Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics

Ο σάλος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με τα κόμματα ή τα επιτελεία ή τους ίδιους τους υποψηφίους που μεσολάβησαν για τα μαζικά αιτήματα αλλαγής διεύθυνσης διαμονής ψηφοφόρων, ώστε να ψηφίσουν για συγκεκριμένους δήμους, επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα, ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πέρα για πέρα προσωπικές και πολύ λιγότερο πολιτικές.

Οι ψηφοφόροι, είτε ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, είτε ανήκουν στο ένα τρίτο του πληθυσμού, που εθελούσια απέχει από τα κοινά, βρίσκουν λόγους για να προσέλθουν στις κάλπες. Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για διάφορες θέσεις, είναι πέραν των δέκα χιλιάδων, από μόνο του αποτελεί ένδειξη, ότι όλοι έχουν έστω και ένα γνωστό που θα τους έδινε κίνητρο για να προσέλθουν στις εννέα του Ιούνη στις κάλπες και να τον στηρίξουν. Είτε αυτός είναι υποψήφιος, δήμαρχος, είτε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σχολικός έφορος, κοινοτάρχης ή κοινοτικός σύμβουλος.

Αν εξετάσει κανείς τι συνέβη με τα αιτήματα για μετακινήσεις ψηφοφόρων τις τελευταίες εβδομάδες, θα διαπιστώσει, ότι οι ψηφοφόροι εν γνώσει τους, στην προσπάθεια να βοηθήσουν φίλους και συγγενείς, ή πρόσωπα για τα οποία τρέφουν εκτίμηση ή έχουν υποχρέωση, δήλωσαν στις υπηρεσίες του κράτους, ψευδή στοιχεία για το πού διαμένουν. Αντιλαμβάνεται κανείς, πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που καταδεικνύει τον τρόπο που η μικροπολιτική στην Κύπρο ζει και βασιλεύει. Ούτε επιχειρήματα, ούτε οράματα, ούτε θέσεις και πολιτικές. Όλα αυτά τα επισκιάζουν οι φιλίες, οι συγγένειες, οι κουμπαριές και τα συμφέροντα. Καλώς ή κακώς τέτοιες είναι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά στους πιο μικρούς δήμους και τις κοινότητες αλλά και για τις πιο χαμηλές θέσεις εκλογής.

Αυτές οι εκλογές, συναντούν την 9η Ιουνίου, τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Από τους δέκα και πλέον χιλιάδες υποψηφίους, καταλήγουμε στους έξι που θα εκπροσωπούν για τα επόμενα χρόνια την Κύπρο στην καρδιά της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο. Ευρωβουλευτές, που θα ασχολούνται με ζητήματα υψηλής πολιτικής, με διεθνείς σχέσεις, με σοβαρά οικονομικά ζητήματα, που θα χαράζουν πολιτικές που επηρεάζουν τις ζωές 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, πανευρωπαϊκά.

Πώς λοιπόν η μικροπολιτική θα επηρεάσει την υψηλή πολιτική; Πώς οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επηρεάσουν τις Ευρωεκλογές; Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, ο ψηφοφόρος που πάει να ψηφίσει, ίσως για πρώτη φορά, επειδή είναι υποψήφιος σχολικός έφορος ο κουμπάρος του, θα συμπεριφερθεί στις Ευρωεκλογές;

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα να ψηφίσει μόνο για τη διαδικασία εκλογής που ο ίδιος επιθυμεί. Αν για παράδειγμα ψηφίζει σε ένα δήμο, έχει το δικαίωμα να ρίξει το ψηφοδέλτιο για την εκλογή σχολικών εφόρων και δημοτικών συμβούλων, αλλά να μην ψηφίσει για υποψήφιο δήμαρχο, περιφερειάρχη και Ευρωεκλογές. Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως από τη στιγμή που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, θα ψηφίσουν για όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν ενώπιον τους.

Αν ωστόσο, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, για αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε, είναι δεδομένο, πως θα καταγραφεί και μια ραγδαία αύξηση της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές. Άλλωστε αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα, όταν αποφασιζόταν να διεξαχθούν παράλληλα οι δύο εκλογικές διαδικασίες. Σημειώνεται πως στις πιο πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή Παγκύπρια, υπολογίζεται γύρω στο 65%. Στις πιο πρόσφατες Ευρωεκλογές το ποσοστό συμμετοχής, ήταν μόλις 44%. Συνεπώς, αυτή η διαφορά, 20% αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των Ευρωεκλογών με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κόμματα. Το γεγονός μάλιστα ότι θα εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση και πέραν από το αυξημένο ενδιαφέρον, υπάρχουν υποψήφιοι για πολλά σημαντικά πόστα, όπως για παράδειγμα τις 93 θέσεις αντιδημάρχων, εκτιμάται ότι το ποσοστό προσέλευσης την ημέρα των εκλογών, θα ξεπεράσει αυτό του 2016.

Το διακύβευμα για τα κόμματα, είναι αν αυτό το αυξημένο ποσοστό που θα προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει προσωπικά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμπεριφερθεί κομματικά και στις κάλπες. Αν δηλαδή, ένας δεξιός, κεντρώος ή αριστερός ψηφοφόρος, που απέχει από τις εκλογές των τελευταίων χρόνων, αλλά θα πάει να ψηφίσει συγκεκριμένο πρόσωπο στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ψηφίσει το κόμμα που ψήφιζε και παλιά ή αν θα στραφεί προς άλλες επιλογές, μικρότερων κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων.

Κι εδώ είναι η ευκαιρία των μικρών κομμάτων και των νεοεμφανιζόμενων σχηματισμών, να αντλήσουν ψήφους, στις Ευρωεκλογές και γιατί όχι να καταγράψουν εκπλήξεις που κανείς αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να ανιχνεύσει μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ