Στις ράγες υλοποίησης το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης-Τι ζητά η Πολιτική Άμυνα από τη Βουλή
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 13 Απριλίου 2024
Ως σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει την εφαρμογή του συστήματός αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης του κοινού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, χαρακτηρίζεται η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης Κύπρου και Ελλάδας για συνεργασία σε θέματα εφαρμογής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.
Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εσωτερικών, η υπογραφή του Μνημονίου προέκυψε σε συνέχεια της διακρατικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένου και του τομέα της πολιτικής προστασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και Ελλάδα υπογράφουν Μνημόνιο για την εφαρμογή του «112»
Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος που θα εγκαθιστά ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα πολιτικής προστασίας και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών.
Η εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, πέρασε από χίλια μύρια κύματα, αφού παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις ενστάσεις που υπέβαλαν κατά τη διαδικασία των προσφορών, εν δυνάμει ανάδοχοι του έργου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το έργο επαναπροκηρύχθηκε και σύντομα αναμένεται ότι θα υπάρξουν τελικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή στη διαδικασία του διαγωνισμού, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.
Η λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, για την αναβάθμιση του επιπέδου της Πολιτικής Προστασίας στην Κύπρο, αφού μέσω του συστήματος, θα παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πολιτική Άμυνα, να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τους πολίτες έτσι ώστε να προστατεύονται. Το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει τους πολίτες, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, ακόμα και ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές.
Μέσω του συστήματος, θα αποστέλλονται ενημερώσεις στα κινητά που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είτε για να την αποφύγουν, είτε για να την εγκαταλείψουν, είτε για να την εκκενώσουν, όπου και όταν χρειαστεί.
Σε ένα άλλο επίπεδο, την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθούν ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μια σειρά από αιτήματα της Πολιτικής Άμυνας για αποδέσμευση κονδυλίων, που έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εφαρμογή του 112. Μεταξύ άλλων ζητάτε από την επιτροπή Οικονομικών, η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 45 χιλιάδων ευρώ, που θα δαπανηθει για την αγορά υπηρεσιών Project Manager για επίβλεψη και υλοποίηση της σύμβασης αγοράς του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος για την τελική παραλαβή του συστήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατείνεται η εφαρμογή του μηνύματος έγκαιρης προειδοποίησης από το 112, χρονικός ορίζοντας το 2025
Μάλιστα η Πολιτική Άμυνα ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, για αγορά υπηρεσιών, που αφορά τον καταρτισμό των προδιαγραφών και των εγγρα΄φων για καινούριο σύστημα σειρήνων. Επιπλέον η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας ζητά αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, που αφορά στον καταρτισμό μελέτης Risk Assesemnt penetration test and business continulty planning. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αποτελεί απαίτηση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για το σύστημα έγκαριης προειοποίησης του πληθυσμού μέσω SMS, που σύμφωνα με το αίτημα που προωθήθηκε στη Βουλή θα αποκτηθεί εντός του 2024.
Μάλιστα, η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, θα προχωρήσει σε μελέτη για αναγνώριση και καταγραφή των κρίσιμων οντοτήτων, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, ζητά από τη Βουλή την αποδέσμευση κονδυλιού, ύψους 60 χιλιάδων ευρώ, που θα καλυψει την αμοιβή των εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση οντοτήτων, με στόχο τον χαρακτηρισμό τους ως κρίσιμες. Συγκεκριμένα, η Κύπρος οφειλει να ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο το 2022. Η σχετική διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.
Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, στο Εθνικό Δίκαιο, θα πρέπει να αναγνωριστούν ως κρίσιμες, όσες οντότητες εμπίπτουν στους τομείς της Οδηγίας και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Για την αναγνώριση των οντοτήτων αυτών, η Πολιτική Άμυνα θα εξασφαλίσει υπηρεσίες εμπειρογνώμονα ο οποίος θα αξιολογήσει κάθε οντότητα στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της οδηγίας και ακολούθως θα υποβληθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφαση του θα χαρακτηρισεί τις συγκεκριμένες ως κρίσιμες οντότητες.