Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα

Δυο συναντήσεις έχει διευθετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις 2 Μαΐου, πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος, ανέφερε πως, «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το σημερινό συμβούλιο, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γίνει επιτέλους μία στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών. Το Κυπριακό συνδέεται με πρόοδο των Ευρωτουρκικών σχέσεων και ελπίζω μέσα από τη συζήτηση να δοθεί η θετική διάθεση από πλευράς ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας καλής διάθεσης η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Επιπρόσθετα, ο ΠτΔ, ανέφερε ότι, «χαίρομαι που υπάρχει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της Κύπρου και τις επανέναρξης των συνομιλιών. Μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης υπάρχει κινητικότητα. Θα επισκεφθεί αριθμό ευρωπαϊκών κρατών. Θα είναι και στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο και είμαστε σε επαφή. Ήδη έχω διευθετήσει δύο συναντήσεις με την κ. Ολγκίν».

Από εκεί και πέραν, ανέφερε, «είναι το θέμα της Μέσης Ανατολής. Θέλω να εκφράσω την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τα γειτονικά κράτη και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το σύνολο της ΕΕ. Είναι μια περιοχή που γειτνιάζει με την ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε και το θέμα του Λιβάνου και της ανάγκης στήριξής του. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόλις με έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθούμε από κοινού τον Λίβανο στις 2 Μαΐου. Έχω έρθει σε επαφή και με τον πρωθυπουργό της χώρας έτσι ώστε να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια που γίνεται με τον Λίβανο».

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, σημείωσε, «πρέπει να αγγίξουμε και το μεταναστευτικό. Είναι κάτι που ως Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη μέλη, ήδη έχουμε συνεννοηθεί. Θα θέσουμε το θέμα της επαναξιολόγησης συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς περιοχές εντός της Συρίας».

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας