Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς

Άλλη μια απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, έρχεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ειδικότερα όταν αυτή συγκρούεται με άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν στο παρελθόν, αναφορικά με αναστολές ποινών φυλάκισης. Πρόκειται για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, να μην δοθεί προεδρική χάρη στον 82χρονου παππού που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, επειδή πυροβόλησε τον κλέφτη που εντόπισε στην αυλή του, αίτημα το οποίο υπέβαλε ενώπιον του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεδομένου των συνθηκών που διαπραχθήκαν τα αδικήματα και λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ένα πρόσωπο 82 ετών, χωρίς εγκληματικό παρελθόν και χωρίς να είναι «γνωστός στην Αστυνομία», αφού δεν την απασχόλησε για διάφορες υποθέσεις όπως άλλες περιπτώσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για να του δοθεί προεδρική χάρη. Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο ανώτατος θεσμός της χώρας, εντούτοις, με βάση το Σύνταγμα, για να δοθεί προεδρική χάρη σε ένα καταδικασθέντα, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την Κυβέρνηση, o Γενικός Εισαγγελέας, διαφωνεί με την θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη για να δοθεί προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού, καθώς «βλέπει το ζήτημα με αμιγώς νομικά κριτήρια. Ενώ η παρέμβαση του Προέδρου είχε διαφορετικό κίνητρο, προέκυψε για ανθρωπιστικούς λόγους».

Πέραν του πώς μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος την διαφωνία του Γενικού Εισαγγελέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αυτό το σημείο, περί νομικών κριτηρίων, αρχίζει ο παραλληλισμός, ο οποίος ενδεχομένως να δικαιολογεί και τις όποιες αντιδράσεις. Και αυτό διότι, η περίπτωση του 82χρονου παππού, έρχεται σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν από την Νομική Υπηρεσία.

Μπορεί να πει κάποιος, πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα ήθελε να παρέμβει στην Δικαιοσύνη και στις αποφάσεις των Δικαστηρίων, επιχείρημα όμως, το οποίο θα ήταν αποδεκτό και κατανοητό, εάν δεν υπήρχε σύγκριση με άλλες αποφάσεις που προηγήθηκαν, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Βγάζοντας από το κάδρο πολύκροτες υποθέσεις και σκάνδαλα διαφθοράς που δεν οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για διάφορους λόγους, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν διάφορες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, που είχαν να κάνουν με αναστολές ποινών φυλάκισης.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τον Ιούνιο του 2022, είχε χαρακτηριστεί πρωτοφανής η απόφαση να ανασταλεί η ποινή φυλάκισης σε ισοβίτη, που καταδικάστηκε για τετραπλό φονικό και ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, για την οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης μόνο έξι χρόνια.

Μπορεί η εν λόγω περίπτωση να είναι ενδεικτική, σε ότι αφορά την αντίθεση με την υπόθεση του 82χρονου παππού, ωστόσο δεν ήταν η μοναδική. Κατά το ίδιο έτος, το 2022, είχε ανασταλεί η ποινή φυλάκισης σε καταδικασθέντα για ενάμιση κιλό κοκαΐνης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών. Ένα χρόνο αργότερα, κατά το 2023, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έφεση ενώπιον Ανωτάτου για την μειωμένη ποινή που επιβλήθηκε σε καταδικασθέντα για 15 κιλά κοκαΐνη, εντούτοις η φυλάκιση του αναστάλθηκε.

Επίσης, άλλη μια απόφαση που σχολιάστηκε ακόμα και από το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι η περίπτωση καταδικασθέντα για την υπόθεση των 640 κιλών (MDMA) που εξήχθησαν από την Κύπρο για την Αυστραλία μέσα σε φουκούδες τον Ιούνιο του 2020 και εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτια, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής. Ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, είχε απαλλαγεί από τις σοβαρότερες κατηγορίες και μετατράπηκε σε μάρτυρας κατηγορίας, ενώ στη συνέχεια αναστάλθηκε η ποινή φυλάκισης του. Ο συγκατηγορούμενος του, είχε προσφύγει στο Ανώτατο, το οποίο αναγκάστηκε, όπως είπε, να του μειώσει την ποινή που του επιβλήθηκε, καθώς διαπίστωσε άνιση μεταχείριση των εμπλεκομένων, που είχαν την ίδια συμμετοχή στην υπόθεση. «Οι αρμόδιες αρχές του Κράτους, οφείλουν να προσάγουν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστικών αρχών, όλους τους παραβάτες. Αυτό υπαγορεύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραβατών», υπέδειξε μεταξύ άλλων το Ανώτατο.

Πέραν των ποιο πάνω υποθέσεων, υπάρχουν ακόμη περισσότερες, οι οποίες προνοούνται στα πλαίσια των συμφωνιών που γίνονται, όπως είναι η θέση των αρμοδίων, προκειμένου να στοιχειοθετούν υποθέσεις εναντίον άλλων. Ωστόσο, όπως λέχθηκε σε μια περίπτωση από δικηγόρους κατηγορουμένων, πρόκειται για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως των λόγων, αφού τα Δικαστήρια τους καταδίκασαν αλλά στη συνέχεια η φυλάκιση τους ανεστάλη. Η απάντηση βέβαια, έρχεται μέσα από την απόφαση του Ανωτάτου στην υπόθεση των 640 κιλών, αναφέροντας πως «δικαιολογείται η παρέμβαση μας για μείωση των επιβληθεισών ποινών, μόνο και μόνο για να μετριασθεί το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε η άνιση μεταχείριση των δύο παραβατών λόγω της αναστολής ποινικής δίωξης εναντίον του ενός».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις πιο πάνω υποθέσεις, πρόκειται για καταδικασθέντες που από την μια διέπραξαν σοβαρά ποινικά αδικήματα και από την άλλη, για πρόσωπα που απασχόλησαν τις Διωκτικές Αρχές, εκ των οποίων μάλιστα κάποιοι τις απασχόλησαν ακόμα και μετά τις αναστολές των ποινών τους.

Στην αντίπερα όχθη, ο 82χρονος παππούς, δεν απασχόλησε ποτέ την Αστυνομία, δεν έχει ποινικό παρελθόν και καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή, σε αντίθεση με τους ποιο πάνω, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε σε ισόβια. Επιπρόσθετα, ο 82χρονος, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, διέπραξε τα αδικήματα υπό το καθεστώς φόβου, αφού προηγουμένως είχε πέσει άλλες τέσσερις φορές θύμα διάρρηξης, με την Αστυνομία να μην καταφέρνει να επιβάλει τον Νόμο, τον οποίο πήρε στα χέρια του το θύμα, μετατρέποντας τον εαυτό του σε θύτη. Χωρίς όμως αυτό να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ή να δικαιολογείται, ωστόσο οι περιστάσεις ήταν τέτοιες, και δεδομένου της ηλικίας του, που ενδεχομένως να μην έπρεπε να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή να μην του επιβληθεί ποινή με αναστολή. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα, που οι πληροφορίες αναφέρουν πως εναντίον του διαρρήκτη, δεν ασκήθηκε μέχρι σήμερα ποινική δίωξη.

Συνεπώς, όποια νομικά ζητήματα ενδεχομένως να προκύπτουν, σε ότι αφορά την αναστολή φυλάκισης του 82χρονου παππού, θα ανέμενε κανείς να προσπεραστούν, λαμβάνοντας υπόψη άλλες ποινές που αναστάλθηκαν και δεδομένου πως πρόκειται για ένα 82χρονο παππού, που κατά πάσα πιθανότητα, να μην υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει εκ νέου αδικήματα, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις.

Δειτε Επισης

Απώλεια Χρήσης, τώρα!
Ο Εθισμός των Ναρκωτικών ως Κοινωνικό Πρόβλημα
Αστυνομία και Δημόσια τάξη: «Η εξουσία χωρίς στρατηγική είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα»
Πληρώνω όσο (για να) πετώ
Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες