Ζητείται διερεύνηση της επίθεσης στη WCK στη Γάζα-Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του διαδρόμου

Το περιστατικό όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εργαζόμενοι που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους της Γάζας πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει το κτύπημα του Ισραήλ κατά ατόμων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκφράζω τη θλίψη και τον συγκλονισμό μας για τον άδικο χαμό των εργαζομένων στο World Central Kitchen που βρίσκονταν στην περιοχή για την αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι την ίδια στιγμή απόλυτα καταδικαστέο και σε σύγκρουση κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ο θάνατος άμαχου πληθυσμού ιδιαίτερα εργαζομένων που βρίσκονται εκεί για να παρέχουν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους επτά οι νεκροί εργαζόμενοι της World Central Kitchen-Αναστέλλει τις εργασίες της στη Γάζα

Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει γίνει αυτό το τραγικό περιστατικό κατά το οποίο επτά εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους διερευνώνται. «Βρισκόμαστε σε επαφή από πολύ νωρίς σήμερα και χθες βράδυ με το World Central Bank αλλά και με τους διεθνείς εταίρους μας πέραν του να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας, για να συντονιστούμε και να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα πρέπει και οφείλει να καταδικάσει και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζουμε ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια μας στους οικείους των χαμένων», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει διαμαρτυρία προς το Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να περιμένουμε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό. Εντός της ημέρας είμαι σίγουρος θα υπάρξουν εξελίξεις».

Σε ερώτηση αν αυτό θα επηρεάσει τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα από το λιμάνι της Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό δεν επηρεάζει την πρωτοβουλία, αντιλαμβάνεστε όμως ότι όλες οι συνθήκες ασφάλειας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και αυτό συμβαίνει με τη δέουσα επιμέλεια που όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την πρωτοβουλία συνεχίζουν, δηλαδή την υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Σήμερα εκ των πραγμάτων και από σεβασμό στα θύματα και για να μπορέσει να αξιολογηθεί καλύτερα η κατάσταση, θα πρέπει να γίνει αυτός ο εκ νέου συντονισμός, αλλά η πρωτοβουλία συνεχίζεται. Οι ανάγκες του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει. Μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και είναι για αυτό τον λόγο που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σε λίγο επίσκεψη στο ΚΣΕΔ στη Λάρνακα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στη χώρα μας ακριβώς για αυτό τον λόγο».

Διεξοδική διερεύνηση ζήτησε η Κομισιόν

Στο μεταξύ, διεξοδική διερεύνηση της εναέριας επίθεσης που αποδίδεται στο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν μέλη του προσωπικού της ανθρωπιστικής ΜΚΟ World Central Kitchen στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θρηνούμε με τις οικογένειες και φίλους των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια της @WCKitchen που έχασαν τις ζωές τους στη Γάζα», αναφέρει η Κομισιόν στον επίσημο λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter).

«Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» προστίθεται. «Ζητούμε ενδελεχή διερεύνηση για την τραγωδία αυτή», καταλήγει η ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται πως η World Central Kitchen διαχειρίζεται την μέχρι στιγμής αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο.

Σε δική του ανάρτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε πως: «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού της @WCKitchen που σκοτώθηκαν σε Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα».

«Καταδικάζω την επίθεση και ζητώ τη διεξαγωγή έρευνας» πρόσθεσε. «Παρά τις απαιτήσεις για προστασία όλων των αμάχων και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, βλέπουμε νέες απώλειες αθώων».

Την επίθεση καταδίκασε νωρίτερα και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε «Καταδικάζω ακόμα μια θανάσιμη επίθεση κατά εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα στη Γάζα», προσθέτοντας: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τώρα. #ceasefire» αναφερόμενος στην ανάγκη εκεχειρίας.

ΔΗΣΥ: Καταδικαστέες τέτοιες επιθέσεις

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τον συγκλονισμό μας για τον άδικο χαμό των εργαζομένων του οργανισμού World Central Kitchen, που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει ο ΔΗΣΥ μέσω ανακοίνωσης τους.

Επίσης σημειώνει πως, «τέτοιες επιθέσεις κατά μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν άμαχο πληθυσμό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, είναι καταδικαστέες και ανεπίτρεπτες και θα πρέπει να τύχουν άμεσης διερεύνησης.

Είναι παναθρώπινη αρχή ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν πρέπει να στοχοποιούνται και περιμένουμε από όλους αυτή η αρχή να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή στην πράξη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων».

ΑΚΕΛ: «Δολοφόνος» η Κυβέρνηση Νετανιάχου
«Η ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είναι μόνο δολοφόνος του παλαιστινιακού λαού αλλά και κίνδυνος για όλα τα κράτη και τους λαούς της περιοχής μας, απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του. «Μεσούσης της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων, η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στο έδαφος της Συρίας, αυτή τη φορά με πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ελλοχεύουν τον κίνδυνο της εμπλοκής άλλων κρατών της περιοχής και να οδηγήσει σε περιφερειακή σύρραξη και ολική ανάφλεξη», ανέφερε το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «ο ισραηλινός στρατός διαπράττει το ένα έγκλημα μετά το άλλο στη Γάζα. Μετά τις βαρβαρότητες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δολοφόνησαν μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) που διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει δια θαλάσσης, μέσω Κύπρου, στη Λωρίδα της Γάζας. Η νέα ισραηλινή θηριωδία συνιστά όνειδος για τον σύγχρονο κόσμο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη -που έχει κάνει σημαία της την «Αμάλθεια- ακόμα και τώρα δεν καταδικάζει τις δολοφονικές ενέργειες του Ισραήλ που στρέφονται ακόμα και σε βάρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, την εκθέτει πολλαπλά», τόνισε.

«Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει άπραγη μπροστά στη γενοκτονία και τα εγκλήματα του Ισραήλ, με θύματα δεκάδες χιλιάδες άμαχους, γυναίκες και παιδιά. Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να απαιτήσει έμπρακτα τη συμμόρφωση του Ισραήλ με την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και με την ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα θα έπρεπε να είχε ήδη επιβάλει στο Ισραήλ κυρώσεις και εμπάργκο όπλων και να είχε ήδη αναστείλει τη Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, αντί να κάνει πλάτες στην κυβέρνηση Νετανιάχου», κατέληξε το κόμμα της Αριστεράς.

Δειτε Επισης

Με νικητές και ηττημένους οι διπλές εκλογές-Πώς ορίζεται η αποτυχία για κάθε κόμμα
Κόλλησε στο βούρκο των απαιτήσεων του Τατάρ το Κυπριακό-Έδωσε το στίγμα των προθέσεών της η Ολγκίν
Ευχαριστίες από την Καναδή ΥΠΕΞ για την ηγετική θέση της Κύπρου στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αννίτα: Ο Νίκος Τορναρίτης γνωρίζει τις προοπτικές και τη δυναμική της Λευκωσίας και ξέρει τα προβλήματα
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Βλέπει τον Γεραπετρίτη στην Αθήνα η Ολγκίν
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ευχές για επιτυχία της Ολγκίν εξέφρασε σε συνάντηση ο Ακιντζί
Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για απόρριψη τριμερούς συνάντησης από Τατάρ