Οι εκλογές της Λευκωσίας-Οι υποψήφιοι, οι συμμαχίες και οι αμφίρροπες μάχες

Αμφίρροπες μάχες, που έχουν κομματικό υπόβαθρο, αλλά την ίδια ώρα, έχουν και το τοπικιστικό στοιχείο, θα είναι αυτές για την Επαρχία Λευκωσίας, τόσο για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης όσο και για τους Δήμους. Το γεγονός ότι οι κομματικές συμμαχίες, δεν είναι σταθερές και υπάρχουν διαφορετικές συνθέσεις συνεργασιών σε διάφορα επίπεδα, περιπλέκει την κατάσταση.

Οι μηχανισμοί των κομμάτων για παράδειγμα, καλούνται να συνεργαστούν σε επίπεδο δήμου Λευκωσίας, την ίδια ώρα που στον δήμο Στροβόλου, βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. Το γεγονός μάλιστα, ότι για τις θέσεις των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών και των δημάρχων, βρίσκονται πρόσωπα ειτε που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, είτε διαθέτουν ισχυρά ερείσματα εντός της κοινωνίας, καθιστά το αποτέλεσμα μη προκαθορισμένο.

Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα, τόσο τα κόμματα όσο και τα επιτελεία των υποψηφίων που έχουν στηθεί και ήδη έπιασαν δουλειά, αφενός θα προσπαθήσουν να αναδείξουν το όραμα, τους στόχους και την προσωπικότητα των υποψηφίων και αφετέρου να πλήξουν, μέσα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού, θέσεις ή ενέργειες ή ακόμα και πολιτικές των αντιπάλων τους.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τους υποψηφίους και τις αποφάσεις των κομμάτων, είναι πως σε κανένα δήμο δεν σπάει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ, μοιράζουν τη στήριξη τους, ανάμεσα σε υποψηφίους που στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η μάχη του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης

Οι μάχες που θα δοθούν για τον Επαρχιακό Οργανισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Από τη μια βρίσκονται πρόσωπα με μακρά πείρα στην πολιτική, έχοντας απέναντι τους, πρόσωπα με πιο τεχνοκρατικό προφίλ. Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, επέλεξε πρόσωπα δοκιμασμένα στα κοινά κι από την άλλη το ΑΚΕΛ, στηρίζει πρόσωπα, ανάλογα της ως ενός βαθμού, επιτυχημένης συνταγής των Προεδρικών, με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, κάνει το βήμα προς τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης της Πρωτεύουσας, έχοντας ως ανθυποψήφιο του Ανδρέα Ασσιώτη. Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ ο κ. Ασσιώτης από το ΑΚΕΛ, ενώ εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις των Οικολόγων.

Από τη μια ο κ. Γιωρκάτζης με πιο πολιτικό προφίλ και ο κ. Ασσιώτης πιο τεχνοκρατικό, αναμένεται να δώσουν μάχη για τη δημαρχία. Ο κ. Γιωρκάτζης ποντάρει από τη μια στη στήριξη του από περισσότερα κόμματα αλλά και στο έργο που έχει να παρουσιάσει ως δήμαρχος, ενώ από την άλλη ο κ. Ασσιώτης, φιλοδοξεί, ότι με τις θέσεις και τις γνώσεις που διαθέτει στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας να επιδείξει μια μακρά πορεία σε διάφορα πόστα, του Υπουργείου Εσωτερικών, φτάνοντας μέχρι τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Η Δημαρχία Λευκωσίας

Για δύο άλογα είναι και η κούρσα για τον Δήμο Λευκωσίας, με δύο ισχυρούς πόλους, που αναμένεται να δώσουν μια σκληρή μάχη. Από τη μια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης και από την άλλη ο Χαράλαμπος Προύντζος. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως τόσο ο Ανδρέας Ασσιώτης που στηρίζει το ΑΚΕΛ για την προεδρία του ΕΟΑ, όσο και ο κ. Προύντζος, υπήρξαν μέλη του εκλογικού επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Μάλιστα ο κ. Μαυρογιάννης, είχε ανακοινώσει μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, πως αν εκλεγόταν, ο κ. Προύντζος θα ήταν ο εκλεκτός του για το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως και για τον ΕΟΑ η υποψηφιότητα του Νίκου Τορναρίτη, στηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΔΗΚΟ, την ΔΗΠΑ, ενώ ο Χαράλαμπος Προύντζος στηρίζεται μέχρι στιγμής από το ΑΚΕΛ. Ο κ. Προύντζος, φιλοδοξεί, ότι σε αυτή την πορεία μέχρι την 9η Ιουνίου, θα μπορέσει να φτάσει στους δημότες του νέου δήμου Λευκωσίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ανανέωσης, χωρίς την ίδια ώρα να αποποιείται το κεντροδεξιό παρελθόν του.

Μάχη για τρία άλογα ο Στρόβολος

Τα δεδομένα στον Δήμο Στροβόλου για τις επικείμενες εκλογές, έχουν την ιδιομορφία, ότι ουσιαστικά, το εκλογικό σώμα, που θα ψηφίσει την 9η Ιουνίου παραμένει αναλλοίωτο σε σχέση με προηγούμενες εκλογές, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους δήμους που συνενώνονται.

Στην μάχη για τον Δήμο Στροβόλου, θα τρέξουν τρία βασικά άλογα, τα οποία μάλιστα «χαλούν» και τις συνεργασίες που υπάρχουν για τον μητροπολιτικό δήμο και για τον ΕΟΑ. Κι αυτό διότι, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μαζί με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και την ΕΔΕΚ, στηρίζουν την υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη, ενώ το ΔΗΚΟ, στηρίζει το δικό του στέλεχος, τον Σταύρο Σταυρινίδη, τον οποίο στηρίζει και το ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς κομματική στήριξη και ο νυν δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Οι ισορροπίες στον Δήμο Στροβόλου, είναι ιδιαίτερα ρευστές, αφού και οι τρεις υποψήφιοι διαθέτουν μια δυναμική. Αναμφίβολα η στήριξη στον Χρίστο Τσίγκη από τρια κόμματα, την ώρα που εκκρεμούν οι αποφάσεις σε Οικολόγους και ΕΛΑΜ, αποτελούν ένα ισχυρό χαρτή, ωστόσο η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους, στη βάση και της προϊστορίας, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Μένει να διαφανεί, αν οι δημότες Στροβόλου, νιώθουν ικανοποιημένη από την θητεία Παπαχαραλάμπους, ή αν θα κάνουν διαφορετικές επιλογές.

Θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα η Φωτούλα

Για να διατηρήσει τα κεκτημένα της, επαναδιεκδικεί τη δημαρχία του Δήμου Λακατάμιας η Φωτούλα Χατζήπαπα, έχοντας σημαντική στήριξη από κόμματα. Απέναντι της ο Λούκας Ελευθερίου, ο οποίος ρίχνεται στη μάχη με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα. Την ίδια ώρα, στη Λακατάμεια, υπάρχει και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιάννη Πιερίδη, ο οποίος έχοντας μια μακρά διαδρομή στα τεκταινόμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα δώσει τη δική του μάχη, χωρίς καμία μορφής στήριξη ή «εξάρτηση», όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά, από κόμματα.

Την υποψηφιότητα της Φωτούλας Χατζήπαπα, στηρίζει το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ενώ τον Λούκα Ελευθερίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία.

Στον νέο δήμο Λατσιών Γερίου, ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς διεκδικεί τη δημαρχία, έχοντας απέναντί του τον Σάββα Νικολάου. Ο κ. Νικολάου, ρίχνεται για πρώτη φορά σε μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εχοντας καταγράψει μια μακρά επαγγελματική πορεία ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στον χώρο των εκθέσεων.

Τον Χρίστο Πιτταρά, στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ τον Σάββα Νικολάου το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν και τον νέο δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς. Ειδικότερα υποψήφιο είναι ο Σταύρος Χατζηγιάννης, τον οποίο στηρίζουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και ο Ανδρέας Ιωσήφ που στηρίζεται από ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο Μιχάλης Χατζηκυριάκος.

Δειτε Επισης

Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν