Προεκλογική σε υψηλούς τόνους, με αναβίωση της συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ κι ΕΔΕΚ στη Λεμεσό

Οι πλέον ενδιαφέρουσες μάχες, των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να είναι αυτές που θα δοθούν στην Επαρχία Λεμεσού. Από τη μια η μάχη για τη δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου, όπου ήδη οι δύο βασικοί υποψήφιοι έχουν δείξει την πρόθεση τους για κατά μέτωπο σύγκρουση, κι από την άλλη οι υπόλοιπες μάχες, που κάποιες εξ αυτών, έχουν και έντονη πολιτική ή καλύτερα κομματική υφή, αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των Λεμεσιανών.

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν σχετικά με τις συνεργασίες, είναι η συνεργασία που προκύπτει μεταξύ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τόσο για τον ΕΟΑ, όσο και για τους τρεις από τους τέσσερις δήμους. Εξαίρεση αποτελούν τα Πολεμίδια, όπου ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κατέρχονται με δικούς τους υποψηφίους. Όπως και στη Λευκωσία, έτσι και στη Λεμεσό, είναι ορατή, η συνεργασία μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ΔΗΠΑ, με τα δύο κόμματα να καταλήγουν στη στήριξη κοινού υποψηφίου για τη θέση του Περιφερειάρχη, του Δήμου Λεμεσού και του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εκλογές της Λευκωσίας-Οι υποψήφιοι, οι συμμαχίες και οι αμφίρροπες μάχες

Η μάχη για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, είναι μια εξ αυτών που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δύο πρόσωπα με πιο έντονο το τεχνοκρατικό τους προφίλ, ρίχνονται στη μάχη, για την Προεδρία. Αμφότεροι έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν την προεκλογική τους εκστρατεία, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια, αφενός για να ενημερώσουν τους πολίτες για τις αρμοδιότητες του νέου Οργανισμού και αφετέρου για να πείσουν για τις δικές τους υποψηφιότητες.

Εξάλλου, απολαμβάνουν τη στήριξη των κομμάτων, με τον ΔΗΣΥ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία να στηρίζουν τον πρώην υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη και το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, να στηρίζουν τον Διευθυντή του ΣΑΛΑ.

Το γεγονός, πάντως πως αμφότεροι παρουσιάζονται ήρεμοι και είναι πρόσωπα χαμηλών τόνων, δεν αναμένεται να ανεβάσει την ένταση του προεκλογικού, σε αυτήν που την έχουν ήδη ανεβάσει οι υποψήφιοι για τη δημαρχία του Δήμου Λεμεσού. Νίκος Νικολαΐδης και Γιάννης Αρμεύτης σε πρώτο επίπεδο και Χρίστος Μιχαηλίδης, σε δεύτερο, ξεκίνησαν με ιδιαίτερο δυναμισμό την προεκλογική.

Ήδη τα επιτελεία Νικολαΐδη και Αρμεύτη, άρχισαν την ανταλλαγή ανακοινώσεων και πυρών, ενώ από νωρίς, άρχισε και η συζήτηση για διενέργεια debate μεταξύ των υποψηφίων. Ήδη μια σειρά από καταγγελίες, έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, ενώ και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ προσώπων που εντάχθηκαν στα επιτελεία των δύο, υπάρχει έντονη κινητικότητα, αλλεπάλληλο και εκατέρωθεν «κατηγορώ», ανάμεσα στους υποψηφίους.

Σε ότι αφορά την κομματική στήριξη, τον νυν δήμαρχο Λεμεσού, στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ τον Γιάννη Αρμεύτη στηρίζουν, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Volt. Για την αντιδημαρχία της Λεμεσού, υποψήφιοι είναι οι Δήμος Κάτσης και Σάββας Στούππας. Τον κ. Κάτση στηρίζουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ενώ μέχρι στιγμής ο κ. Στούππας, αντλεί στήριξη μόνο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Δύο υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη και για τον Δήμο Ανατολικής Λεμεσού. Από τη μια ο νυν δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριακός Ξυδιάς, κι από την άλλη ο επιχειρηματίας, Κούλλης Τσαγγάρης, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η συνένωση της Γερμασόγειας με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου και μια σειρά από κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, ρίχνονται σε μια μάχη, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Εξάλλου, ο Κούλλης Τσαγγάρης αντλεί στήριξη από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τη ΔΗΠΑ και ο Κυριάκος Ξυδιάς από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, εν αναμονή και των αποφάσεων των υπολοίπων κομμάτων.

Μάχη για τρία άλογα, με μοιρασμένη μάλιστα στήριξη από τα κόμματα, θα δοθεί στον Δήμο Πολεμιδίων, όπου τα Κάτω Πολεμίδια, συνενώνονται με τα Πάνω. Μάλιστα, τη δημαρχία διεκδικούν δύο γυναίκες εκπαιδευτικοί, η Μαρία Σουτζή και η Γιωργούλλα Πατέρα, καθώς και ο Άντρος Θεοδώρου.

Σημειώνεται ότι την κα. Σουτζή στηρίζει το ΑΚΕΛ, ενώ την κα. Πατέρα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ ο Άντρος Θεοδώρου, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί πως μπήκε στην προεκλογική με μια πολύ δυναμική καμπάνια στην ευρύτερη περιοχή των Πολεμιδιών, αντλεί στήριξη από τα κόμματα του κέντρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία.

Ανατολικότερα, στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού, για τον οποίο θα πρέπει να σημειωθεί πως εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος από τη Βουλή για να μετονομαστεί σε Δήμο Κουρίου, ο νυν δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, θα τεθεί αντιμέτωπος με τον νυν κοινοτάρχη Λόφου, Νίκο Σπύρου.

Πρόκειται για μια μονομαχία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μάχη της νέας γενιάς, αφού ο μεν Παντελής Γεωργίου γεννήθηκε το 1982 και ο Νίκος Σπύρου μόλις το 1994, ανήκουν στη νέα γενιά πολιτικών. Σημειώνεται πως ο Παντελής Γεωργίου, απολαμβάνει της μεγαλύτερης στήριξης από τα κόμματα, (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ), ενώ τον κ. Σπύρου στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης