Κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελέα το Ανώτατο-Άνιση μεταχείριση εμπόρων ναρκωτικών

Μηνύματα προς τις Διωκτικές Αρχές και την Γενική Εισαγγελία, στέλνει η απόφαση του Ανωτάτου η οποία κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση δύο κατηγορουμένων για εμπορία τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, εκ των οποίων ο ένας έπεσε στα χαμηλά και στη συνέχεια, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, αναστάλθηκε η ποινή του από την Νομική Υπηρεσία, παρά το γεγονός, πως όπως ανέφερε η ίδια η Κατηγορούσα Αρχή ενώπιον Δικαστηρίου, είχε την ίδια εξίσου σοβαρή εμπλοκή με τον συγκατηγορούμενο του.  

Είναι για αυτό το λόγο, που μέσα από την απόφαση του το Ανώτατο, τονίζει πως «οι αρμόδιες αρχές του Κράτους, οφείλουν να προσάγουν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστικών αρχών, όλους τους παραβάτες. Αυτό υπαγορεύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραβατών», ενώ δεν παρέλειψε να υποδείξει ο κατηγορούμενος στον οποίο δόθηκε «ασυλία» από τον Γενικό Εισαγγελέα, αντιμετώπιζε αρχικά ποινή μέχρι και δια βίου φυλάκιση, εντούτοις στο τέλος αντιμετώπιζε κατηγορίες με μέγιστη ποινή τα επτά έτη.

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση με τα 628 κιλά ναρκωτικών (MDMA) που εξήχθησαν από την Κύπρο για την Αυστραλία μέσα σε φουκούδες τον Ιούνιο του 2020 και εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτια, με τον ένα εκ των δύο, 32 ετών, να εντάσσεται στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, με σκοπό να καταθέσει εναντίον του δεύτερου κατηγορούμενου, 59 ετών. Ως «επιβράβευση», ο 32χρονος απαλλάχθηκε από τέσσερις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες ήταν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, εξαγωγή μη ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α, παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή με σκοπό την προμήθεια, ενώ του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών μόνο για συνωμοσία. 

Δύο μήνες αργότερα, μετά την καταδίκη του 59χρονου, η Νομική Υπηρεσία, κατόπιν συμφωνίας που είχε κάνει ο κατηγορούμενος με την ΥΚΑΝ το 2021, ανέστειλε την ποινή του πριν καν ολοκληρωθεί. Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, μετά την καταδίκη του 59χρονου, είχε αναφέρει πως «επρόκειτο για μια μεγάλη επιχείρηση εισαγωγής και εξαγωγής τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, όπου η Κύπρος αποτέλεσε για τους εμπόρους τον διαμετακομιστικό σταθμό και ο κατηγορούμενος είχε συντελέσει στην επίτευξη του σκοπού της όλης επιχείρησης, με ειδική αναφορά να γίνεται από το Δικαστήριο, στον ρόλο του εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ωστόσο, η άνιση μεταχείριση των κατηγορουμένων από τις ίδιες τις Αρχές που μιλούσαν για τεράστια ποσότητα ναρκωτικών και η υπόθεση είχε χαρακτηριστεί ως πρωτοφανής, είχε ως αποτέλεσμα το Ανώτατο όχι μόνο να μειώσει κατά πέντε έτη την ποινή 23 ετών που επιβλήθηκε στον 59χρονο, ώστε να «μετριασθεί το αίσθημα αδικίας», αλλά να κουνήσει το δάκτυλο στον Γενικό Εισαγγελέα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι κατηγορούμενοι για τέτοια σοβαρή υπόθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέστειλε την ποινή του ενός καταδικασθέντα για τα 645kg ναρκωτικά η Εισαγγελία

Κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελέα το Ανώτατο

Με δεδομένη την άνιση μεταχείριση των κατηγορουμένων, η υπεράσπιση του 59χρονου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Άντρο Πελεκάνο με Χάρη Γεωργίου και Κατερίνα Θεοδούλου για Πελεκάνος & Πελεκάνου ΔΕΠΕ, προσέφυγε στο Ανώτατο, με την ίδια υπερασπιστική γραμμή που είχε κατά τις τελικές της αγορεύσεις ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το οποίο ωστόσο δεν έλαβε υπόψη την αναστολή ποινής σε κατηγορούμενο, ο ρόλος του οποίου δεν διέφερε από τον καταδικασθέντα. 

Ήταν η θέση του κ. Πελεκάνου, ενώπιον του Ανωτάτου, πως εσφαλμένα το Κακουργιοδικείο δεν έλαβε υπόψη του «την ευμενή μεταχείριση που έτυχε ο συγκατηγορούμενος του 59χρονου με την αναστολή του συνόλου των κατηγοριών που αντιμετώπιζε αρχικά, από τον Γενικό Εισαγγελέα, αντικαθιστώντας τις με την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη του κακουργήματος της εξαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, ενώ αδιαμφισβήτητα είχε εξίσου σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην διάπραξη των αδικημάτων».  

Μάλιστα, το Ανώτατο στην απόφασή του τονίζει πως η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, Χρ. Κυθραιώτου, «ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές, δήλωσε πως και οι δύο Κατηγορούμενοι είχαν την ίδια σημαντική εμπλοκή στην όλη παράνομη επιχείρηση κατοχής και εξαγωγής των ναρκωτικών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αμφισβητούμε και δεν έχει αμφισβητηθεί και πρωτόδικα ότι ο πρώην συγκατηγορούμενος 2 είχε εξίσου σημαντική εμπλοκή στην όλη επιχείρηση όπως ακριβώς και ο Εφεσείων». Παραδέχθηκε ακόμη πως στην απόφαση του Κακουργιοδικείου καταγράφεται ότι «δεν υπάρχει εξίσου όμοια εμπλοκή των δύο κατηγορουμένων».

Με βάση τα πιο πάνω, το Ανώτατο ανέφερε πως επικροτεί την αντικειμενική στάση της δικηγόρου της Δημοκρατίας, ρίχνοντας την ίδια ώρα καρφί στον Γενικό Εισαγγελέα, λέγοντας πως «συνάδει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο που ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υποθέσεις». 

Αντιμετώπιζε ισόβια, τελικά... ανεστάλη η ποινή του

Σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε στην αγόρευση του ο κ. Πελεκάνος, περί άνισης μεταχείρισης, το Ανώτατο ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές του Κράτους οφείλουν να προσάγουν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστικών αρχών, όλους τους παραβάτες, καθώς αυτό υπαγορεύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης των παραβατών.

«Η αναστολή ποινικής δίωξης είναι άσκηση εξουσίας του Γενικού Εισαγγελέα, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η άσκηση των εξουσιών του βάσει του Άρθρου 113.2 του Συντάγματος, δεν ελέγχεται δικαστικά. Ωστόσο, όπως επαναλήφθηκε στην Γενικός Εισαγγελέας ν. Λοίζου κ.ά. (2000) 2 AAA 371, 381: «... η αναστολή ποινικής δίωξης άπτεται του τρόπου μεταχείρισης των παραβατών και κατά συνέπεια λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό της τιμωρίας των ατόμων οι οποίοι συγκατηγορούνται με τα άτομα των οποίων η δίωξη αναστέλλεται. Η νομολογία επί του θέματος αναλύεται και οι αρχές που προκύπτουν από αυτή εξηγούνται στην πρόσφατη απόφασή μας στη Δημητρίου ν. Δημοκρατίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 141. Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται ότι, «Η αρχή της ισότητας, όπως καθιερώνεται στο Άρθρο 28 του Συντάγματος είναι καθολική. Η ισονομία και ισοπολιτεία αποτελούν την πεμπτουσία της Δικαιοσύνης. Η επιλεκτική μεταχείριση των παραβατών αποδυναμώνει το δίκαιο και καταστρατηγεί το κράτος δικαίου». 

Στην απόφαση του το Ανώτατο, με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, τονίζει πως ο ρόλος του συγκατηγορούμενου στην όλη παράνομη δραστηριότητα, δεν διέφερε από τον ρόλο του 59χρονου, κρίνοντας πως η περί αντιθέτου αναφορά από το Κακουργιοδικείο ήταν εσφαλμένη. 

«Όλες οι κατηγορίες που ο συγκατηγορούμενος αντιμετώπιζε, αναστάληκαν εναντίον του και αυτός απαλλάχθηκε από αυτές. Και εκεί που αντιμετώπιζε κατηγορία κατοχής εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών Τάξεως Α ́ με σκοπό την προμήθεια τους σε τρίτα πρόσωπα και κατηγορία εξαγωγής αυτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, αδικήματα για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης δια βίου, κατέληξε να αντιμετωπίζει μια λιγότερο σοβαρή κατηγορία που αφορούσε μόνο σε συνωμοσία προς διάπραξη του αδικήματος της εξαγωγής ναρκωτικών, αδίκημα για το οποίο ο νόμος προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 7 ετών. Σημειώνουμε ακόμη πως ουδέποτε τέθηκε θέμα μεταβολής της θέσης της Κατηγορούσας Αρχής αναφορικά με την αποδεικτική αξία του μαρτυρικού υλικού που αυτή κατείχε σε σχέση με τον συγκατηγορούμενο, ούτε βεβαίως είχαν έλθει στο φως νέα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ανέτρεπαν το βάθρο των αρχικών σοβαρών κατηγοριών που συγκατηγορούμενος αντιμετώπιζε». 

Με βάση τα πιο πάνω, το Ανώτατο συμφώνησε με τα όσα ανέφερε η υπεράσπιση του καταδικασθέντα για άνιση μεταχείριση και ως εκ τούτου μείωσε την ποινή του 59χρονου κατά πέντε έτη, λέγοντας πως «δικαιολογείται η παρέμβαση μας για μείωση των επιβληθεισών ποινών, μόνο και μόνο για να μετριασθεί το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε η άνιση μεταχείριση των δύο παραβατών λόγω της αναστολής ποινικής δίωξης εναντίον του ενός».

Δειτε Επισης

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις