Πρώτα φορολογική μεταρρύθμιση και μετά αλλαγές στα επιδόματα-Επιμένουν οι πολύτεκνοι

Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και μετά να αρχίσουν οι αλλαγές στο θέμα των επιδομάτων, διαμηνύει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ωστόσο στα σκαριά βρίσκονται νομοθεσίες που έχουν στόχο να παρέχουν βοήθεια στις πολύτεκνες οικογένειες. Την ίδια ώρα, οι φωνές από πλευράς των οργανώσεων παραμένουν και προβαίνουν σε εισηγήσεις προς τους αρμόδιους, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρέθηκε ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αύξησης του επιδόματος τέκνου και το αίτημα των οργανώσεων για επιστροφή του 9% στο ύψος του επιδόματος, που είχε αποκοπεί το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό που θέλησε να ξεκαθαρίσει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι ότι υπάρχει σειρά από αποφάσεις, που έχουν στο επίκεντρο τους πολύτεκνους και γενικά τις οικογένειες που χρειάζονται στήριξη. Όπως εξήγησε ο Φάνος Κουρουφέξης, που εκπροσωπούσε το Υφυπουργείο, η απόφαση για αύξηση στο επίδομα τέκνου στο 5% είναι επιπρόσθετα από την αύξηση του επιδόματος, αντίστοιχα με τον πληθωρισμό και επεσήμανε πως το επίδομα αυξήθηκε και το 2023 και το 2024 με την ΑΤΑ και υπάρχει περαιτέρω αύξηση με το 5%.

Πρόσθεσε πως υπάρχει μία σειρά από πολιτικές που στοχεύουν στις πολύτεκνες οικογένειες, όπως η επέκταση του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων, προσφέροντας 250-350 ευρώ επίδομα στους πολύτεκνους και αφορά παιδιά μέχρι 24 ετών, ενώ αναφέρθηκε και στην επιδότηση των διδάκτρων της Προδημοτικής και την επέκταση που θα υπάρχει την ερχόμενη χρονιά, μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων και 6 μηνών.

«Καταρτίζεται και ένας νόμο που θα αντικαταστήσει τον περί παίδων νόμο που είναι από το 1999 και η έμφαση είναι στην παροχή υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τις οικογένειες για να έχουν την στήριξη εκεί που χρειάζεται, για να μπορούν να μεγαλώσουν τις οικογένειες που χρειάζεται. Αυτά είναι τα θέματα που σχεδιάζουμε ως Υφυπουργείο. Πέραν από τις πολιτικές που αναφέραμε, η αρμοδιότητα για τη στρατηγική για το δημογραφικό είναι στο Υπουργείο Εργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει πότε αναμένεται αναθεώρηση στο ύψος των επιδομάτων, ο κ. Κουρουφέξης επεσήμανε πως περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η συνολική αναθεώρηση των επιδομάτων, ωστόσο είναι άμεσα συνυφασμένο με την φορολογική μεταρρύθμιση. «Το τι παίρνει το κράτος, βάζοντας το χέρι για τη φορολογία σχετίζεται και με τα όσα μπορεί να δώσει για επιδόματα. Είναι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής. Πρέπει να γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση και μετά να γίνει αναθεώρηση στην επιδοματική πολιτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντείνονται οι φωνές για αύξηση στο επίδομα τέκνου-Ανοίγει τα χαρτιά του το Υφυπουργείο Πρόνοιας

Πόσοι λάμβαναν επίδομα τέκνου το 2023

Δίνοντας τα στοιχεία που υπάρχουν στην κατοχή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ο κ. Κουρουφέξης επεσήμανε πως το 2023 έλαβαν επίδομα τέκνου:

-3,625 πολύτεκνες οικογένειες

-10,000 τρίτεκνες οικογένειες

-20,000 δίτεκνες οικογένειες

-22,000 οικογένειες με ένα τέκνο

Τα αιτήματα των πολυτέκνων

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, θέλησε να χωρίσει το θέμα σε δύο σκέλη και όπως είπε το πρώτο αφορά στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και το δεύτερο στην αύξηση των γεννήσεων. Όσον αφορά στη στήριξη, αναφέρθηκε σε όσα παρείχε η Κυβέρνηση τονίζοντας πως «στην τελευταία γιορτή της μάνας πήραμε 50 ευρώ αύξηση στο επίδομα μάνας και πήραμε και 100 ευρώ για κάθε παιδί για τις διακοπές. Πήραμε αύξηση στο επίδομα διδάκτρων, πήραμε tablet για τους πολύτεκνους και για υπολογιστή. Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρονικού αυτοκινήτου, αυξήθηκε το ποσό στις 20,000 ευρώ και κάναμε 15,000 ευρώ για το υβριδικό. Είχαμε πολλά καλά για τους πολύτεκνους. Μας έβαλαν και όρο να έχουμε 4 παιδιά κάτω των 25».

Αναφορικά με τα επιδόματα που κόπηκαν το 2013, ο κ. Ολύμπιος υπέδειξε πως έχουν δύο αιτήματα. «Εμείς ζητούμε να πιάνουν όλοι ένα επίδομα, αλλά σε διαφορετικό ύψος, χωρίς τα εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που έκανε οκτώ παιδιά να παίρνει ένα επίδομα τιμής ένεκεν. Με πήρε ένας καθηγητής και δασκάλα η σύζυγος, που έκανε οκτώ παιδιά και έκλεγε επειδή δεν παίρνει οτιδήποτε».

Σε ερώτηση για το αν έπαιρνε επίδομα ο Νικόλας Παπαδόπουλος ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι και οι δύο πολύτεκνοι, ο κ. Ολύμπιος επεσήμανε ότι «ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 2012 που έπαιρνε επίδομα τέκνου, είπε ότι το ποσό εκείνο να πηγαίνει κάθε μήνα σε δύο φτωχές οικογένειες. Για τον Πρόεδρος δεν έχουμε στοιχεία. Εμάς η θέση μας είναι αυτή. Υπάρχει όριο. Βλέπουμε τις γεννήσεις και μετά λέτε ο κόσμος εν γεννά. Έκανα έρευνα και αν υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία, θα έκαναν κι άλλα παιδιά. Ο Πρόεδρος είπε ότι θα δούμε το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, με την αποπεράτωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Πήγαμε και είδαμε όλους τους εμπλεκόμενους, στείλαμε επιστολές στον ΥΠΟΙΚ με τις θέσεις μας».

Το δεύτερο αίτημα της οργάνωσης, όπως ανέφερε ο κ. Ολύμπιος είναι η άμεση επιστροφή του 9%. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, βάσει της οποίας επιστράφηκε ο εταιρικός φόρος που είχε αποκοπεί. «Την 1/1/2013 έχει αποκοπεί ένα ποσό από το επίδομα τέκνου. Έχουν επιστραφεί τα πλείστα επιδόματα που αποκόπηκαν το 2013. Το κόστος ήταν 1,3 εκ. και πλέον είναι 1,4 εκ. με την ΑΤΑ κλπ. Μας έδωσαν το 5%. Αν το θεωρούν αύξηση το 5%, ζητούμε το 9%. Αν θεωρούν ότι είναι επιστροφή, να μας δώσουν και το 4%».

Πάντως, πριν τη λήξη της συνεδρίας, η Επιτροπή ζήτησε από τους αρμοδίους να αποστείλει λεπτομερή στοιχεία για τις γεννήσεις του 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024.

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών