Σύριοι παίρνουν τα δικαιώματα στην Κύπρο αλλά πηγαινοέρχονται μέσω κατεχομένων-Σφίγγει τον κλοιό η Κυβέρνηση
06:00 - 15 Απριλίου 2024
Σε όλους τους τόνους, η Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο είναι πολυδιάστατο, διαμηνύει πως η Κύπρος θα πρέπει να σταματήσει να θεωρείται ελκυστικός προορισμός, όπως τον διαφημίζουν άλλωστε και τα κυκλώματα διακινητών, τα οποία έναντι αμοιβής περίπου τριών χιλιάδων ευρών, μεταφέρουν στο νησί μας εκατοντάδες μετανάστες από την Συρία μέσω Λιβάνου, ο οποίος μοιάζει αδύνατος να επιτηρήσει τις ακτές του και να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές.
Προς αυτή την κατεύθυνση κυμαίνονταν τα μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πέτυχε να αυξήσει τον αριθμό επιστροφών μεταναστών και να μειώσει τις αφίξεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα
Ωστόσο από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, η Κύπρος δέχεται «εισβολή σαπιοκάραβων» από το Λίβανο, όπως χαρακτηρίστηκε από την Κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί σε διάφορα επίπεδα να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία πιέζει το σύστημα, αφού οι δυνατότητες της Κύπρου είναι περιορισμένες, ειδικότερα σε ότι αφορά τις υποδομές, οι οποίες βρίσκονται υπό πολιορκία.
Μπορεί προ ημερών ο Πρόεδρος και οι υπουργοί να πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί και να αυξήσει την εποπτεία τους στις ακτές του, ωστόσο οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, γεγονός που ανάγκασε την Κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να αναστείλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων συριακής καταγωγής. Και αυτό διότι, την ώρα που επιχειρείται να επαναξιολογηθεί το καθεστώς περιοχών της Συρίας, η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ακόμη περισσότερα εμπόδια σε Σύρους, με στόχο η Κύπρος να σταματήσει να παρουσιάζεται ως ελκυστικός προορισμός και να τυγχάνει εκμετάλλευσης.
Άλλωστε, αυτό το συμπέρασμα εξάγεται και από το γεγονός, ότι εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν δεκάδες περιπτώσεις Σύρων, στους οποίους ενώ παρέχεται άσυλο, με ότι αυτό συνεπάγεται, πηγαινοέρχονται στην χώρα τους μέσω κατεχομένων, κάτι που δείχνει πως στις περιοχές που διαμένουν, δεν υπάρχει οποιασδήποτε κίνδυνος. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι επαφές του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ψάχνει συμμαχίες προκειμένου να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επαναξιολογηθεί το καθεστώς ορισμένων περιοχών στην Συρία, προκειμένου στην συνέχεια να επιτραπούν οι επιστροφές, σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος παραμένει εγκλωβισμένη. Και αυτό διότι, δεν μπορεί να εμποδίσει βάρκες με μετανάστες να αποβιβαστούν στην Κύπρο, αφού υπήρχαν περιπτώσεις, όπου μετανάστες σκόπιμα επιχείρησαν να βυθίσουν βάρκες, καταγράφοντας μάλιστα σε βίντεο τις δραματικές τους στιγμές, εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις Αρχές, και ως εκ τούτου, από εκεί και πέρα, αναγκαστικά εφαρμόζεται επιχείρηση διάσωσης.
Στην ουσία το μέτρο της αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ήταν τον plan B της Κυβέρνησης, αφενός γιατί οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται στο ίδιο τέμπο και αφετέρου, ο Λίβανος, παρά την καλή διάθεση και την προσπάθεια που καταβάλλει να επιτήρηση των ακτών του, παρουσιάζει αδυναμίες οι οποίες λειτουργούν σε βάρος της Κύπρου, την ώρα μάλιστα που αρνείται την επιστροφή βαρκών που ξεκίνησαν από την χώρα του.
Ως εκ τούτου, με βάση τα δεδομένα, η απόφαση της Κυβέρνησης θα έλεγε κανείς πως ήταν μονόδρομος στην παρούσα φάση, εν αναμονή και των αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά το καθεστώς περιοχών της Συρίας, προκειμένου να μετατρέψει την Κύπρο σε μη ελκυστικό προορισμό, αφού πλέον οι Σύριοι θα μεταφέρονται στα Κέντρα Φιλοξενίας, αφού αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα εργασίας και δεν θα λαμβάνουν οποιοδήποτε επίδομα. Βέβαια, έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν από τις δομές ή να διαμένουν σε οικεία τους πρόσωπα, ωστόσο θα πρέπει να δίνονται διευθύνσεις, οι οποίες θα ελέγχονται σε συχνή βάση από την Αστυνομία, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τρύπες, που θα λειτουργήσουν αρνητικά στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται.
Ο συνδυασμός όλων των μέτρων, από τη μία δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στους Σύρους που ενδεχομένως να επιλέξουν την Κύπρο, κάτι στο οποίο στοχεύει η Κυβέρνηση, και από την άλλη περιορίζονται τα οικονομικά οφέλη για τους μετανάστες και συνεπώς, με αυτό το τρόπο εκτιμάται πως θα μειωθεί η ταχύτητα των μεταναστευτικών ροών.
Σε ό,τι αφορά την τρύπα των κατεχομένων, μέσω των οποίων αρκετοί Σύριοι πηγαινοέρχονται ανενόχλητοι στη χώρα τους, έχει ήδη καταρτιστεί λίστα προσώπων οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο και πλέον και αυτές οι περιπτώσεις θα κρίνονται άμεσα ως απελάσιμοι και θα χάνουν κάθε δικαίωμα, για επίδομα ή εργασία, ενώ θα τους προσφέρεται ως επιλογή, η εθελούσια απέλαση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση Σύρου επιχειρηματία, ο οποίος έχει εταιρεία και στο όνομα του υπάρχει μεγάλη περιουσία, ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως πηγαινοέρχεται στην χώρα του μέσω κατεχομένων και ως εκ τούτου, με την εφαρμογή των μέτρων, μπαίνει φρένο στις περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται τα δεδομένα της Κύπρου.
Επιπρόσθετα, στον κατάλογο για απέλαση, μπαίνουν και τα ονόματα των προσώπων που διέπραξαν ποινικά αδικήματα στη Συρία, ενώ θα αυστηροποιηθεί και ο έλεγχος των προσώπων που δηλώνουν πως προέρχονται από τη Συρία, αφού υπήρχαν περιπτώσεις όπου επιχειρούσαν να ξεγελάσουν τις Αρχές. Δηλαδή, υπήρχαν άτομα που δήλωσαν πως προέρχονται από την τάδε περιοχή της Συρίας, ωστόσο όταν ρωτήθηκαν για παράδειγμα ποια είναι η μεγαλύτερη πλατεία της περιοχής ή να αναφερθούν σε ένα χώρο εστίασης, δήλωναν άγνοια.
Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, αφού λαμβάνονται στη σκιά της καθυστέρησης που παρατηρείται από πλευράς ΕΕ προκειμένου να αντιδράσει και να επαναξιολογήσει το καθεστώς περιοχών στη Συρία, ωστόσο η αποφάσεις της Κύπρου ενδεχομένως να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα της Κυβέρνησης για Μεταναστευτικό-Από ποιους αφαιρείται το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας