Στα μισά του δρόμου οι ανανεώσεις των αδειών κυκλοφορίας-Πότε διαγράφεται ένα αυτοκίνητο

Στα μισά του δρόμου βρίσκονται οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, αφού περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες οχημάτων, τις ανανέωσαν στον πρώτο μήνα από το άνοιγμα της πύλης και, σε σύγκριση με πέρυσι η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αρχίζει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας-Όλες οι πληροφορίες

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μεταφορών, μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου ανανέωσαν συνολικά 304,263 ιδιοκτήτες οχημάτων, από τις περίπου 700 χιλιάδες οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της ελεύθερης Κύπρου.

Ο φετινός αριθμός ανανεώσεων είναι περίπου τέσσερις χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν είχαν ανανεώσει 299,634. Μάλιστα, οι πλείστοι, φέτος, επέλεξαν να προβούν σε ανανέωση μέσω διαδικτύου, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 276,245 ιδιοκτήτες.

Όσοι δεν προχώρησαν σε ανανέωσεις, έχουν μέχρι τα μεσάνυχτα της 10ης Μαρτίου να το πράξουν, ειδάλλως θα ισχύσει προσάυξηση ύψους 10% επί του ποσού που οφείλουν, από τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου. Μάλιστα, από την ίδια μέρα, αναμένεται να αρχίσουν και ενταντικοί έλεγχοι από πλευράς της Αστυνομίας, ώστε να καταγγέλλονται όσοι δεν έχουν ανανεώσει τις άδειές τους.

Με βάση τις πρόνοιες του νόμου, για να ανανεώσει κάποιος την άδεια κυκλοφορίας του, θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας εν ισχύ, ως επίσης και ασφάλεια του οχήματος. Επίσης, οι πολίτες έχουν την ευχέρεια, όπως κάθε χρόνο να ανανεώνουν τις άδεις κυκλοφορίας τους για τρεις, έξι, εννιά και δώδεκα μήνες.

Ανεξάρτητα αν κάποιος δεν ανανεώσει την άδειά του εντός των χρονοδιαγραμμάτων, θα μπορεί να το πράξει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είτε διαδικτυακά, είτε στα ΚΕΠ, είτε στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών συμβουλεύει άπαντες να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και σε κάθε περίπτωση, να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

Τι ισχύει για όσους δεν πλήρωσαν το 2023

Στο μεταξύ, για όσους δεν ανανένωσαν την άδεια κυκλοφορίας τους για το 2023, και δεν δήλωσαν τα οχήματά τους ως ακινητοποιημένα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα τα διαγράψει από τα μητρώα του, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό μέχρι τα μεσάνυχτυα της 10ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2023 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2024 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Επιπρόσθετα, για περιπτώσεις που ένα όχημα οδηγείται για καταστροφή, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης εγγραφής στο ΤΟΜ, συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Δειτε Επισης

Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία