Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα

Πέντε μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε μία έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, η νέα αυτή δέσμη αφορά από τη μία σε παράταση υφιστάμενων μέτρων και σε νέα μέτρα στήριξης, από την άλλη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως «σήμερα το Υπουργικό αποφάσισε ένα άλλο πακέτο μέτρων. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει πέντε περίπου μέτρα. Υπάρχουν καινούργια μέτρα και υπάρχουν και μέτρα που είναι σε ισχύ και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέχρι τέλη Ιουνίου. Επειδή αντιλαμβανόμαστε την αύξηση διαβίωσης των νοικοκυριών και λαμβανομένων υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες ανακοινώνουμε τα σημερινά στοχευμένα μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση

-Το πρώτο μέτρο είναι η παράταση του στοχευμένου μέτρου του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη δύο μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το εκτιμώμενο κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ και καλύπτει πέραν των 400.000 νοικοκυριών και 100.000 επιχειρήσεις. Η επιδότηση καλύπτει οικιακούς καταναλωτές, ευάλωτεςομάδες, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

-Το δεύτερο μέτρο είναι η παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως γάλα, πάνες, τρόφιμα, λαχανικά, κρέας κτλ. μέχρι τέλος Ιουνίου. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 6 εκ ευρώ.

-Το τρίτο μέτρο είναι η ενίσχυση οικογενειακού εισοδήματος ως αντιστάθμισμα της οριζόντιας κατάργησης στα καύσιμα με τη στοχευμένη εφάπαξ στήριξη τρεις φορές, τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, σε συγκεκριμένα νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

  • Συγκεκριμένα, θ’ αφορά λήπτες επιδόματος τέκνου με μηνιαίο κόστος 1,2 εκ ευρώ. Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 19.500 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 10.000 ευρώ, θα παίρνουν εφάπαξ στήριξη 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο και μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέραν των τεσσάρων εξαρτωμένων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετα 100 ευρώ. Από αυτό το μέτρο επωφελούνται 5.562 μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15.000 ευρώ, το εφάπαξ ποσό θα είναι 100 ευρώ για πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο εξαρτώμενο τέκνο με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ. Πέραν των τεσσάρων παιδιών, θα υπάρχει και πάλι επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ. Με αυτό το μέτρο επωφελούνται 10.233 οικογένειες.
  • Τα νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερόμενες κατηγορίες, θα λαμβάνουν ένα εφάπαξ ποσό 100 ευρώ τον μήνα για τρεις μήνες. Με αυτό το μέτρο επωφελούνται 17.458 νοικοκυριά.

-Το τέταρτο μέτρο είναι η παραχώρηση εφάπαξ ποσού 100 ευρώ μηνιαίως σε άτομα που είναι λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 1,3 εκ ευρώ και θα επωφεληθούν 4.200 άτομα.

-Το πέμπτο μέτρο είναι η ενίσχυση του εισοδήματος χαμηλοσυνταξιούχων με 100 ευρώ μηνιαίως και θα επωφεληθούν 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Το συνολικό πακέτο είναι ύψους 35,3 εκ και από αυτό επωφελούνται 400.000 οικιακοί καταναλωτές και 100.000 επιχειρήσεις και 33.253 οικογένειες, καθώς επίσης και 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «απόλυτα ανθρωποκεντρική». «Δεν έμεινε στα λόγια αυτή η Κυβέρνηση αλλά εδώ και ένα χρόνο, έμπρακτα έχει αποδείξει αυτό το οποίο έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί δύο πακέτα μέτρων στήριξης. Το πρώτο αποτελείτο από μέτρα 196 εκατομμυρίων και το δεύτερο άλλα 60 εκατομμύρια.

Έχει επαληθευτεί πάρα πολλές φορές ότι αυτά τα στοχευμένα μέτρα φτάνουν έγκαιρα σε αυτούς που πρέπει και τους πιο ευάλωτους. Τόνισε ότι σε αυτούς πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα όσον αφορά την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αύξηση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω μας και τους πολέμους, και λαμβάνει πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός πως τα περισσότερα μέτρα είναι στοχευμένα στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και όχι στη μεσαία τάξη, ο Υπουργός ανέφερε πως «η μεσαία τάξη δεν μένει εκτός. Όλα τα νοικοκυριά, 400,000 οικιακοί καταναλωτές και το σύνολο των καταναλωτών που επωφελούνται με τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνουν και τις μεσαίες τάξεις. Και οι άλλες κατηγορίες που θα επωφεληθούν από το πακέτο αυτό ανήκουν όλοι στη μεσαία τάξη».

Κληθείς να σχολιάσει ότι δεν επωφελούνται από τον μηδενικό ΦΠΑ οι καταναλωτές στο σημείο που πρέπει, ο κ. Κεραυνός διατύπωσε την εκτίμηση πως με τον μηδενικό συντελεστή σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, που είναι καθημερινά προϊόντα και προϊόντα πρώτης ανάγκης για τα μεσαία νοικοκυριά, καθήλωσαν τις τιμές. «Αν κάποιοι προσπαθούν να καταχραστούν τα μέτρα, υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου και πρέπει να σας πω ότι έχουν εντοπιστεί κάποιοι και έχουν ληφθεί τα μέτρα που πρέπει. Το θέμα είναι χωρίς τα μέτρα αυτά πού θα ήταν οι τιμές», τόνισε.

Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή και άλλα μέτρα, όπως τα Φωτοβολταϊκά για Όλους, ώστε να μπορούν όλα τα νοικοκυριά να έχουν φτηνή ενέργεια. «Έχει δοθεί ΑΤΑ από αυτή την Κυβέρνηση, που άλλοι κρατούσαν την ΑΤΑ για μήνες και δεν μπορούσαν να πάρουν μία απόφαση. Και η ΑΤΑ αφορά όλους τους εργαζόμενους που είναι στον δημόσιο τομέα, στον ημικρατικό και εκείνους που έχουν συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε. Οι σοβαρές και τεκμηριωμένες κριτικές είναι καλοδεχούμενες, είπε. Η Κυβέρνηση μιλά και λέει ότι πρέπει να μελετήσουμε την ΑΤΑ, να την σταθμίσουμε με το γεγονός της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα μια ανισοκατανομή του εισοδήματος, σημείωσε.

Μειωμένες τιμές στα καύσιμα

Αναφορικά με τις ανησυχίες για αλυσιδωτές αυξήσεις, ο κ. Κεραυνός υπέδειξε πως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από μύθους και διαρροές αλλά από τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία, όχι μόνο τα δικά μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Από την πρώτη Απριλίου που δεν θα εφαρμόζεται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης, οι τιμές των καυσίμων θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 που εφαρμόστηκαν, είπε. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων θα είναι μειωμένη κατά 5,3 σεντ και το πετρέλαιο κίνησης θα είναι μειωμένο κατά 11,8 σεντ το λίτρο.

«Και τώρα υπάρχουν οι εξωγενείς παράγοντες και προηγουμένως υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες, και μάλιστα είναι σε μία ανοδική φάση, οι διεθνείς τιμές για τα συγκεκριμένα καύσιμα είναι αυτές που σας έχω αναφέρει. Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα για το μέλλον», διευκρίνισε. «Αν αυξηθούν τα καύσιμα θα μελετήσουμε την περίπτωση και η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι ανεξαρτήτως του ότι η 1η Απριλίου είναι αργία, η κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα και το πακέτο μέτρων θα μπουν σε άμεση ισχύ την 1η Απριλίου.

Πυρά στην αντιπολίτευση

Ταυτόχρονα έστρεψε τα πυρά του στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «εξαγγελίες και παροχολογίες, οι οποίες δοκιμάστηκαν στο παρελθόν από αυτούς που τις εξαγγέλλουν σήμερα και κατάφεραν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία μας και στην κοινωνία μας, τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν και τα αντιμετωπίζει η σημερινή Κυβέρνηση».

«Αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και κάποια κόμματα αξιοποιούν τα πάντα για να παρουσιάσουν μία εικόνα περίπου καμένης γης. Νομίζω είναι σε άλλες εποχές που είχαμε καμένη γη και δεν νομιμοποιούνται αυτοί που λεν αυτά τα πράγματα σήμερα να υποδείξουν σε αυτή την Κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει. Γιατί είναι από αυτούς που είδαμε, με τις πολιτικές που εφάρμοζαν, καμένη γη. Είναι με αυτούς που είδαμε, με τις πολιτικές που εφάρμοζαν, να κουρεύονται καταθέσεις και να αφήνουν εκτεθειμένα τα νοικοκυριά και τους πολίτες αυτού του τόπου», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι αυτή η Κυβέρνηση, με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, έχει σήμερα μία από τις καλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Σημείωσε ότι την ώρα που μεγάλες οικονομίες, όπως είναι η γαλλική και η γερμανική, είναι κοντά σε ύφεση, έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, μείωση του πληθωρισμού και είμαστε σε θέση, μέσα από ισορροπημένους, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, να ασκούμε αυτή την κοινωνική πολιτική. «Δεν είναι σε θέση κανένας να μας δώσει μαθήματα. Ας κάνουν πρώτα τη δική τους αυτοκριτική όσοι κρίνουν με αυτόν τον αρνητικό τρόπο τις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες