Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα

Διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις των καταναλωτών, αναφορικά με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κυβέρνηση, αφού από τη μία παρουσιάζονται ικανοποιημένοι και χαρακτηρίζουν λογικά τα μέτρα, ενώ από την άλλη επικρατεί η άποψη ότι είναι βραχυπρόθεσμα, που καλύπτουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία στοχευμένη πολιτική για ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Από την άλλη, ανησυχία επικρατεί και στους πρατηριούχους οι οποίοι βλέπουν νέα φυγή των πολιτών προς τα κατεχόμενα για να προμηθεύονται καύσιμα.

Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν υφιστάμενα και απλά παρατάθηκαν, ενώ άλλα ήταν καινούργια, έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μέτρα που προκάλεσαν από τη χαμόγελα, καθώς συνεχίζεται η επιδότηση για ακόμη τρεις μήνες, σε ρεύμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά, κάτι που σημαίνει ότι το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα θα έχει τα απαραίτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα

«Είμαι ικανοποιημένος με τα μέτρα και για το γεγονός ότι συνεχίζει η επιδότηση για το μηδενικό ΦΠΑ. Είναι σημαντικό, επειδή αν δεν συνέχιζε η επιδότηση, θα βλέπαμε μία δραματική αύξηση στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων που είναι στη λίστα», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης.

Την ίδια ώρα, επικρατεί ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μεν την απόφαση για στοχευμένη επιδότηση για τα καύσιμα, ωστόσο δεν ανακοίνωσε το ύψος της, όπως έγινε και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 8,3 σεντ το λίτρο.

«Ανακοινώθηκε για τα καύσιμα θα υπάρχει επιδότηση για κάποιες κατηγορίες, με εφάπαξ ποσό. Όμως, δεν ανακοίνωσαν το ύψος του εφάπαξ ποσού. Έφυγε η οριζόντια, όμως δεν μας είπαν ποια θα είναι η στοχευμένη ενίσχυση που θα δοθεί. Περιμένω να δω πόσα θα δώσει και μετά θα περιμένω να δω πώς θα δοθεί η επιδότηση, κάτι που πρέπει να σκεφτεί το Υπουργείο Οικονομικών. Ίσως να πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο να δοθεί μία κάρτα στους δικαιούχους για να την δείχνουν στα πρατήρια. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτεί η Κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση

Η άλλη ανάγνωση των μέτρων

Την ίδια ώρα, από τους καταναλωτές εκφράζεται και η αντίθετη άποψη, ότι τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά, είναι βραχυπρόθεσμα και θέλουν απλά να καλύψουν το γεγονός ότι ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ούτε η νυν Κυβέρνηση έχει καταρτίσει μία στοχευμένη πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρο τους καταναλωτές και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος, όσον αφορά στην επιδότηση του ρεύματος, όπως έγινε το καλοκαίρι. Αποφάσισαν επέκταση μέχρι τον Ιούνιο και αφήνουν πίσω το καλοκαίρι. Μπορεί να το αποφασίσουν τον Ιούνιο, όμως γιατί δεν το κάνουν τώρα; Δεν μπορούν να το υπολογίσουν; Πρέπει να παρθεί μία σωστή πολιτική απόφαση για να μην χωρίζεται η κοινωνία στα δύο», υπέδειξε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου.

Ο κ. Αριστοδήμου σημείωσε πως η λύση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα στήριξης που υπάρχουν για λίγους μήνες, αλλά η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί την ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή, μελετώντας τα δεδομένα που υπάρχουν. «Πρέπει να κάνουν ένα στρατηγικό προγραμματισμό, που θα στοχεύει στην ευημερία και την ποιότητα ζωή του πολίτη. Τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά και στοχεύουν μόνο μία μερίδα των πολιτών και όχι το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία».

Ανησυχούν οι πρατηριούχοι

Πάντως, έντονη ανησυχία επικρατεί και ανάμεσα στους πρατηριούχους, που εκφράζουν φόβο για νέα φυγή των καταναλωτών προς τα κατεχόμενα, για να προμηθευτούν καύσιμα.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι να το σχολιάσουμε όμως η κοινή λογική λέει ότι δεν υποφέρει μόνο η ομάδα που θα λάβει το βοήθεια, υποφέρει πολύς κόσμος. Η μεσαία τάξη υποφέρει. Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που δεν θα επωφεληθούν από τα μέτρα και θα έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Η κατάργηση της οριζόντιας επιδότησης για τα καύσιμα σημαίνει ότι θα υπάρχει μία αύξηση 8% στις τιμές, κάτι που σημαίνει 8% μείωση στις πωλήσεις, αφού θα στραφεί ο κόσμος προς τα κατεχόμενα. Ήδη είχαμε το πρόβλημα αυτό, αλλά όταν οι τιμές ήταν στο 1,30-1,31 είδαμε ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλη φυγή προς τα κατεχόμενα. Πλέον, θεωρούμε θα αυξηθεί», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα

Δειτε Επισης

Δυο μαχαίρια και ποσότητα κάνναβης στην κατοχή του 18χρονου που τραυμάτισε 17χρονο στα Λατσιά
Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»