Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική

Στην αντεπίθεση πέρασε η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κοινωνική και οικονομική της πολιτική, με τον Υπουργό Οικονομικών, μαζί με την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρου, να υποδεικνύει στην αντιπολίτευση πως δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα.

Ο Μάκης Κεραυνός απάντησε στις επικρίσεις και στις παραινέσεις για το ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας πως «αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και κάποια κόμματα αξιοποιούν τα πάντα για να παρουσιάσουν μία εικόνα περίπου καμένης γης. Νομίζω είναι σε άλλες εποχές που είχαμε καμένη γη και δεν νομιμοποιούνται αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα σήμερα να υποδείξουν σε αυτή την Κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει. Γιατί είναι από αυτούς που είδαμε, με τις πολιτικές που εφάρμοζαν, καμένη γη. Είναι με αυτούς που είδαμε, με τις πολιτικές που εφάρμοζαν, να κουρεύονται καταθέσεις και να αφήνουν εκτεθειμένα τα νοικοκυριά και τους πολίτες αυτού του τόπου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Είχε προηγηθεί δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως «επειδή είμαστε και σε μια προεκλογική περίοδο, ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες, θέλω να θυμίσω τον κυπριακό λαό ότι αυτές οι ανέξοδες εξαγγελίες όταν κάποιοι τις ακολούθησαν, οδήγησαν αυτή τη χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Να σας θυμίσω τι έγινε το 2012 σε αυτή τη χώρα και εμείς, ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε πολιτικές, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο ξανά τούτη τη χώρα».

Η Κυβέρνηση απέδωσε, ουσιαστικά, την κριτική επί των μέτρων και της διαχείρισής της σε προεκλογικό ζήλο της αντιπολίτευσης. Στον χορό, μάλιστα, μπήκε και το ΔΗΚΟ, το οποίο, μετά τις ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, στον απόηχο των μέτρων, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα

Το νέο πακέτο που ανακοινώθηκε αποτελεί ένα συνδυασμό επέκτασης μέρους των υφιστάμενων οριζόντιων μέτρων και την αντικατάσταση κάποιων με στοχευμένα μέτρα, για συγκεκριμένες ομάδες που θεωρείται πως έχουν αυξημένες ανάγκες, με την πλέον σημαντική αλλαγή να είναι ο τερματισμός της οριζόντιας επιδότησης των καυσίμων. Παρά ταύτα, ο Μάκης Κεραυνός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφερόμενος σε μείωση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος παρατείνεται και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, όπως και ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Τα άλλα τρία μέτρα είναι στοχευμένα και αφορούν την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος ως αντιστάθμισμα της οριζόντιας κατάργησης στα καύσιμα, μέσω εφάπαξ επιδοτήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως λήπτες επιδομάτων, μονογονεϊκές οικογένειες και χαμηλοσυνταξιούχοι. «Το συνολικό πακέτο είναι ύψους 35,3 εκατομμυρίων και από αυτό επωφελούνται 400.000 οικιακοί καταναλωτές και 100.000 επιχειρήσεις και 33.253 οικογένειες, καθώς επίσης και 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι», δήλωσε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων, γνωρίζοντας ότι το τέλος της επιδότησης στα καύσιμα δεν θα ήταν καθόλου δημοφιλής απόφαση. Φαίνεται, όμως, πως το οικονομικό επιτελείο της θεωρούσε αναγκαία αυτή την αλλαγή και το συνακόλουθο πολιτικό κόστος, έχοντας κατά νου ότι η βοήθεια στα υπόλοιπα στρώματα του πληθυσμού δεν θα πρέπει να προέρχεται μέσα από αυτού του είδους τις βραχύβιες ή σποραδικές επιδοτήσεις, αλλά μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική, που στοχεύει στην ευρύτερη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του μέσου πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση, ώστε να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια. Γίνεται, βεβαίως, κατανοητό ότι η ολιστική προσέγγιση έχει ένα πιο μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που σημαίνει ότι δεν εκλαμβάνεται ως ανακουφιστική από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και τους οποίους δεν αγγίζουν ή δεν αγγίζουν επαρκώς τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, ενέργειες που προηγήθηκαν, όπως η καταβολή της ΑΤΑ σε αυτούς που την λαμβάνουν (γεγονός που βεβαίως εξαιρεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά για Όλους και διάφορα σχέδια που αποσκοπούν στην ευόδωση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που θέλει να έχει η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Αυτού του είδους οι ενέργειες αποσκοπούν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών με ένα πιο ευρύ και μόνιμο τρόπο, αν και πάλι, στη ζυγαριά μπαίνει το γεγονός πως δεν αισθάνονται όλοι τη βοήθεια αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ανά περίπτωση. Είναι, όμως, πιο ευρείες προσεγγίσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους συνιστούν περισσότερο επενδύσεις παρά παροδικές επιχορηγήσεις.

Το πλέον σημαντικό σκέλος αυτής της ολιστικής προσέγγισης για την Κυβέρνηση αποτελεί ο φορολογικός μετασχηματισμός. Πρόκειται για μια προεκλογική εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία κρίνεται αναγκαία, καθώς η Κύπρος δεν έχει κάνει ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περίπου 20 χρόνια. Ενδεχομένως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως ακριβώς πριν από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση του πακέτου μέτρων, στο Προεδρικό έγινε συνάντηση με την ομάδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανέλαβε τις σχετικές μελέτες, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, ο στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι «να ενθαρρύνει το επιχειρείν, να ανακουφίζει τα νοικοκυριά, να έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και να συμβάλει στην ισοκατανομή του εισοδήματος». Ζητήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου να επιταχύνει τις διαδικασίες της, στον βαθμό που είναι δυνατόν. Όπως δήλωσε ο οικονομολόγος Γιώργο Συρίχας, από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά ένα φορολογικό μετασχηματισμό που θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, να είναι φιλικός προς τις επενδύσεις, να διατηρεί την κοινωνική συνοχή και να μικρύνει τις ανισότητες.

Ο κ. Συρίχας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης, η οποία, όπως εξήγησε, θα έχει μεν κόστος, αλλά θα επιστρέφεται πίσω στον πολίτη και δεν θα λειτουργεί φοροεισπρακτικά, ενώ θα εξεταστούν παράλληλα και αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν μαζί με τη φορολογία. «Αν μείνουμε πίσω στην πράσινη μετάβαση θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυξανόμενο κόστος», προειδοποίησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα

Δειτε Επισης

Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία