Αποκαλύψεων συνέχεια για τα σχολεία-Καθημερινότητα τα ναρκωτικά, σεξουαλική βία και σε Δημοτικά

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις, όσον αφορά στα περιστατικά εγκληματικότητας και βίας στα σχολεία, καθώς όπως διαφάνηκε, πλέον έχει γίνει καθημερινότητα τα ναρκωτικά, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και για σεξουαλική βία ακόμη και σε Δημοτικά. Από πλευράς Κυβέρνησης, αυτό που διαμηνύεται είναι ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση και τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει στόματα, με αποτέλεσμα να είναι γνωστά τα περιστατικά.

Η Επιτροπή Παιδείας έθεσε ξανά στο μικροσκόπιο το σημαντικό θέμα που είναι τα περιστατικά εγκληματικότητας και σεξουαλικής βίας, με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται ενώπιον των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Αρχηγού της Αστυνομίας. Οι βουλευτές έκαναν αναφορές σε καταγγελίες που έλαβαν από γονείς για διακινήσεις ναρκωτικών στα σχολεία, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης κατήγγειλε ότι έλαβε πληροφόρηση για περιστατικό σε Δημοτικό, όπου μαθητές κατέβασαν το παντελόνι δεκάχρονου συμμαθητή τους και μετά τον ξυλοκόπησαν.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα των ναρκωτικών και υπέδειξε πως όπως του έχει καταγγελθεί, εκπαιδευτικοί κλειδώνουν τα αποδυτήρια και έχουν έγνοια να μην χαθεί τσαντάκι μαθητή, ο οποίος διακινεί ναρκωτικά και έχει μέσα τις εισπράξεις, ενώ κούνησε το δάκτυλο σε Αστυνομία και ΥΚΑΝ, ότι πρέπει να συλλάβουν τους μεγαλεμπόρους, αλλά και να προσελκύσουν μαθητές, για να λάβουν πληροφορίες. Πάντως, σε τοποθέτηση εκ μέρους της Αστυνομίας ότι δεν έχουν καταγγελίες, παρά το γεγονός ότι δόθηκε οδηγία προς τους αρμόδιους να έχουν επαφές με τα σχολεία, ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι είναι λογικό να φοβάται ο κόσμος να καταγγείλει, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι την επόμενη ημέρα θα βρει το αυτοκίνητό του καμένο.

Αναφορικά με τα ναρκωτικά, καταγγελία έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, αφού όπως δήλωσε, ο ίδιος βρισκόταν σε εκδήλωση σε Λύκειο στη Λευκωσία και όταν έφευγε εντόπισε κάποιες ομάδες νεαρών να παραμονεύουν σε θάμνο. Όπως υπέδειξε, ο ίδιος τους ρώτησε τι κάνουν εκεί και του απάντησαν ότι περίμεναν να προκαλέσουν ζημιές, ενώ τελικά τον ενημέρωσαν την επόμενη μέρα ότι οι μαθητές ήταν εκεί για να πουλήσουν ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε αναφορά και στο θέμα της υποστελέχωσης των διάφορων υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τα συγκεκριμένα περιστατικά και όπως ακούστηκε, ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος αναλογεί για 1,800 παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκαριστικές καταγγελίες στη Βουλή-Σεξουαλική κακοποίηση μαθητή, θύμα και θύτης στο ίδιο σχολείο

Καταγγελία από γονείς Δημοτικής

Ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κώστας Βαρέλας, προέβη σε μία άλλη καταγγελία, καθώς σημείωσε πως τα περιστατικά ναρκωτικών και βίας είναι καθημερινότητα στα σχολεία. Σημείωσε πως και ο γιος του υπέστη εκφοβισμό, αλλά και ότι του κατέβασαν τα ρούχα, με αποτέλεσμα να πάρουν το παιδί σε ψυχολόγο.

Στη συνέχεια, ζήτησε περισσότερη επιτήρηση κάποιων σημείων, όπου κατεβαίνουν μαθητές από τα λεωφορεία, μετά το σχολείο και υπάρχει συνωστισμός, καθώς εκεί είναι πιο εύκολο να γίνει διακίνηση ναρκωτικών.

Οι εξηγήσεις Χαρτσιώτη

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, επεσήμανε πως αναφορικά με το νόμο που ψηφίστηκε το 2021, όπως έγινε αναφορά και στην προηγούμενη συνεδρία, υπάρχει εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών και είναι μία νομοθεσία πολύπλοκη και πολύπλευρή.

«Από τη στιγμή που ανέλαβα, αυτή τη νομοθεσία την έθεσα σε προτεραιότητα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Υπουργείο προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί με σταθερά βήματα. Βασικός άξονας είναι οι επιμελητές. Στο κομμάτι αυτό έχουμε προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό, είχε προκηρυχθεί ένα που απέτυχε, στο δεύτερο είχαμε δύο υποψηφίους και έχει επιλεγεί ο ένας. Προχωρούμε με την υλοποίηση ενός σοβαρού βήματος που θα έχει αποτελέσματα».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως έχουν λάβει επιμόρφωση μέλη της Αστυνομίας που χειρίζονται περιπτώσεις παιδιών με παραβατική συμπεριφορά, εκπαιδεύτηκαν και ανακριτές που λαμβάνουν καταθέσεις, καθώς επίσης και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με τις εν λόγω υποθέσεις.

Αναφορικά με το χώρο κράτησης παιδιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο 2026, ενώ είναι στη Νομική Υπηρεσία σχετικοί κανονισμοί για τους χώρους κράτησης. «Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των χώρων κράτησης και το κράτος θα έχει την ευθύνη της φύλαξης της κράτησης. Έχω ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα που άπτονται των κανονισμών και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση για να δούμε το θέμα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών, υπέδειξε πως βάσει των στοιχείων που υπάρχουν από την ΥΚΑΝ, από το 2021-2024 420 νεαρά άτομα στάλθηκαν από την Υπηρεσία σε θεραπευτικά προγράμματα και οι πλείστοι είναι μαθητές.

«Είμαστε πολίτες του τόπου, ξέρουμε τι γίνεται και εντός και εκτός σχολείου και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η ΥΚΑΝ έχει συνδέσμους σε όλα τα σχολεία, έχει χαρτογράφηση τον τρόπο δράσης των ατόμων που τα διακινούν και πού στοχεύουν. Πρέπει να κάνουμε με το υφιστάμενο προσωπικό, να ανακατεύουμε την τράπουλα για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσες προσλήψεις για να λύσουμε το πρόβλημα».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, από πλευράς του ανέφερε ότι όταν πέρασε η νομοθεσία το 2021, ήταν ως κατ’ επείγον και η Αστυνομία μεταβατικά αποδέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη των επιμελητών, τονίζοντας ότι μέλη της ανέλαβαν και ρόλο των κοινωνικών λειτουργών που ήταν ασυμβίβαστο. «Εμείς έχουμε μεταφράσει στη δική μας γλώσσα τη νομοθεσία και έχουμε πρωτόκολλο για το διαχειρισμό ανηλίκων. Η Αστυνομία είναι ο πρώτος που θα κληθεί να συνδράμει σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Ακολουθούμε τις διατάξεις της νομοθεσίας, παραχωρόντας τα σχετικά δικαιώματα στους παραβάτες. Πολλές φορές ενεργώντας πέραν από τις αρμοδιότητες μας και εμείς συντονίζουμε άλλες υπηρεσίες, για τέτοιες περιπτώσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών, ο Αρχηγός Αστυνομίας σημείωσε πως είναι ακόμη ένα θέμα που υπερβαίνει τις εξουσίες τους, ωστόσο υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που κάνει διαλέξεις σε εθνοφρουρούς, γονείς και σε σχολεία, για την πρόληψη.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά ότι πρόκειται για ένα θέμα που θέλει καταστολή και αρμόδια είναι η Αστυνομία, ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι η ΥΚΑΝ έχει σύνδεση με κάθε σχολείο και η διεύθυνση μπορεί να μεταφέρει εμπιστευτικά πληροφορίες για διαχείριση των περιστατικών.

«Πολλές φορές μιλήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας για περιστατικά νεανικής παραβατικότητας. Έχουμε και την υπηρεσία διαχείρισης ευάλωτων προσώπων και επιλαμβάνεται υποθέσεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις ή παρενοχλήσεις που έχουν να κάνουν με ανήλικους. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που φοβούνται να καταγγείλουν, εμείς θα το δούμε. Δεν θα ήταν σωστό να έχουμε αστυνομικούς με πολιτικά σε κάθε σχολείο, χωρίς να μας ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας».

Αναφερόμενος σε κάποια στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που υπάρχει εμπλοκή ανήλικων, αλλά όχι απαραίτητα μαθητών, ο κ. Παπαθεοδώρου υπέδειξε ότι το 2021 αυτά τα περιστατικά ήταν 496, ενώ το 2023 393, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι υπάρχει μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπέμπουν SOS για τη βία στα σχολεία οι γονείς-Πάνω από 30 περιπτώσεις μαθητών μη διαχειρίσιμες

Ασπίδα Χαρτσιώτη στην Αστυνομία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ύψωσε ασπίδα προστασίας προς την Αστυνομία, σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών για τις ενέργειες που γίνονται και ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης, «η νεανική παραβατικότητα είναι στους ώμους όλων των παραγόντων. Δεν μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο οι συγκεκριμένοι φορείς και να έρχεται η Αστυνομία να πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Όταν δεν μιλούν οι μαθητές, όταν δεν μιλούν οι γονείς και οι καθηγητές, δεν μπορεί το βάρος να πέφτει στην Αστυνομία. Όλοι οι φορείς πρέπει να συνδράμουν».

Οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας

Παίρνοντας το λόγο, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε πως η δική της παρέμβαση θα αναλωθεί στο να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, τονίζοντας πως είναι διαφορετικό φαινόμενο η νεανική παραβατικότητα και διαφορετικό φαινόμενο οι σεξουαλικές και εγκληματικές συνέπειες. Αναφερόμενη στην προηγούμενη συνεδρία, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ασχολήθηκαν με ακραία περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία και ζήτησαν στοιχεία, που πρέπει να αξιοποιήσουν.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί σπάζουν τη σιωπή τους και εμείς πρέπει να πούμε ότι το 90% των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προέρχονται από τον περίγυρο της οικογένειας και του σπιτιού. Για ό,τι γίνεται στο σχολείο, γίνονται καταγγελίες στην Αστυνομία και μετά γίνονται παρεμβάσεις στο σπίτι».

Συνεχίζοντας, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας, το σχολείο ελάχιστα μπορεί να κάνει, ενώ σημείωσε πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί για το τι μπορούν να κάνουν, αν υποψιαστούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε κοντά όλους τους φορείς. Εμείς έχουμε ήδη ενημερώσει τους εταίρους μας για το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης των παιδιών με παραβατική συμπεριφορά. Είναι με χαρά και ικανοποίηση που βλέπουμε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης».

Απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών, η υπουργός Παιδείας υπέδειξε πως τα τελευταία χρόνια, το σχολείο αναλαμβάνει την ευθύνη για τις καταγγελίες και αν υπάρχει ακραίο περιστατικό, βάσει νομοθεσίας, η Διεύθυνση πρέπει να κάνει απευθείας καταγγελία στην Αστυνομία.

«Το σημαντικό είναι η πρόληψη. Από την προσχολική ηλικία έχουμε προγράμματα. Πάμε στην αντιμετώπιση, έχουμε ζητήματα υποστελέχωσης και αποφασίσαμε αύξηση στις θέσεις λειτουργών της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, των εκπαιδευτικών ψυχολόγων. Εμείς θέλουμε το ασφαλές σχολείο για όλους σε πολλά επίπεδα. Δεν έχουμε έλλειψη πρωτοκόλλων. Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πρόσφατα μία πλατφόρμα για τον σχολικό εκφοβισμό και πολλά σημεία είναι από αυτά που εφαρμόζουμε εμείς».

Η τοποθέτηση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και Υπουργείου Υγείας

Ο Γιάννης Νικολαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία σε καθημερινή βάση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθεί αυτή η επικοινωνία, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

«Πέραν της εφαρμογής του νόμου, οι συνάδελφοι στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτά τα θέματα, μέσα από τις εξετάσεις των οικογενειών. Από τα στοιχεία, διαφάνηκε πως 250 περιπτώσεις οικογενειών που έχουν πρόβλημα εξετάστηκαν το 2023 και στις πλείστες περιπτώσεις είναι για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού και υπάρχουν υπόνοιες για νεανική παραβατικότητα. Δεν είμαστε επαρκώς στελεχωμένοι. Οι εξελίξεις στην κοινωνία έχουν φέρει τους συναδέλφους σε φάσεις που είναι στα όρια της ψυχικής και σωματικής κατάρρευσης».

Η Μαρία Κούμουρου, από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, υπέδειξε πως η υπηρεσία της είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με τη νεανική παραβατικότητα, τονίζοντας πως στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα και καλύπτει όλες τις επαρχίες της Κύπρου. «Εφόσον μας παραπεμφθούν αυτά τα παιδιά κοντά μας και έχουμε τη συγκατάθεση των γονέων, επειδή πρέπει να έχουμε τη συγκατάθεση των γονέων, παρέχουμε υπηρεσίες είτε σε εξωτερική βάση, σε ιατρείο, είτε για παιδιά που έχουν σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, στο Μακάρειο νοσοκομείο παρέχουμε βοήθεια εκεί».

Οι δηλώσεις Μιχαηλίδου

Στις δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «από τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε εντάξαμε προγράμματα πρόληψης ενάντια στη βία και την παραβατικότητα από την Προδημοτική Εκπαίδευση. Αυτό που υποστηρίζει η έρευνα, δηλαδή, αν δεν αρχίσεις από τα πέντε τους χρόνια, από τα τέσσερα ακόμα, τώρα που θα φοιτούν νωρίτερα, να μιλάς για πρόληψη, για τη βία, την παραβατικότητα και για άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παιδαγωγική τους καλλιέργεια, όπως είναι ο αλφαβητισμός, δεν θα έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα 16 και στα 17 τους».

Με αυτό η υπουργός θέλησε να τονίσει πως πρέπει να γίνουν δράσεις από αρκετά νωρίς και υπέδειξε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει δράσει έγκαιρα και συνεχίζει να δρα και να βελτιώνεται. «Τα στοιχεία, εν πάση περιπτώσει, δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση στο ότι έσπασαν τη σιωπή τους παιδιά και εκπαιδευτικοί και αυτό που μας ενδιαφέρει και προέχει τώρα είναι η καλύτερη συνεννόηση όλων των υπηρεσιών, ώστε να δοθεί έμφαση από την οικογένεια, από το σπίτι στο σχολείο και στη συνέχεια στην κοινωνία, στα γήπεδα, στην αυλή, στη γειτονιά, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου».

Ερωτηθείσα αν προτρέπει τους γονείς να πηγαίνουν απευθείας στην Αστυνομία για τέτοια περιστατικά, η υπουργός απάντησε πως εκείνο που λέει είναι να ακολουθήσουν τη νομοθεσία, η οποία προνοεί ότι τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλονται απευθείας στην Αστυνομία, έστω και με την υποψία από τον εκπαιδευτικό ή από άλλους μαθητές της διενέργειας σεξουαλικής κακοποίησης.

Η υπουργός, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως σε περιπτώσεις ναρκωτικών υπάρχουν άλλες διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς επίσης και σχετικά πρωτόκολλα. «Πρέπει να ξέρει το σχολείο, η διευθυντική ομάδα πώς να δράσει. Έχει στα χέρια της το Πρωτόκολλο η διευθυντική ομάδα στο οποίο αναφέρεται το ποιον ειδοποιεί, πότε δρα η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, πότε παρεμβαίνει η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και εκεί εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει τη στήριξη και την ενδυνάμωση αυτών των υπηρεσιών μας, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα. Άρα, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών του σχολείου. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, ειδικά στα θέματα βίας και παραβατικότητας. Όμως στη σεξουαλική κακοποίηση πρέπει να ακολουθείται η νομοθεσία οπωσδήποτε».

Σε σχόλιο ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με σοβαρές εγκληματικές πράξεις, διστάζουν να καταγγείλουν και για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να σταματήσει να συμβαίνει αυτό η υπουργός σημείωσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι παλαιότερα και αυτά τα στοιχεία δεν τα έχουμε εμείς, τα έχει Αστυνομία. Ότι μιλούν δηλαδή οι εκπαιδευτικοί ότι γίνονται καταγγελίες πολύ περισσότερες για τα εγκληματικά φαινόμενα που διενεργούνται, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά κυρίως αλλού. Παρόλα αυτά, η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε και να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς μας, τους διευθυντές μας, να καταγγέλλουν οτιδήποτε τους φαίνεται περίεργο, έτσι ώστε να μπορούν οι υπηρεσίες να δράσουν προς όφελος των παιδιών. Έχουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα εδώ και χρόνια στα σχολεία, για να δηλώνουν περιστατικά βίας. Δεν το έκαναν. Ήθελαν να το αποσιωπήσουν, για να μη βγει ένα κακό όνομα για το σχολείο ή για να μην ταλαιπωρηθούν. Παρ’ όλα αυτά, εμείς τώρα δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να τους βοηθήσουμε να τα δηλώνουν. Και φαίνεται πως τα 2-3 τελευταία χρόνια αυτό πετυχαίνει».

Αναφορικά με το τι απαντά στις καταγγελίες βουλευτών ότι ερμηνεύει πολλά περιστατικά πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα η κ. Μιχαηλίδου απάντησε πως δεν είναι θέμα ερμηνείας κάποια πράγματα. «Είτε είναι σεξουαλική κακοποίηση, είτε δεν είναι, και δεν τα ερμηνεύει το Υπουργείο Παιδείας. Δεν είμαστε εμείς ειδικοί. Υπάρχουν ειδικοί: γιατροί, μέλη πολυθεματικών ομάδων, οι οποίοι θα αποφανθούν κατά πόσον κάτι, μετά και από έρευνα της Αστυνομίας, είναι σεξουαλική κακοποίηση ή όχι. Άρα ας αφεθούμε στους ειδικούς. Δεν είμαστε εμείς ειδικοί. Αυτό που θέλουμε να πούμε δεν είναι ότι δεν υπάρχουν θέματα. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα, αλλά πρέπει να ξέρουμε που να αποταθούμε για να επιλύεται το θέμα σωστά, προς όφελος πάντα του παιδιού».

Σε ερώτηση αν είναι σε έξαρση το θέμα των ναρκωτικών στα σχολεία και για το ότι ακούγεται ότι υπάρχει διακίνηση και έξω από δημοτικά σχολεία η κα. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία και τόνισε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί πυρήνες στα σχολεία, που συνεργάζονται με τους αρμοδίους, για να δώσουν πληροφορίες και οι οποίοι δυσκολεύονται για πολύ καιρό να μιλήσουν, επειδή φοβούνται και για τη σωματική τους ακεραιότητας.

«Είναι αυτό που πρέπει να σπάσουμε. Τώρα είναι αυτό που σπάζει: η σιωπή των εκπαιδευτικών, των διευθυντών των σχολείων, ειδικά για τα ναρκωτικά. Επίσης, να αναφέρουμε ότι η αστυνομία ξέρει καλύτερα απ’ όλους τα σχολεία υψηλού κινδύνου και είναι εκεί που έχουμε τη δράση από την ίδια την Αστυνομία, για να μπορούμε και εμείς να δράσουμε καλύτερα στο τι μας αναλογεί, στο παιδαγωγικό κομμάτι και την πρόληψη».

Ερωτηθείσα για το τη δημιουργία ξεχωριστών δομών για τους θύτες ή για παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, τα οποία δεν μπορούν να ενταχθούν στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτό προνοείται από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2021 και είναι μία πρόταση του Υπουργείου για εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης. Εξήγησε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το παιδί θα βγει από σχολείο, αν παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να μην είναι απλά άτακτος ή παραβατικός, θα δεχτεί για τρεις μήνες εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιέχει συμβουλευτική, με ψυχολόγους, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί και τα μαθήματα του σχολείου. Η υπουργός τόνισε πως το πλαίσιο θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων, για να μπορεί να υλοποιηθεί πιλοτικά την επόμενη σχολική χρονιά.

Όσον αφορά στην υποστελέχωση των σημαντικών υπηρεσιών, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως ζουν το θέμα και έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αύξηση των μελών της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, ενώ υπέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και συμβούλους στα σχολεία. «Η έρευνά μάς δείχνει ότι η συμβουλευτική μπορεί να κάνει καλή δουλειά μπορούν δηλαδή τα παιδιά να ανατρέξουν σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους μιλήσουν εμπιστευτικά. Άρα τα γνωρίζουμε αυτά και δουλεύουμε συστηματικά εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως χρόνος γι’ αυτό».

Καταλήγοντας, η Αθηνά Μιχαηλίδου απέρριψε τις αναφορές που έγιναν από γονείς και βουλευτές περί καθημερινότητας για τα πειράγματα σεξουαλικής φύσεως, τονίζοντας πως ήταν ακραία αναφορά και σίγουρα θα το ήξερε το Υπουργείο Παιδείας αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και θεωρεί ότι μεγαλοποιείται ένα ζήτημα, κάτι που δεν βοηθά στην αλλαγή της κατάστασης.

«Από την άλλη, ούτε το να κρύβουμε βοηθά εκεί και όπου έχουμε φαινόμενα πρέπει να τα καταγγέλλουμε, για να διερευνώνται. Δεν γίνεται να αφήνουμε να αιωρείται κάτι τέτοιο για το σχολείο. Επίσης, τα δεδομένα, επαναλαμβάνω, δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ λίγα τα φαινόμενα ακραίας σεξουαλικής παραβατικότητας που συμβαίνουν κυρίως σε Λύκεια ή Τεχνικές Σχολές και η Αστυνομία με βάση τα στοιχεία της επιβεβαιώνει ότι σε αυτά ακολουθούνται τόσο τα πρωτόκολλα όσο και οι διαδικασίες. Μέλημά μας είναι τα παιδιά, είτε είναι θύτες, είτε είναι θύματα, είναι παιδιά και πρέπει να τα στηρίζουμε. Γι’ αυτό και θέλουμε τις υπηρεσίες μας στη συνέχεια, μετά τη διερεύνηση, κοντά τους, γιατί θα είναι παιδιά και μετά θα είναι και οι πολίτες αυτού του τόπου. Και όπως είπα, αν μπορέσουμε έγκαιρα να τα βοηθήσουμε, από την Προδημοτική, θα είμαστε μια πολύ πιο υγιής κοινωνία».

Δειτε Επισης

Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών