Ακούνε τη Μιχαηλίδου και καθορίζουν τα επόμενά τους βήματα οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, με την υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των ινστιτούτων και των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ, στη σκιά της αναβληθείσας εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστάλθηκε η απεργία των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ μετά από παρέμβαση Μιχαηλίδου

Ο αναβρασμός που παρατηρείτο κατά τις προηγούμενες ημέρες έχει κοπάσει για λίγο, μετά την παρέμβαση της ίδιας της υπουργού Παιδείας, που επικοινώνησε με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα ΚΙΕ και ζήτησε να τους δει την ερχόμενη εβδομάδα. Μία κίνηση που είδαν με καλό μάτι οι εκπαιδευτικοί, που ανέβαλαν την εικοσιτετράωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχαν εξαγγείλει για την προηγούμενη Παρασκευή, έξω από το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας.

«Επικοινώνησε η ίδια μαζί μας και μας κάλεσε, για να μας πει τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας, για τα αιτήματά μας. Οι δύο συντεχνίες ΣΕΚ-ΠΕΟ, που εκπροσωπούν αυτούς τους εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια και έχουν υπογράψει τη σύμβαση, θα πάμε την Τρίτη στην υπουργό και θα ακούσουμε τι έχει να μας πει», ανέφερε στον REPORTER η οργανωτική γραμματέας των εκπαιδευτικών ΚΙΕ της ΣΕΚ, Κυπρούλλα Κυπριανού.

Η συγκεκριμένη συνάντηση κρίνεται ως κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ και των ΔΡΑΣΕ, οι οποίοι σε περίπτωση που δεν πειστούν από τις θέσεις που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Παιδείας, τότε είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν με τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα.

«Όπως μας έχουν ενημερώσει, είχαν στείλει και ένα νομοσχέδιο για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, που αφορά στα αιτήματά μας και το Υπουργείο Παιδείας θέλει να το συζητήσουμε κι εκείνο. Εμείς θα πάμε εκεί και θα τους θυμίσουμε τα αιτήματά μας, θα μας πουν κι εκείνοι τις δικές τους θέσεις και θα δούμε πώς προχωρούμε από εκεί και πέρα».

Αυτό που ζητούν οι δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στελεχώνουν τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, καθώς και τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ, είναι όπως η διαδικασία στελέχωσης παραμείνει η ίδια, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών, που ήταν το καθεστώς με το οποίο εργάζονταν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια. Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι οργανώσεις είναι όπως οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ να παραμείνουν στις θέσεις τους και στη συνέχεια να ανοίξει ένας διάλογος για δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας τους.

Παραμένει η διαφωνία με τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ

Σημειώνεται πως κατά το προηγούμενο διάστημα, όταν ξεκίνησε να παρατηρείται ο αναβρασμός, παρουσιάστηκε από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, η θέση πως τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ θα έπρεπε να στελεχωθούν με καθηγητές, που βρίσκονται στον κατάλογο διορισμών, ειδικά από τη στιγμή που είχε καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών. Μία θέση που έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση τόσο των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ΚΙΕ, όσο και των συντεχνιών που τους εκπροσωπούν, καθώς θεωρούν ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα θυματοποιηθούν και θα μείνουν χωρίς δουλειά.

«Είναι φυσικό επακόλουθο, αν γίνεται η στελέχωση με τον κατάλογο των διορισίμων, ότι οι πλείστοι εκπαιδευτικοί θα θυματοποιηθούν. Συγκεκριμένα, τα 3/4 θα μείνουν έξω από τα ΚΙΕ, επειδή στη Μέση Εκπαίδευση υπάρχουν ειδικότητες, δεν είναι όπως στην Δημοτική, που είναι ένας δάσκαλος και κάνει όλα τα μαθήματα. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τις ειδικότητες που δεν έχουν πολλούς μαθητές. Αν προχωρήσει η διαδικασία με τον κατάλογο διορισίμων, θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα για όλους», εξήγησε η κα. Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόντρα ανάμεσα σε καθηγητές για τη στελέχωση των ΚΙΕ-Σε ρόλο πυροσβέστη η Μιχαηλίδου

Δειτε Επισης

Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Γεωργίας-Προχωρά η ενίσχυση με πτητικά μέσα πυρόσβεσής
Στη διάθεση των νέων στρατεύσιμων η πλατφόρμα υποβολής στοιχείων-«Η πατρίδα σε καλεί»