Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Kibris, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη για συνάντηση, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει πως ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται να θέσει ξανά το θέμα των δύο κρατών και θα ισχυριστεί ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς προκειμένου να δημιουργηθεί νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων στη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε προσήλωση στις διαπραγματεύσεις ο ΠτΔ στον ΓΓ-«Όλες οι ανησυχίες μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι»

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης, καθώς η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την ανακοίνωση του διορισμού της. Επανέλαβε για ακόμη μια φορά την διάθεση για ειλικρινή και στενή συνεργασία με την απεσταλμένη στο πλαίσιο της αποστολής της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιδεικνύει για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλος της ΕΕ και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Δειτε Επισης

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα-«Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με τους Παλαιστίνιους»
Στ. Στεφάνου: Η Κυβέρνηση να βρει λύσεις για το τερματικό στο Βασιλικό
Αρχές Ιουνίου ενημερώνει τον Γκουτέρες για το Κυπριακό η Ολγκίν-Έτοιμος για συνάντηση ο ΠτΔ
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης σε εταιρείες για στρατηγικά έργα-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Ταύτιση της θέσης Κύπρου με Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αεράμυνα-«Εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»
Κατέγραψε εκκρεμότητες για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ στις κοινότητες ο Ιωάννου-Ολοκλήρωσε τις επαφές
Η αντίδραση ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση από Moody's-«Συνεχίζεται η υπεύθυνη στήριξη της οικονομίας»
Ο οίκος Moody’s άλλαξε τις προοπτικές της Κύπρου σε θετικές από σταθερές-Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ
A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Τορναρίτης: Χειροκροτητής του ΑΚΕΛ ο κ. Προύντζος