ζητεί διαδικασίες αναζήτησης της πορείας εκείνων που συνελήφθησαν ζωντανοί από τους Τούρκους, ενώ τονίζει από την άλλη ότι η συνέχιση και επιτάχυνση των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τις διαδικασίες εκταφής και ταυτοποίησης αγνοουμένων είναι απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη.

Ο Μακαριώτατος τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού περνά και μέσα από την επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων και πρόσθεσε πως οι μεγάλοι και ισχυροί του κόσμου οφείλουν να ασκήσουν όλη τους την επιρροή στην Τουρκία για να δώσει πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλους τους αγνοουμένους.

Στη συνέχεια της διάσκεψης, ο Οργανωτικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων Δήμος Θωμά αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του φετινού Μαραθωνίου.

Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Ταμείας του Ιδρύματος Ανδρέας Αντωνιάδης ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.

Ο κ. Αντωνιάδης είπε πως 50 χρόνια μετά την εισβολή συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας προκειμένου να εξευρεθεί η τύχη μέχρι και του τελευταίου αγνοούμενου.

Είπε πως από την ίδρυση του Ταμείου το 1984 μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί συνολικά περίπου 1,2 εκ ευρώ, 900 χιλιάδες από την πώληση δελταρίων, 100 χιλιάδες από διάφορες εισφορές και 200 χιλιάδες από τόκους σε καταθέσεις. Από την άλλη, είπε, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν όλα τα έσοδα, 400 χιλιάδες ως σπουδαστικό βοήθημα σε παιδιά αγνοουμένων, 200 χιλιάδες ως βοηθήματα γάμου σε παιδιά και αδέλφια αγνοουμένων, 400 χιλιάδες ως οικονομική βοήθεια σε έκτακτα συμβάντα κυρίως σε γονείς αγνοουμένων και 200 χιλιάδες για αποστολές στο εξωτερικό με σκοπό τη διαφώτιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Οδικό χάρτη αναμένει η Επίτροπος Ισότητας από το Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση
Μέτρα για επιπτώσεις ξηρασίας στη γεωργία συζήτησε η Μαρία Παναγιώτου στις Βρυξέλλες
Εργασίες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα»
Την Πέμπτη η τελετή επαναπατρισμού λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων στην Κύπρο
Νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ-νοσηλευτών στις 6 Ιουνίου-Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση προσωπικού