Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Kibris, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη για συνάντηση, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει πως ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται να θέσει ξανά το θέμα των δύο κρατών και θα ισχυριστεί ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς προκειμένου να δημιουργηθεί νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων στη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε προσήλωση στις διαπραγματεύσεις ο ΠτΔ στον ΓΓ-«Όλες οι ανησυχίες μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι»

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης, καθώς η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την ανακοίνωση του διορισμού της. Επανέλαβε για ακόμη μια φορά την διάθεση για ειλικρινή και στενή συνεργασία με την απεσταλμένη στο πλαίσιο της αποστολής της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιδεικνύει για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλος της ΕΕ και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία