Δύο στους δέκα δεν ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας-Τρέχουν να προλάβουν τα πρόστιμα οι Κύπριοι

Μάχη με το χρόνο, φαίνεται ότι θα δώσουν οι Κύπριοι για τις ανανεώσεις των αδειών κυκλοφορίας, που λήγουν τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής, αφού παρότι υπήρχαν δύο μήνες διαθέσιμοι για να προχωρήσουν σε ανανεώσεις, εντούτοις ένα ποσοστό της τάξης του 20 τοις εκατό, ακόμα δεν έχει προχωρήσει στις ανάλογες διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα μισά του δρόμου οι ανανεώσεις των αδειών κυκλοφορίας-Πότε διαγράφεται ένα αυτοκίνητο

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου πολίτες είχαν προχωρήσει σε ανανεώσεις των αδειών 567,834 οχημάτων, που αυτό μεταφράζεται στο 81% του συνολικού αριθμού οχημάτων που διακινούνται στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου και τα οποία ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες.

Με βάση τα στοιχεία, προκύπτει ότι περίπου 150 χιλιάδες οχήματα παραμένουν χωρίς ανανέωση, αριθμός πολύ υψηλός, δεδομένου του χρόνου που απομένει, πριν αρχίσουν οι καταγγελίες σε βάρος των οδηγών που δεν ανανέωσαν τις άδειες κυκλοφορίας τους, αλλά και πριν μπει πρόστιμο 10% επί του ποσού που πρέπει να καταβάλουν. Τόσο οι έλεγχοι, όσο και τα πρόστιμα θα εφαρμοστούν από τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας, 11 Μαρτίου.

Σημειώνεται πάντως, ότι ως γνωστόν οι Κύπριοι είναι παραδοσιακά της τελευταίας στιγμής και αναμένεται πως μέσα στην εβδομάδα θα ανανεωθούν πολλές από τις ληξιπρόθεσμες άδειες κυκλοφορίας, ώστε να αποφύγουν την επιπλέον επιβάρυνση και πιθανά πρόστιμα. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.

Πάντως, για σκοπούς σύγκρισης με την περσινή χρονιά, φαίνεται ότι φέτος οι ανανεώσεις ήταν περίπου δέκα χιλιάδες περισσότερες, αφού το 2023 μέχρι τις 3 Μαρτίου είχαν ανανεωθεί 557,525 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για να μπορεί κάποιος να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του, θα πρέπει να έχει σε ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας (ΜΟΤ), ως επίσης και ασφάλεια. Παράλληλα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών συμβουλεύει άπαντες να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και σε κάθε περίπτωση, να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

Σε ότι αφορά όσους ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας τους το 2023 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2024 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση, όπως εξηγεί το Τμήμα, θα πρέπει να γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Εξάλλου, σε ότι αφορά στα οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2023 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ, εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2023 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2024 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 10.3.2024.

Σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση καταστροφής ενός οχήματος, θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»