Κόντρα ανάμεσα σε καθηγητές για τη στελέχωση των ΚΙΕ-Σε ρόλο πυροσβέστη η Μιχαηλίδου

Κόντρα φαίνεται να ξέσπασε ανάμεσα στους καθηγητές, μετά από τα αιτήματα της ΟΕΛΜΕΚ προς την υπουργό Παιδείας, μεταξύ των οποίων και η στελέχωση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, με Αθηνά Μιχαηλίδου να καλείται να ξεκαθαρίσει την εικόνα, προτού εκτροχιαστεί η κατάσταση.

Οι τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών, από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, βάσει των οποίων το Υπουργείο Παιδείας δεν τους απάντησε σε βασικά ζητήματα, που κρίνουν ως αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση μερίδας εκπαιδευτικών, που αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται στα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ.

Συγκεκριμένα, αυτό πυροδότησε αντιδράσεις σε εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ, είναι το αίτημα για στελέχωση των ινστιτούτων με καθηγητές από τον κατάλογο διορισμών. Μία απόφαση που πρέπει να λάβει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κάτι που είναι αντίθετο με τις δικές τους θέσεις και προς αυτό το σκοπό ζητούν όπως υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για τις προθέσεις του.

«Εμείς είχαμε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και το χρονοδιάγραμμα που μπήκε ήταν ότι θα τελείωνε το Δεκέμβριο. Από εκεί και πέρα, περιμέναμε ότι θα μπει μία συνάντηση να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Βλέπουμε κάποιες τοποθετήσεις ότι η ΟΕΛΜΕΚ επιμένει να περάσει από τους καταλόγους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ΚΙΕ και προγράμματα ΔΡΑΣΕ. Με αυτό θα έχουμε πρόβλημα, επειδή στη Μέση Εκπαίδευση έχουμε ειδικότητες, δεν είναι μόνο ένας δάσκαλος», εξήγησε στον REPORTER η οργανωτική γραμματέας των εκπαιδευτικών ΚΙΕ της ΣΕΚ, Κυπρούλλα Κυπριανού.

Το γεγονός ότι πλέον έχει καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών, καθεστώς με το οποίο εργάζονταν τα τελευταία δέκα χρόνια οι εκπαιδευτικοί των ινστιτούτων, έχει προκαλέσει μία αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιείται η στελέχωση τα επόμενα χρόνια, με το φόβο των συντεχνιών να είναι ότι ενδεχομένως να υπάρξει αδικία σε βάρος εκείνων των ατόμων που είχαν θυματοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία, όπως τονίζεται.

«Τα ΚΙΕ και τα ΔΡΑΣΕ ήταν στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς από την αγορά υπηρεσιών. Όταν άλλαξε η Κυβέρνηση, έγιναν μισθωτοί οι εν λόγω εκπαιδευτικοί για τα προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης. Πλέον περιμένουμε τι θα γίνει από το 2024. Προβλέπουμε ότι θα έχουμε πρόβλημα μετά τις τοποθετήσεις της ΟΕΛΜΕΚ που διεκδικεί τα προγράμματα και να γίνει η στελέχωση με την αγορά υπηρεσιών. Ο κόσμος που στελεχώνει τα συγκεκριμένα προγράμματα τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν σε ένα παράνομο καθεστώς, όπως φάνηκε στην πορεία. Αυτή τη στιγμή, αναλόγως και των αναγκών, θα μείνει κόσμος άνεργος. Πλήρωσαν το τίμημα τόσα χρόνια και τώρα θα τους αφήσουμε άνεργους;», διερωτήθηκε η κα. Κυπριανού.

Πάντως, αυτό που ζητούν οι συντεχνίες των καθηγητών των ΚΙΕ είναι μία συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, ώστε να λάβουν ενημέρωση για τις θέσεις του επί του ζητήματος, δεομένου ότι υπάρχει κόσμος, όπως τονίζεται, που πρέπει να ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Μέχρι στιγμής δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ποια κατεύθυνση κλίνει το Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπρόσωποί μας παρουσίασαν τις θέσεις μας, παρουσίασε και το Υπουργείο τις θέσεις του, όμως είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό το πράγμα. Πρέπει να ξέρουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε κόσμο άνεργο».

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έχει συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ, την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα αιτήματα της οργάνωσης των καθηγητών, ανάμεσα των οποίων το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών στο τέλος της χρονιάς, η ύλη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθώς και το χρονικό περιθώριο. Η συνάντηση θεωρείται σημαντική, αφού ενδεχομένως να καθορίσει και τις αποφάσεις που θα λάβει η οργάνωση, η οποία είχε προειδοποιήσει με λήψη δυναμικών μέτρων.

Πάντως, σε μία αρχική τοποθέτηση, η υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει πως τα θέματα που θέτει η ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι καινούργια, ούτε εκκρεμή, αλλά είναι εκείνα που βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό και για κάποια είχαν δοθεί ήδη απαντήσεις. Υπέδειξε, δε, πως η συνάντηση που θα γίνει είναι για να τους ενημερώσουν για την πορεία υλοποίησης και των άλλων θεμάτων, ενώ σημείωσε πως δεν κρίνεται δόκιμο να γίνονται δηλώσεις περί μέτρων πριν την συνάντηση των δύο πλευρών.

Δειτε Επισης

Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή