Εντείνονται οι φωνές για αύξηση στο επίδομα τέκνου-Ανοίγει τα χαρτιά του το Υφυπουργείο Πρόνοιας

Ξανά στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί το θέμα του επιδόματος τέκνου προς τις πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για την απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του ύψους 5% αντί άμεση επιστροφή στο 9% όπως είχε αποκοπεί το 2013. Πάντως, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι πρόκειται για μία απόφαση που σχετίζεται άμεσα με το 9% και μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται στα πλάνα του καθ’ ύλη αρμόδιου Υφυπουργείου οποιαδήποτε αλλαγή.

Το πολυσυζητημένο θέμα για το επίδομα τέκνου είχε τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό Πρόβλημα, τους περασμένους μήνες, κατά τη συνεδρία της οποίας είχαν εγερθεί διάφορες ανησυχίες και προβληματισμοί, αναφορικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για το ύψος της αύξησης του επιδόματος τέκνου. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο της κρίσης το 2013, υπήρξε μία περικοπή ύψους 9% στο επίδομα τέκνου, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Επιτροπή της Βουλής, ουσιαστικά, θέλει να ενημερωθεί από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση ώστε να υπάρχει κατάληξη, που να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, καθώς όπως αναφέρεται από πλευράς της Επιτροπής μέχρι και σήμερα δεν έλαβαν απάντηση στο ερώτημα που έχει τεθεί το προηγούμενο διάστημα, επί του θέματος.

Εντείνονται οι φωνές από τους πολύτεκνους

Από πλευράς πολύτεκνων οικογενειών συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα, με την οργάνωση να επιμένει στη θέση της, για άμεση επιστροφή του 9% που έχει αποκοπεί πριν από μία δεκαετία, όπως έγινε με όλα τα επιδόματα που έχουν αποκοπεί, όπως οι μισθοί, τα επιδόματα βάρδιας και η ΑΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέρχονται και ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση οι πολύτεκνοι-«Με 50 και 100 ευρώ, δεν σωζόμαστε»

«Εμείς είχαμε πει της υφυπουργό αν είναι αύξηση στο επίδομα τέκνου το 5%, εμείς θέλουμε και το 9% που έχει αποκοπεί από την 1 Ιανουαρίου 2013. Παλεύουμε εδώ και τόσα χρόνια και δεν υπάρχει επιστροφή του. Εμείς θέλουμε και το υπόλοιπο 4% και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές στην κα. Ευαγγέλου. Αυτό είναι το αίτημά μας», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης πολύτεκνων οικογενειών, Ντίνος Ολύμπιος.

Παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί πολλάκις τα αιτήματά τους ενώπιον της υφυπουργού, μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημέρωση αν υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση για να αλλάξει η απόφαση. «Μια πολύτεκνη οικογένεια, που έχει για παράδειγμα οκτώ παιδιά και είναι και δύο γονείς, άρα δέκα και υπάρχουν και τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν παίρνουν τίποτε, ούτε επίδομα τέκνου, ούτε φοιτητικές χορηγίες, δημιουργεί προβλήματα. Όταν οι οικογένειες δεν έχουν στήριξη, πώς περιμένει η Κυβέρνηση να υπάρχει αύξηση των γεννήσεων; Πάντα προβάλλεται το οικονομικό».

Δεν αλλάζει κάτι, διαμηνύει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Πάντως, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας παραμένει σταθερό στην άποψή του, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και αυτό που διαμηνύεται είναι ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει στα πλάνα οποιαδήποτε αλλαγή. Συγκεκριμένα, το γραφείο της Μαριλένας Ευαγγέλου τονίζει πως η αύξηση του ύψους του 5% είναι μέρος της επιστροφής του 9% και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αφήσουν την απόφαση να τεθεί σε ισχύ, καθώς μετά θα υπάρξει επαναξιολόγηση και θα είναι θέμα χρόνου η επιστροφή στο 9%.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που θα παρευρεθούν στη συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής αναμένεται να ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει του οποίου θα περιλαμβάνονται και οι φοιτητές στο επίδομα τέκνου, που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες και το ποσό που δίνεται είναι στο 50% του επιδόματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 50% επιδόματος τέκνου για φοιτητές πολυτέκνων-Δικαιούχες 3.860 οικογένειες

Δειτε Επισης

20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς
Νεκρός κηρύχθηκε άλλος ένας Ισραηλινός όμηρος της Χαμάς
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία