Η προϊστορία συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις για την 9η Ιουνίου

Ως εκλογες με αρκετές ιδιαιτερότητες, χαρακτηρίζονται οι επικείμενες Ευρωεκλογές, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία, θα διεξαχθούν παράλληλα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα, αλλά μπορεί να σημαίνει και πολλά. Υπάρχει, πάντως, η εκτίμηση ότι το γεγονός πως οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο προσωπικές και συνεπώς πολλοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στην κάλπη για να στηρίξουν κάποιον φίλο ή συγγενείς εκ των πέραν των δέκα χιλιάδων υποψηφίων, θα ψηφίσουν και για τις Ευρωεκλογές.

Συνεπώς, η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα των επικείμενων Ευρωεκλογών, είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Για πρώτη φορά από την διενέργεια Ευρωεκλογών στην Κύπρο, τρια κόμματα, συμπεριέλαβαν στο ψηφοδέλτιο τους Τουρκοκύπριο. Δεδομένης και τις επιτυχούς προσπάθειας που είχε αυτή η πρωτοτυπία που εγκαινίασε το 2019 το ΑΚΕΛ, με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, τα συγκεκριμένα κόμματα θεωρούν πως θα μπορέσουν να πείσουν και να εκφράσουν το τουρκοκυπριακό εκλογικό σώμα, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα ποσοστά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια, οι οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις και οι αριθμοί που αλλάζουν

Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές του 2019 από τους 80862 Τουρκοκύπριους που ήταν εγγεγραμμένοι στον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο των Τουρκοκυπρίων, ψήφιδαν μόλις 5804 και ποσοστό 6,9%. Εξ αυτών οι 4076 ψήφισαν το ΑΚΕΛ, δηλαδή τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Αυτες οι τέσσερις χιλιάδες Τουρκοκυπρίων που ψήφισαν ΑΚΕΛ, ουσιαστικά έδωσαν στο κόμμα περίπου 1,5% αύξηση των ποσοστών του.

Άρα, κατανοεί κανείς, πως τόσο για το ΑΚΕΛ, όσο και το Κίνημα Οικολόγων, αλλά και το Βολτ που συμπεριέλαβαν Τουρκοκύπριους στα ψηφοδέλτια τους, αποτελεί μια επιπλέον δυναμική, που θα ήθελαν να δουν ότι αποτυπώνεται στα ποσοστά τους το βράδυ των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι πέραν του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που επαναδιεκδικεί με το ΑΚΕΛ, υποψήφιοι είναι και ο Οζ Καραχαν με το Κίνημα Οικολόγων, αλλά και ο Χουλουσί Κιλίμ με το Βολτ.

Μάλιστα ο Οζ Καραχάν, δεν είναι πρωτάρης σε Ευρωεκλογές, αφού συμμετείχε και το 2019, με το Κίνημα Γιασεμί, το οποίο ήταν ένα αμιγώς Τουρκοκυπριακό ψηφοδέλτιο, στο οποίο βρίσκοταν οι γνωστοί στο ευρύ κοινό για τους αγώνες τους, Σενέρ Λεβέντ και ο Ιμπραχίμ Αζίζ. Το Κινημα Γιασεμί, έλαβε στις Ευρωεκλογές του 2019, 1335 ψήφους και ποσοστό 23,5% από τον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο των Τουρκοκυπρίων. Συνολικά το Γιασεμί έλαβε 4786 ψήφους και ποσοστό 1,7% . Εξάλλου ο Σενέρ Λεβέντ κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2014, λαμβάνοντας 2718 ψήφους και ποσοστό 1,05%.

Για την ιστορία, ο πρώτος Τουρκοκύπριος που κατήλθε ως υποψήφιος σε Ευρωεκλογές, ήταν το 2004 ο Χασάν Μεχμέτ, ο οποίος έλαβε μόλις 681 ψήφους και ποσοστό 0,2%.

Για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ειδικός Εκλογικός Κατάλογος των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβάνει περίπου 83 χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμένουν στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές, είναι εγγεγραμμένοι στον Μόνιμο Εκλογικό Κατάλογο. Μάλιστα μέχρι τις δύο Απριλίου, περίπου 860 Τουρκοκύπριοι αιτήθηκαν και εγγράφησαν στον Μόνιμο Εκλογικό Κατάλογο.

Το γεγονός πάντως, ότι στις επικείμενες εκλογές, συμμετέχουν τρεις Τουρκοκύπριοι σε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια, προκαλεί εκτιμήσεις, ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Το γεγονός μάλιστα, ότι το Βολτ Κύπρου, διαθέτει Τουρκοκύπριους και στην ηγεσία του και διεξάγει παράλληλη προεκλογική και στα κατεχόμενα, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα πως η συμμετοχή θα είναι αυξημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων

Δειτε Επισης

Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία