Διεκδικεί ρόλο στον δημόσιο διάλογο η «Αιχμή»-Ψήνει συνεργασία με Οικολόγους, δεν επαναδιεκδικεί ο Παπαδάκης

Μια νέα πολιτική κίνηση, που έχει ως στόχο να αποκτήσει ρόλο και λόγο στα δρώμενα της Κύπρου, έλαβε σάρκα και οστά την περασμένη Κυριακή. Η Δημοκρατική Κίνηση Αλλαγής, «Αιχμή», με μπροστάρη τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, διοργάνωσε την ιδρυτική της συγκέντρωση, ενέκρινε το Καταστατικό της και και εξέλεξε τα 35 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό σχηματισμό, που τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν θα επιδιώξει να περάσει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, αλλά να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο, μέσω παρεμβάσεων, εκδηλώσεων και προτάσεων, που έχουν ως κεντρικό πυλώνα, τις αλλαγές που απαιτούνται να συμβούν στην Κύπρο, για να γίνει πραγματικά, ένα Κράτος Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή»-Το Κεντρικό Συμβούλιο

Κεφάλαιο Ευρωεκλογές

Σε ότι αφορά τις επικείμενες διπλές εκλογές, η απόφαση της πολιτικής κίνησης, είναι να μην κατέλθει με δικά της ψηφοδέλτια, ούτε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε στις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδάκη, ούτε ο χρόνος υπάρχει, αλλά ούτε η «Αιχμή» ως οντότητα, είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό ψηφοδέλτιο, που θα πληροί τις υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας και θα συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες που η νέα πολιτική κίνηση, θέλει να υπηρετεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως πιο ρεαλιστική επιλογή, που συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες να επιτευχθεί, είναι μια εκλογική συνεργασία, με κόμματα, τα οποία, προσεγγίζουν μια σειρά από ζητήματα, από την ίδια οπτική γωνία με την «Αιχμή».

Θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδάκη, συνεργασία με όμορες πολιτικές δυνάμεις, που δεν κουβαλούν αμαρτωλά βαρίδια από το παρελθόν, με εμπλοκή σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, το Προεδρίο, που καταρτίστηκε, την περασμένη Κυριακή, θα έχει συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων, από το οποίο επιδείχθηκε ενδιαφέρον για εκλογική συνεργασία. Για τις τελικές αποφάσεις της νέας πολιτικής κίνησης, η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο του 35μελούς Κεντρικού Συμβουλίου, το οποίο επίσης αναδείχθηκε στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Κυριακής. Σημειώνεται πως το Κίνημα Οικολόγων, είναι σε διαδικασία καταρτισμού του ψηφοδελτίου του και ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Οζ Καραχάν, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019 με το Κίνημα Γιασεμί.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, παρέμεινε σταθερός στην απόφαση του, όπως ο ίδιος, να μην είναι ξανά υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο. Ήδη ο κ. Παπαδάκης, ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία του στις Βρυξέλλες.

Να καθορίζει την ατζέντα

Μέσα από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής συγκέντρωσης της «Αιχμής», καθορίστηκε και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιείται η πολιτική κίνηση, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα, την ανάγκη της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Την ώρα που γίνεται συζήτηση, για την ανάγκη Συνταγματικών Αλλαγών, σε σχέση με τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, η «Αιχμή», παρουσιάζει μια ακόμα πιο τολμηρή πρόταση, για ευρύτερη συνταγματική αναθεώρηση, που θα αγγίζει και άλλους θεσμούς, ζητήματα και διαδικασίες.

Μια εξ αυτών, είναι η πρόταση της για τον τρόπο διορισμού των ανεξάρτητων αρχών, με την «Αιχμή» να προτείνει όλοι οι εν δυνάμει διορισμοί ανεξάρτητων αξιωματούχων, να περνούν από τη βάσανο της Βουλής, μέσω ακροάσεων, στα πρότυπα της μεθοδολογίας που γίνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον διορισμό επιτρόπων. Με αυτό τον τρόπο η «Αιχμή», θεωρεί ότι θα είναι σαφώς πιο αξιοκρατικοί οι διορισμοί, αλλά την ίδια ώρα θα υποχρεώσει τα κόμματα να σοβαρευτούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Ένας από τους βασικότερους στόχους, που καθορίστηκε για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι η πολιτική κίνηση, να είναι σε θέση, ως μια συντεταγμένη οντότητα, να προβαίνει σε παρεμβάσεις, να διεκδικήσει βήμα στη δημόσια συζήτηση και να αρχίσει έναν κύκλο συναντήσεων με φορείς, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στη μετεξέλιξη του πολιτικού διαλόγου.

Θέση της πολιτικής κίνησης, είναι πως η σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική και μόνο μέσα από προτάσεις και τολμηρές αποφάσεις, μπορούμε να διορθωθεί, αρχικά με αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσφεύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς εναντίον Σιζόπουλου ο Παπαδάκης

Δειτε Επισης

Άλλος ένας εμπρησμός-Παρέδωσαν στις φλόγες μοτοσικλέτα στη Λεμεσό
Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο-Εξαπάτησε πάνω από 800.000
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Ανάρτηση πρόδωσε το μοντέλο που δολοφονήθηκε σε εστιατόριο-Bίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεσή της
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Πλήρωσε 23 φορές για να πάρει πίσω τη κατοχή γης που απώλεσε και... έχασε σχεδόν 13 χιλιάδες
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες