Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ντίλιαν και την εταιρεία του για τα λογισμικά παρακολούθησης

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο άτομα και σε μια εμπορική εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού με έδρα την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός και η οποία ανέπτυξε, λειτούργησε και διέθεσε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη στόχευση κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων πολιτικής των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και οι εταιρείες του απασχόλησαν έντονα την Κύπρο, με την πολύκροτη υπόθεση του μαύρου βαν, όπου οδηγήθηκε και ενώπιον Δικαστηρίου. Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία προχώρησε στην αναστολή της ποινικής δίωξης, καθώς προηγουμένως είχε επιβληθεί πρόστιμο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία του.

Οι κυρώσεις στρέφονται κατά της Intellexa Consortium, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πούλησε και διέθεσε εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και εργαλεία παρακολούθησης για εκστρατείες στοχευμένης και μαζικής παρακολούθησης. Άλλες οντότητες που συνδέονται με την Intellexa – μεταξύ των οποίων η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία – υπέστησαν κυρώσεις για τα μέρη τους στην ανάπτυξη και διανομή ενός πακέτου εργαλείων που είναι γνωστό ως Predator.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα ή οντότητες για κακή χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Το Predator επιτρέπει σε έναν χρήστη να διεισδύσει σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω επιθέσεων που δεν απαιτούν καμία αλληλεπίδραση του χρήστη για να μολύνει το λογισμικό τη συσκευή. Το λογισμικό (spyware), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χώρες, επιτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση μέσω γεωγραφικού εντοπισμού και την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε συσκευές που έχουν παραβιαστεί.

«Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον (Brian Nelson), υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επικεντρωμένες στη θέσπιση σαφών προστατευτικών γραμμών για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο».

Τον Δεκέμβριο του 2021, ψηφιακοί ανιχνευτές του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψαν κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στο iPhone ενός κορυφαίου εξόριστου Αιγύπτιου αντιφρονούντα. Σε μια κοινή έρευνα με το Facebook, το Citizen Lab ανακάλυψε ότι η Cytrox είχε πελάτες σε χώρες όπως η Αρμενία, η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία.

Η Intellexa δημιουργήθηκε το 2019 από τον πρώην ισραηλινό στρατιωτικό, Ταλ Ντίλιαν (Tal Dilian). Ο Ντίλιαν και η Σάρα Χάμου (Sara Hamou), ειδικός σε εταιρικές μεταθέσεις που παρείχε διαχειριστικές υπηρεσίες στην Intellexa, υπέστησαν επίσης κυρώσεις ως άτομα.

Οι κυρώσεις με στόχο τους προγραμματιστές του Predator έρχονται μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα μιας νέας πολιτικής που θα της επιτρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ξένα άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αποτέλεσμα των σημερινών κυρώσεων που επιβλήθηκαν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των καθορισμένων προσώπων που περιγράφονται παραπάνω που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο ατόμων των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC, που είναι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

«Επιπλέον, τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερα από ένα ή περισσότερα αποκλεισμένα πρόσωπα, αποκλείονται επίσης. Εκτός εάν εγκριθεί από μια γενική ή ειδική άδεια που εκδίδεται από την OFAC ή δεν εξαιρείται, οι κανονισμοί της OFAC γενικά απαγορεύουν όλες τις συναλλαγές από πρόσωπα των Η.Π.Α. ή εντός (ή διέλευσης) των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ή με άλλο τρόπο αποκλεισμένων προσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση προστίθεται πως «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις υπό κυρώσεις οντότητες και μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποβληθούν σε εκτελεστική πράξη. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο».

Πηγή: Assosiated Press

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές