Καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση σε μέλη της WCK ο Πρόεδρος-«Δεν πρόκειται να σταματήσει η Αμάλθεια»

Δεν πρόκειται να σταματήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος Αμάλθεια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Καταδικάζοντας τα γεγονότα στη Γάζα όπου μέλη της ΜΚΟ World Central Kitchen σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, είπε ότι τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν αλλά να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για αποστολή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα καταδικάζοντας την επίθεση, είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε όλους τους παράγοντες στην περιοχή για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν.

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Ευρωβουλής στο Κυπριακό.

Επίσης ανέφερε ότι για το θέμα των παράτυπων μεταναστών, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει μεγάλο νομοθετικό πακέτο που θα περιλαμβάνει και προτάσεις από την Κύπρο για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητείται διερεύνηση της επίθεσης στη WCK στη Γάζα-Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του διαδρόμου

Κ. Κόμπος: Θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το κτύπημα κατά μελών WCK

Η απώλεια ζωών, ειδικά όσων προσπαθούν να βοηθήσουν στο ανθρωπιστικό μέτωπο, είναι εντελώς απαράδεκτη, και θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως, δήλωσε την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, για τον θάνατο των μελών της οργάνωσης World Central Kitchen.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του, με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σίγιαρτο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος εξέφρασε τα «ειλικρινή και βαθιά» συλλυπητήριά του για τον θάνατο των μελών του World Central Kitchen, ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο έδαφος «και πλήρωσαν βαρύ τίμημα για αυτό».

«Αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό για την Κύπρο που συνεργάζεται με το WCK, και γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο που προκαλεί αυτό σε αυτούς και τις οικογένειές τους», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις περιστάσεις θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, σημειώνοντας ότι, «πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς, ότι η απώλεια ζωών, ειδικά όσων προσπαθούν να βοηθήσουν, στο ανθρωπιστικό μέτωπο, είναι εντελώς απαράδεκτη και θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως». Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πως αυτό επηρεάζει το Σχέδιο Αμάλθεια, και ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, όλοι εξετάζουν τις λεπτομέρειες του τι συνέβη. Είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ήρθαν σε επαφή τόσο με την World Central Kitchen σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με την ισραηλινή πλευρά, τα Εμιράτα και τους Αμερικανούς.

Φαίνεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το σημείο εκφόρτωσης της βοήθειας, την ώρα που τα θύματα ολοκλήρωναν τη βάρδια τους στην αποθήκη και πήγαιναν στα σπίτια τους.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί συνέβη αυτό, πως συνέβη, ποιο ήταν το σκεπτικό, αν είναι λάθος ή όχι, αυτά προσπαθούμε να εντοπίσουμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε τα θύματα, σκεφτόμαστε για το WCK που θα παγώσουν τις δραστηριότητές τους από σεβασμό στα θύματα και φυσικά για να αναθεωρήσουν το πρωτόκολλο ασφαλείας και το τι όντως συνέβη», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτού, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια σίγουρη απάντηση, είπε ακόμη ο Υπουργός, «γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτή ήταν μια κατάσταση που οδήγησε στην κατασκευή της πλωτής υποδομής από τους Αμερικανούς», και αυτό το έργο συνεχίζεται, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δημιουργήθηκε, «για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που υποφέρουν μια επιλογή». «Το σύστημά μας εδώ δούλεψε σύμφωνα με το σχέδιο, η μεταφορά λειτούργησε σύμφωνα με το σχέδιο, η εκφόρτωση επίσης», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι, πρόκειται για ένα συμβάν που έλαβε χώρα σε μια ασφαλή περιοχή, «και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από την ισραηλινή πλευρά».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα πλοία ήταν στα μισά της εκφόρτωσης και είχαν κάνει ένα διάλειμμα για να συνεχίσουν την επόμενη μέρα. Ανέφερε ότι οι εργασίες έχουν τώρα παγώσει και ότι η WCK ανακοίνωσε ότι θα έφευγαν από την περιοχή για να επιστρέψουν στην Κύπρο για να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Σίγιαρτο, είπε σε δικές του δηλώσεις για το ίδιο θέμα, ότι, η Ουγγαρία έχει μια πολύ σαφή θέση ως προς αυτό, «ότι η επιτυχία της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης δεν πρέπει να είναι μόνο συμφέρον του Ισραήλ, αλλά το συμφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε μια τρομοκρατική οργάνωση να κερδίσει». Οι επιχειρήσεις όμως, συνέχισε, πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει εκεί που χρειάζεται.

Δειτε Επισης

Η ενημέρωση για την παρουσία υποψηφίων στα εκλογικά κέντρα και τον ορισμό αντιπροσώπων
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κόμπος
Βάζουν μπρος την επιχείρηση συσπείρωσης, τρέχουν και δεν φτάνουν οι κομματικές ηγεσίες
Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κ. Ιωάννου: Ο ΠτΔ εργάζεται με επιμονή για επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό
Οι Ευρωεκλογές ως σταθμός για τις Βουλευτικές και τα απώτερα στοιχήματα των κομμάτων
Χρίστος Τσίγκης στον REPORTER: Έχουμε το πρόγραμμα και τις ικανότητες να πάρουμε τον Στρόβολο μπροστά
Δεν μετέβη στο Βαρώσι ο Γιλμάζ-Αποχώρησε από τα κατεχόμενα
Στήριξη στη Χλώρακα εξέφρασε ο ΠτΔ-«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα της»
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα προωθήσει το έργο της Μαρίνας στα Πότιμα