«Ελεγχόμενη» η πανευρωπαϊκή άνοδος της ακροδεξιάς-Ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση η Κύπρος

Μπορεί οι μόλις έξι έδρες της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις 720 που διαθέτει συνολικά το Νομοθετικό Σώμα της ΕΕ, έχει όμως τη δική του σημασία το γεγονός ότι στις επικείμενες Ευρωεκλογές, σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές, η Κύπρος θα βάλει το λιθαράκι της για την άνοδο της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών και τη μείωση των παραδοσιακών δυνάμεων του Κέντρου. Μια τάση που δεν είναι μόνο Κυπριακή, αλλά αντιθέτως καταγράφεται και σε μεγάλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Πριν από μερικές ημέρεςf, κυκλοφόρησε από το Euronews μια ευρείας κλίμακας δημοσκόπηση της Ipsos, με 26 χιλιάδες συμμετέχοντες πανευρωπαϊκά, πρώτη στο είδος της ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, σε ότι αφορά την Κύπρο, πρώτο κόμμα είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ οι έξι έδρες κατανέμονται από δύο σε ΔΗΣΥ κι ΑΚΕΛ, μια στο ΕΛΑΜ και μια στο ΔΗΚΟ.

Στην έρευνα καταγράφεται η πανευρωπαϊκή τάση για αύξηση των ποσοστών των πιο συντηρητικών δυνάμεων και παράλληλα την πτώση των ποσοστών των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Ωστόσο αυτές οι μετατοπίσεις, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση, να είναι ικανές για να αλλάξουν αριθμητικά την πλειοψηφία εντός του Ευρωκοινοβουλίου και συνεπώς, να φέρουν ανατροπές, σε ότι αφορά την εκλογή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η εκτίμηση που γίνεται, είναι πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μαζί με τους Σοσιαλιστές, και είτε τους Πράσινους, είτε τους Φιλελεύθερους, θα συνεχίσουν να κατέχουν την πλειοψηφία και συνεπώς να ελέγχουν την έγκριση των αξιωματούχων και τη ψήφιση των Νόμων.

ScreenHunter 1592

Στον νέο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να παρουσιαστούν ενδυναμωμένα δύο κόμματα με πιο συντηρητική και ακροδεξιά υφή, το ID και ECR, με τα δυνατά τους χαρτιά να είναι μεγάλα και ισχυρά κράτη μέλη της Ένωσης, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία το AfD που οι προβλέψεις το φέρουν να εκλέγει 15 ευρωβουλευτές, όπως και το CDU/CSU της Γερμανίας. Εξάλλου το κόμμα της της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να καταλάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) και το NVA, θα καταλάβουν από τρεις έδρες.

Στην Κύπρο το ΕΛΑΜ, εκμεταλλευόμενο μια σειρά από τοπικές πολιτικές εξελίξεις, όπως η εσωστρέφεια και η απογοήτευση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, την αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων του κέντρου, αλλά και την ανυποληψία στην οποία περιέπεσαν παραδοσιακοί θεσμοί, λόγω ζητημάτων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει μια ιστορική νίκη, με τις δημοσκοπήσεις να το φέρνουν στην τρίτη θέση, μπροστά από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η πρόβλεψη για την Κύπρο

ScreenHunter 1593

Το γεγονός μάλιστα, ότι στο ΕΛΑΜ θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή τη δυναμική, πράγμα που αποτυπώθηκε μέσα από την απόφαση τους να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο τους πρόσωπα εκτός κόμματος, όπως ο τέως χρηματοοικονομικός επίτροπος, Παύλος Ιωάννου και ο μέχρι πριν ένα μήνα αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Μάριος Πελεκάνος, δημιουργεί προσδοκίες και για ακόμα πιο υψηλά ποσοστά.

Κάτι που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και ενδεχομένως είναι νωρίς για να συμβεί, είναι τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα δώσουν μάχη για την πρωτιά. Εξάλλου, υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις, πως υπό προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς εκτός πραγματικότητας το σενάριο, κάποιο εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, να απολέσει μια εκ των δύο εδρών. Αυτό βέβαια για να συμβεί, πέρα από το γεγονός ότι προϋποθέτει, είτε ο ΔΗΣΥ είτε το ΑΚΕΛ να περιοριστούν σε ένα ποσοστό κοντά στο 20-22%, θα πρέπει να συνοδευτεί, από μια σημαντική επιτυχία, ενός εκ των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών που συμμετέχουν στις εκλογές, που είναι η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, το Κίνημα Οικολόγων και το Βολτ Κύπρου.

Σημειώνεται ότι το ΕΛΑΜ, αν εκλέξει Ευρωβουλευτή, αυτός εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενταχθεί στο ECR, το κόμμα δηλαδή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Εξάλλου στις αρχές του χρόνου, αντιπροσωπεία του ΕΛΑΜ με επικεφαλής τον Χρίστο Χρίστου συμμετείχε στο μεγάλο συνέδριο Πατριωτικών Δυνάμεων της Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Ρώμη, στην παρουσία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζίωρτζια Μελόνι.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»