Δίνει στίγμα στο εσωτερικό, κτίζοντας και ευρωπαϊκό προφίλ το ΕΛΑΜ

Συνέδριο με τη συμμετοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 1000 ατόμων διεξάγεται σήμερα στη Λευκωσία, από το Ευρωπαϊκό Κόμμα ECR, το κόμμα δηλαδή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με τη συνδρομή του ΕΛΑΜ. Το Συνέδριο στο οποίο υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν πέραν από 200 προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα του ΕΛΑΜ, ενόψει των Ευρωεκλογών.

Πρόκειται για μια στοχευμένη πολιτική πράξη από το ΕΛΑΜ, που στον απόηχο της ένταξης του Μάριου Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο του, θέλει να στείλει μηνύματα ειδικά στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Το ECR αποτελεί μια από τις ανερχόμενες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που τοποθετείται πολιτικά δεξιά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, με ηγετική φυσιογνωμία την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζιώρζια Μελόνι. Στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι άλλων ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, βρίσκονται στην Κύπρο για να συμμετέχουν στο συνέδριο που διοργανώνει το ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ελεγχόμενη» η πανευρωπαϊκή άνοδος της ακροδεξιάς-Ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση η Κύπρος

Το μήνυμα που στέλνει το ΕΛΑΜ, ενόψει και των Ευρωεκλογών, είναι πως έχει χώρο και πεδίο δράσης εντός της ΕΕ και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλέξει για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή, αυτός δεν θα είναι απομονωμένος, αλλά θα ανήκει στην οικογένεια του ECR που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε επίπεδο Βρυξελλών, ενδεχομένως να είναι τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.

Το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα στο Χίλτον, αποτελεί το επιστέγασμα επαφών των τελευταίων μηνών, της συμμετοχής του ΕΛΑΜ στο ECR. Τίτλος του συνεδρίου είναι, «το μέλλον της Ευρώπης και τα Ευρωπαϊκά μηνύματα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν φτάσει από το εξωτερικό, η Ισαμπέλα Ράουτι, υφυπουργός Άμυνας της Ιταλίας, ο Λούκα Σιριάνι, υπουργός Σχέσεων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ο Αντόνιο Τζιορντάνο, Γενικός Γραμματέας του ECR και βουλευτές από τη Τσεχία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως την Πολωνία, την Ισπανία και τη Λετονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε και επίσημα το ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ

Από πλευράς ΕΛΑΜ, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αναδειχθούν στις εργασίες του Συνεδρίου, πτυχές που απασχολούν την Κύπρο και επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ταυτόχρονα, σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική του ΕΛΑΜ και να καταστείλει τις φωνές αμφισβήτησης για το τι θα σημαίνει εκλογή Ευρωβουλευτή από το κόμμα, αφού σε τέτοια περίπτωση, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, θα ενταχθεί σε μια από τις ανερχόμενες πολιτικές οικογένειες των Βρυξελλών.

Αυτό που σημειώνεται από στελέχη του ΕΛΑΜ, είναι πως το ενδεχόμενο εκλογής Ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχει σημαντικά πολιτικά οφέλη για την Κύπρο, αφού θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, στην οποία θα υπάρχει πλέον εκπροσώπηση της Κύπρου.

Μέχρι σήμερα, η Κύπρος είχε εκπροσώπηση στο EPP, το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα με τον ΔΗΣΥ, στην ομάδα της Αριστεράς με το ΑΚΕΛ και στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων στην οποία εντάσσονται παραδοσιακά το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Πλέον, αυτό που σημειώνουν στελέχη του κόμματος, είναι πως η Κύπρος θα εκπροσωπείται και σε μια τέταρτη ομάδα, που δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις να είναι τρίτη δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πορεία από το υπόγειο στο ρετιρέ και ο νέος συνδιαχειριστής της δεξιάς πολυκατοικίας

Στόχος του ECR το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στα κόμματα που ανήκουν στην ευρωομάδα του, χωρίς να αποκλείουν και εκπλήξεις με σημαντικές προσχωρήσεις από κόμματα που μέχρι σήμερα είτε άνηκαν στο ID, την δεύτερη ευρωομάδα της ακροδεξιάς, είτε που παρέμεναν ανέντακτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο οι 178 βουλευτές είναι του ΕΚΛ, 140 των Σοσιαλιστών, 102 των Φιλελευθέρων, 72 των Πράσινων, 68 του ECR, 59 του ΙD και 37 της αριστεράς, ενώ 49 είναι ανέντακτοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τρίτη θέση του ΕΛΑΜ, η ανάπτυξη δυναμικής και οι ευρωπαϊκές προβλέψεις

Δειτε Επισης

BINTEO: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα-Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους πυροβολισμούς στο Ζακάκι
Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Σε ειδικούς εκλογικούς θαλάμους θα ψηφίσουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα στις διπλές εκλογές
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική