Ησαΐας Vs Μοναχοί: Καταλογίζουν εκατέρωθεν σοβαρά ποινικά, «ου παρενέβησαν» οι θεσμοί πριν την καταγγελία

Αν έπρεπε να αναδειχθεί ο μεγάλος ηττημένος, σε σχέση με τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, αυτός δεν είναι άλλος από τον θεσμό της Εκκλησίας, ο οποίος σείεται συθέμελα, αφού τα όσα τεκταίνονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παραπέμπουν σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της. Είναι για αυτό το λόγο, που η Ιερά Σύνοδος, ήθελε να λάβει άμεσα αποφάσεις, οι οποίες εν τέλει ανατράπηκαν, όταν οι δύο εμπλεκόμενοι μοναχοί, στους οποίους καταλογίζονται απάτες, οικονομικές ατασθαλίες και ερωτικές περιπτύξεις εντός της Μονής, βγήκαν στην αντεπίθεση, αρνούμενοι, όχι μόνο τα όσα υπέγραψαν υπό το καθεστώς τρόμου, όπως ισχυρίζονται, αλλά προβαίνουν και σε καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής.

Και οι δύο πλευρές, καταλογίζουν ο ένας στον άλλο διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ωστόσο, κανένας θεσμός δεν παρενέβη αυτεπάγγελτα προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα διατυπώνονται, προβάλλοντας ως άλλοθι, το γεγονός πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία ενώπιον των Αρχών. Κάτι, που δημιουργούσε τεράστια ερωτήματα, αφού τόσο τα μεγάλα χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν, όσο και οι αναφορές περί παράνομης καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού, φρουροί με κουκούλες που προέβαιναν σε ανακρίσεις και ισχυρισμοί για σεξουαλικές κακοποιήσεις, παραπέμπουν σε ενδεχόμενες ποινικές πράξεις.

Πράξεις, που σε άλλες περιπτώσεις, η Αστυνομία ενδεχομένως να προέβαινε και σε συλλήψεις και να ζητούσε εντάλματα προσωποκράτησης των υπόπτων, δεδομένου πως υπήρχαν περιπτώσεις όπου είχαν συλληφθεί πρόσωπα για παράνομη κατοχή περιουσίας, υπό διερεύνησης απάτες και άλλα συναφή αδικήματα. Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κάποιος, αν στην κατοχή οποιουδήποτε πολίτη εντοπίζονταν 800 χιλιάδες ευρώ ή αν υπήρχαν καταγγελίες για μαύρα χρήματα σε βαλίτσες, η Αστυνομία δεν θα προέβαινε σε διερεύνηση;

Αντί αυτού, τα τελευταία 24ωρα (σ.σ η υπόθεση είδε το φως στις 6 Μαρτίου), ενώ οι ισχυρισμοί που προβάλλονται εκατέρωθεν είναι άκρως σοβαροί και δεδομένου πως έγινε λόγος για κατάσχεση τεκμηρίων και λήψη οπτικοακουστικού υλικού, οι θεσμοί παρέμειναν σε ρόλο θεατή, ενώ ούτε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ταμασού δεν προέβη άμεσα σε καταγγελία ενώπιον των Αρχών. Και αυτό διότι, πέραν των υπολοίπων, οι παραδοχές πως συλλέχθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, εξαπατώντας πιστούς, παραπέμπουν σε σοβαρά ποινικά αδικήματα, τα οποία πρέπει να διερευνήσουν οι ανακριτικές αρχές και όχι η Εκκλησία, που δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει σε βάθος τέτοιου είδους καταγγελίες. Από την άλλη, με την έρευνα της Αστυνομίας, κατά την οποία θα γίνουν ανακρίσεις, θα ληφθούν καταθέσεις, θα εξεταστούν τεκμήρια κτλ, θα διαφανεί ποιοι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιοι όχι.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, ανέφερε πως σε αυτό το στάδιο η Εκκλησία επιλέγει να μην προβεί σε επίσημη καταγγελία, ενώ υπέδειξε πως «παρακολουθούμε διακριτικά και να είστε σίγουροί ότι σε οποιαδήποτε υπόνοια ποινικών αδικημάτων, η Αστυνομία και εφόσον υπάρξουν προϋποθέσεις, δεν θα διστάσει να επιληφθεί τέτοιων θεμάτων και να προχωρήσει στις δέουσες διαδικασίες». Περαιτέρω, πρόσθεσε πως, «το να ξεκινήσει η Αστυνομία και να καλέσει για παράδειγμα σε αυτή την υπόθεση, τον Μητροπολίτη Ησαΐα και να πει ότι ''λυπάμαι, δεν θέλω να πω οτιδήποτε'', το να καλέσει η Αστυνομία οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο και υπάρχει έστω και διακριτικά η άρνηση για να δοθεί κατάθεση, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει μια διαδικασία χωρίς τη θέληση αυτών των ανθρώπων».

Πάντως, νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και τις καταγγελίες που προβαίνουν οι δύο πλευρές, θεωρούν πως προκύπτουν υπόνοιες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, οι οποίες θα έπρεπε να διερευνηθούν, ακόμα και αν δεν υπήρχε καταγγελία στην Αστυνομία. Για παράδειγμα, από τη μια, υπάρχουν παραδοχές για εντοπισμό τεράστιου χρηματικού ποσού που εγείρει ερωτήματα και από την άλλη, ακόμα και η καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού, που είναι παράνομη, χωρίς την συγκατάθεση των εμπλεκομένων. Επίσης, υπόνοιες καταγράφονται και γύρω από άλλες αναφορές, όπως για παράδειγμα οι ανακρίσεις που έγιναν, αλλά και οι ισχυρισμοί και παράδοση μαύρων χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν στην αντεπίθεση οι δύο μοναχοί-Καταγγέλλουν τρόμο κι απειλές, δίνουν διευκρινίσεις για «ροζ σκάνδαλο»

Από πλευράς Εκκλησίας, τηρείτο στάση αναμονής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις με τα όσα θα κατατεθούν ενώπιον του, ενώ με βάση τα δεδομένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πλάστιγγα γέρνει προς την καθαίρεση των δύο μοναχών. Μάλιστα, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως, «αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ή προβλήματα που εμπλέκονται στον Ποινικό Κώδικα, ενδεχομένως κάποια στιγμή, μετά και το Συνοδικό Δικαστήριο, να εμπλακεί και η Αστυνομία».

Εντούτοις, ενδεχομένως επειδή άρχισε να δημιουργείται και παραφιλολογία, παρά το γεγονός πως είχε αναφερθεί επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την Ιερά Σύνοδο, πως η εμπλοκή της Αστυνομίας θα έρθει μετά τις αποφάσεις, η ίδια η Αστυνομία, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνα, μετά από καταγγελία που τέθηκε ενώπιον της. «Η Αστυνομία μετά από καταγγελία που υπέβαλε σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού κ Ορεινής, άρχισε τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, που σύμφωνα με την καταγγελία φέρεται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με Μοναστήρι στη Λευκωσία», ανέφερε σε δημόσια τοποθέτηση της η Αστυνομία.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά των μοναχών, εξετάζει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών, να προβούν σε καταγγελία στην Αστυνομία, κατά του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής. Και αυτό διότι, όπως υπέδειξαν στην ανακοίνωση τους, θεωρούν πως προκύπτουν εγκληματικές συμπεριφορές πίσω από την καταγραφή οπτικοαουστικού υλικού αλλά και με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι δύο μοναχοί, οι οποίοι παράλληλα καταγγέλλουν εξαναγκασμό και απειλές.

Την ίδια ώρα, πέραν από τα οικονομικά θέματα, σε ότι αφορά τις ερωτικές πράξεις εντός της Μονής, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με εμπλεκόμενους τους δύο μοναχούς, οι οποίοι μέσω δικηγόρων τους, ανέφεραν πως δεν πρόκειται για τους ίδιους, ενώ ισχυρίστηκαν πως «αφορούν άλλο Κληρικό και Αρχιμανδρίτη που διετέλεσε μέλος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ» και μάλιστα έγινε λόγος και για σεξουαλική κακοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμπονται στο Συνοδικό Δικαστήριο, μετά την άρνηση τους να παρουσιαστούν στην Ιερά Σύνοδο οι δύο μοναχοί

Δειτε Επισης

Ο κώδικας τιμής της λαμπρατζιάς, οι βίαιοι νεαροί άντρες και η απουσία σοβαρής μελέτης
Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)