Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις οποίες συμμετείχε η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά. Στο επίκεντρο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το κράτος δικαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης, και το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά τη συζήτηση στο πρόγευμα εργασίας, συμμετείχαν και Υπουργοί των χωρών με ευρωπαϊκή προοπτική, στο πλαίσιο της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις, τις ανάγκες, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές γύρω από τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης.

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός ανέφερε ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν προφανή τη σημασία της περαιτέρω προώθησης της διαδικασίας διεύρυνσης, ως αποτελεσματικού και απαραίτητου γεωπολιτικού εργαλείου και καταλύτη για την ειρήνη και σταθερότητα στην ΕΕ. Περαιτέρω, αφού καλωσόρισε όλες τις υπό ένταξη χώρες, τόνισε ότι η ενταξιακή διαδικασία διέπεται από δίκαιη και αυστηρή αιρεσιμότητα και ότι η κάθε χώρα αξιολογείται στη βάση προόδου που επιτυγχάνει στην εκπλήρωση των ενταξιακών προϋποθέσεων. Το κράτος δικαίου, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί των κρατών μελών συζήτησαν, κατά ομάδες, τρόπους ενίσχυσης της εργαλειοθήκης της Ένωσης για την εφαρμογή του κράτους δικαίου στη βάση σχετικής μελέτης του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Υποστήριξη (Ιnternational IDEA). Η κα Ραουνά προήδρευσε ομάδας εργασίας στην οποία συμμετείχαν Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία και Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ, και παρουσίασε τα αποτελέσματα των συζητήσεων ενώπιον της ολομέλειας των κρατών μελών.

Το Άτυπο Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις της Ένωσης. Η Υφυπουργός υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική, στρατηγικά αυτόνομη, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μελλοντικές προκλήσεις, με πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου η κα Ραουνά είχε διμερή συνάντηση με την κα Cristina Gherasimov, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, αρμόδια για την ευρωπαϊκή αφομοίωση και Επικεφαλής Διαπραγματεύτρια με την ΕΕ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας και η πρόοδος στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών
Μηνύματα συνέχισης αγώνα επιστροφής στα εγκαίνια γραφείων Δήμου Μόρφου και ΕΚΚΕΛ
Τα μέτρα της Κύπρου για το κράτος δικαίου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ
Τη δέσμευσή του για λύση στη βάση ΔΔΟ εξέφρασε ο ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις
Στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ-«Στόχος μου να αγκαλιάσω του ανθρώπους μας»
Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος