Ανοδική τάση της νεανικής παραβατικότητας, εμπλοκή 348 ανηλίκων σε σοβαρά αδικήματα για το 2023

Συλλήψεις ανήλικων για ναρκωτικά, στο εδώλιο 17χρονοι για υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, μαθητές ξυλοφορτώνουν ο ένας τον άλλον έξω ή μέσα στα σχολεία. Αυτές είναι μερικές από τις υποθέσεις που συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες απασχολούν, τόσο τους αρμοδίους, όσο και την κοινωνία ευρύτερα. Και αυτό διότι, η αυξητική τάση της νεανικής παραβατικότητας είναι εμφανής, αφού καταγράφεται σχεδόν καθημερινά, και οι επιπτώσεις της είναι αλυσιδωτές, εξού και κρίνεται επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων και ενίσχυση του κράτους προνοίας.

Η σύλληψη ή ακόμη και η παραπομπή ενός παιδιού άνω των 14 ετών που θεωρείται ποινικά υπεύθυνος ενώπιον της Δικαιοσύνης, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων πίσω από κάθε παιδί που στέκεται αγχωμένο και αμήχανο σε μια αίθουσα Δικαστηρίου, κρύβεται τις πλείστες των περιπτώσεων ένα ανθρώπινο δράμα, μια κακή συγκυρία που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν, αλλά το σύστημα δεν ήταν εκεί για να προστατεύσει αυτά τα παιδιά, που στο τέλος της ημέρας είναι και αυτοί θύματα. Εξάλλου, κανένα παιδί δεν ονειρεύεται στα 14 ή στα 16 του χρόνια να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο ενδεχομένως να είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πίσω από την τεμπέλα του «εγκληματία», προσπαθώντας να αγγίξουν την ρίζα του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Χαίρομαι που έρχομαι φυλακή… Οι γονείς μου με έδωσαν, η μάμα δεν με ήθελε πίσω»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί την πηγή και των υπολοίπων, είναι η χρήση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους. Ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε και ενώπιον της Βουλής, στην οποία υπήρξε παραδοχή για ναρκωτικά στα σχολεία, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό, με τα περιστατικά διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ακόμη και μέσα στα σχολεία, να παρουσιάζουν αύξηση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός πως από το 2021 ως σήμερα, όπως αναφέρθηκε στην Βουλή, 420 νεαρά άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές, μεταφέρθηκαν σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, κάτι που καταδεικνύει και το πρόβλημα. Επιπρόσθετα, αποτελεί παραδεκτό γεγονός, πως η χρήση ναρκωτικών, οδηγεί και σε άλλες έκνομες ενέργειες, όπως είναι οι κλοπές και οι διαρρήξεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2023 η Αστυνομία ερεύνησε 47 ανήλικους, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών, με τους αριθμούς ωστόσο, να μην είναι ενδεικτικοί, καθώς υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις που δεν καταγγέλλονται στις διωκτικές αρχές, όπως αναφέρθηκε από τον Βοηθό Αρχηγό ενώπιον της Βουλής, με τον Βουλευτή Παύλο Μυλωνά, να σχολιάζει πως «είναι λογικό να φοβάται ο κόσμος να καταγγείλει, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι την επόμενη ημέρα θα βρει το αυτοκίνητό του καμένο».

Από την άλλη, σε ότι αφορά τα αδικήματα κατά περιουσίας, κατά το 2023 απασχόλησαν την Αστυνομία 98 ανήλικοι, με τον συνολικό αριθμό των ανηλίκων κατά το ίδιο έτος που είχαν εμπλοκή σε σοβαρά αδικήματα, να ανέρχεται στους 348.

Η νεανική παραβατικότητα και η χρήση ναρκωτικών από νέους και δη ανήλικους, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων, καθώς δεν επηρεάζονται μόνο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, γονείς έφτασαν στο σημείο - αναγκαστικά - να καταγγείλουν τα ίδια τους τα παιδιά, όταν οι συμπεριφορές τους είναι βίαιες, λόγω και της χρήσης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση που βρέθηκε προχθές ενώπιον Δικαστηρίου, ωστόσο στη συνέχεια, οι γονείς, υπό το βάτος της συναισθηματικής φόρτισης, αποσύρουν τις καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Αποκαλύψεων συνέχεια για τα σχολεία-Καθημερινότητα τα ναρκωτικά, σεξουαλική βία και σε Δημοτικά

Σε αυτό τον φαύλο κύκλο που δημιουργείται, οι κρατικές υπηρεσίες και το σύστημα ευρύτερα δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Παρά τις συσκέψεις, παρά τα μέτρα και τις εκστρατείες διαφώτισης και ενημέρωσης των παιδιών, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο βάθη και αυτό φαίνεται να αφορά την πρόληψη αλλά και την διαχείριση ενός παραβατικού παιδιού, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες επεμβαίνουν μετά την διαπίστωση ενός προβλήματος.

Ενδεικτικό παράδειγμα, αποτελούν και οι συχνές εξαφανίσεις ανήλικων από τις στέγες φιλοξενίας εκεί που συνήθως καταλήγουν ανήλικοι μετά τη διαπίστωση ενός προβλήματος, με τα παιδιά να φεύγουν για ώρες ακόμη και για μέρες, με πολλούς κινδύνους να ελλοχεύουν. Επιπρόσθετα, στην ακίδα της συζήτησης μπαίνει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδικός χώρος κράτησης για ανήλικους, ένα ζήτημα το οποίο χρονίζει, ωστόσο θεωρείται σημαντικό, καθώς αυτός ο χώρος δεν θα είναι απλά για να διαμένουν οι ανήλικοι παραβάτες αλλά θα πρέπει να είναι ένας χώρος που θα δίνει μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά για πραγματικό σωφρονισμό.

Εξάλλου, όπως είπε κάποτε και ο Victor Hugo, εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ας δούμε τους φύλακες, πριν τα παιδιά καταλήξουν στις Φυλακές...

Δειτε Επισης

Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν