Ζυμώσεις για τα μέτρα για την ακρίβεια-Στοχευμένες αποφάσεις για καύσιμα προανήγγειλε ο Κεραυνός

Είμαστε στο στάδιο του προβληματισμού και της μελέτης σε ό,τι αφορά τα στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την κατάργηση της μείωσης στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα την 1η Απριλίου, είπε ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, τέλος του μήνα, να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η πράσινη φορολογία δεν θα επιβληθεί από 1η Απριλίου, διερωτώμενος πως παρεισέφρησε στη δημόσια συζήτηση αυτό το ζήτημα.

Σε ερώτηση μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού αν μπορεί να αποκαλύψει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τα μέτρα, είπε πως δεν υπάρχει κάτι έτοιμο «το οποίο να μπορώ να αποκαλύψω ή να μην αποκαλύψω».

«Να υπενθυμίσω ότι στο προηγούμενο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για κάποιες κατηγορίες όπως μονογονεϊκές οικογένειες και ευάλωτες ομάδες, μεσαία στρώματα, είχε εφαρμοστεί το μέτρο της εφάπαξ χορηγίας. Επομένως υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν στις 31 Μαρτίου θα έχουμε ανακοινώσεις, απάντησε «ελπίζω τέλος του μήνα».

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι δεν ξέρει πως προέκυψε αυτό το ζήτημα για την πράσινη φορολογία "και ότι πρώτη Απριλίου κάτι θα συμβεί".

Αναφέρθηκε στο θέμα της τιμής των καυσίμων και της αντιμετώπισης της ακρίβειας, υπενθυμίζοντας συστάσεις της ΕΕ και άλλων οργανισμών.

«Έχουμε παρά πολλές φορές πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι οργανισμοί που ακόμη μας εποπτεύουν, υπέδειξαν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα οριζόντια μέτρα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταργείται το οριζόντιο μέτρο επιχορήγησης του φόρου καυσίμων από την 1η Απριλίου

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι και πρόσφατα, με τη συμφωνία στο Συμβούλιο ΥΠΟΙΚ της ΕΕ για τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ, «εκεί ήταν κάθετη η σύσταση πώς θα μπορούν από τώρα και στο εξής να καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών και τονίζουν ότι πρέπει να καταργηθούν τα οριζόντια μέτρα».

«Για την φορολογία των καυσίμων όπως ήδη έχουμε έγκαιρα εξαγγείλει, τελειώνει τέλος Μαρτίου η επιδότηση. Στην Κύπρο έχουμε ακόμη την πιο χαμηλή τιμή βενζίνης από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο χαμηλή τιμή στο πετρέλαιο κίνησης. Η Κυβέρνηση όμως παρακολουθεί τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε και να δούμε κάποια πιο στοχευμένα μέτρα, στην περίπτωση των καυσίμων», ανέφερε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι για την πράσινη φορολογία και την επιβολή τέλους, αυτή η υποχρέωσή μας θα είναι το Φθινόπωρο, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

«Επομένως δεν ξέρω γιατί έχει παρεισφρήσει στο δημόσιο διάλογο ότι την πρώτη Απριλίου θα μπει πράσινη φορολογία, αντίθετα έχουμε χρόνο ακόμη για να μελετήσουμε και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μπουν παράλληλα με την φορολογία αυτή», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι όταν τερματιστεί η επιχορήγηση θα παραμείνει η τιμή της αγοράς στα καύσιμα «τα οποία εν πάσει περιπτώσει επαναλαμβάνω είναι τα πιο χαμηλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα