Οι σκέψεις Πελεκάνου, τα προβλήματα χωρίς τέλος και ο κομματικός πατριωτισμός του ΔΗΣΥ

Εκεί που ο ΔΗΣΥ ετοιμαζόταν να ανακοινώσει και τα τελευταία ψηφοδέλτιά του μέσα σε συνθήκες σχετικής νηνεμίας μετά και τις πρόσφατες τρικυμίες, η είδηση πως ο Μάριος Πελεκάνος βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΕΛΑΜ για συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο του ακροδεξιού κόμματος για τις Ευρωεκλογές ήρθε να ταράξει εκ νέου τα νερά. Πρόκειται για ένα προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης, ο οποίος μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ο πρώτος του αντιπρόεδρος και που στο παρελθόν αποτελούσε το «πρόσωπο» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παραιτήθηκε, ωστόσο, με πολλά καρφιά για παρασκήνιο που οδήγησε στον αποκλεισμό του από το Συναγερμικό ψηφοδέλτιο, αφήνοντας πίσω του ανοιχτούς λογαριασμούς.

Από την παραίτηση του Μάριου Πελεκάνου από το αξίωμα του αντιπροέδρου μέχρι την συμπόρευσή του με άλλο κόμμα υπάρχει βέβαια μεγάλη απόσταση, η οποία επιτρέπει πολλούς συνειρμούς που ο ΔΗΣΥ θα ήθελε να αποφύγει εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Εξού και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν αποδέκτης πολλών πιέσεων από διάφορα στελέχη της παράταξης, ώστε να μην αποδεχθεί την πρόταση του ΕΛΑΜ. Με τον κ. Πελεκάνο φαίνεται να επικοινωνούν και πρόσωπα της βάσης του ΔΗΣΥ, που τον είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Ωστόσο, αν τελικά όντως επιθυμεί να κατέλθει υποψήφιος με το ΕΛΑΜ, δεν θα αποτελεί το τέλος της ιστορίας. Θα πρέπει είτε να προχωρήσει ο ίδιος με επιστολή του στο κόμμα, ζητώντας την αφαίρεσή του από τα μητρώα, είτε να κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του. Ενδεχομένως η επιλογή του αιτήματος για διαγραφή να είναι προτιμητέα και για τις δύο πλευρές αλλά θα φανεί στην πορεία, εάν και εφόσον ο κ. Πελεκάνος είναι υποψήφιος στο ΕΛΑΜ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στον ΔΗΣΥ δεν ανησυχούν και τόσο πολύ για τις πιθανές διαρροές που μπορεί να έχουν προς το ΕΛΑΜ από μια τέτοια «μεταγραφή», υπό την έννοια ότι αφενός αναγνωρίζουν πως υπάρχουν απώλειες προς το ΕΛΑΜ (τις οποίες, βεβαίως, προσπαθούν να περιορίσουν) και αφετέρου ξέρουν ότι οι περίπου 9000 ψήφοι που έλαβε ο Μάριος Πελεκάνος στις εσωκομματικές εκλογές δεν είναι δικές του προσωπικές ψήφοι. Αντιθέτως, προέρχονται από την πιο σκληροπυρηνική μερίδα της Συναγερμικής βάσης, αυτούς που είναι μέλη του κόμματος και ψήφισαν τη συνδρομή τους για να προσέλθουν να ψηφίσουν. Είναι, συνεπώς, ένα κοινό που δύσκολα θα εγκατέλειπε το κόμμα για να υποστηρίξει ένα πρόσωπο.

Μπορεί να μην αναμένεται να προκληθεί ένα τσουνάμι διαρροών, είναι, ωστόσο, πιθανόν μια τέτοια εξέλιξη να κινητοποιήσει κάποιους ψηφοφόρους του κόμματος, που είναι για κάποιο λόγο δυσαρεστημένοι, είτε από χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας, είτε από επιλογές της νέας ηγεσία και οι οποίοι σκέφτονται αν θα ψηφίσουν ξανά ΔΗΣΥ. Τα πρόσωπα αυτά, συχνά εκφραστές της πιο συντηρητικής πτέρυγας του ΔΗΣΥ, ενδεχομένως να αναζητούσαν κάποια επιβεβαίωση για την πρόθεσή τους να κινηθούν δεξιότερα στον χάρτη και η παρουσία ενός προβεβλημένου Συναγερμικού στελέχους στο ψηφοδέλτιο να λειτουργήσει ως τέτοια.

Στον ΔΗΣΥ, βέβαια, αναμένεται να δοκιμάσουν να εκμεταλλευτούν την πιθανή παρουσία του Μάριου Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ για σκοπούς ενεργοποίησης του κομματικού πατριωτισμού. Δηλαδή να στείλουν το μήνυμα ότι η παράταξη βάλλεται από όλες τις πλευρές και ότι όλοι εποφθαλμιούν για να προκαλέσουν πρόβλημα στον ΔΗΣΥ. Ενδεχομένως μια τέτοια επιχειρηματολογία, στην έναρξη του δημόσιου μέρους του προεκλογικού, να μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Ο νούμερο ένας στόχος για την παράταξη, άλλωστε, είναι η υψηλή συσπείρωση, η οποία θα της επιτρέψει να επιστρέψει στα επιτυχή εκλογικά αποτελέσματα, να επανακαταλάβει την πρωτιά και να στείλει το μήνυμα ότι μετά από μια πολύ βαθιά κρίση και μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας, επιστρέφει στην ομαλότητα. Ο κομματικός πατριωτισμός συμβάλλει σημαντικά στην συσπείρωση των κομματικών βάσεων και ως εκ τούτου είναι πιθανόν ο ΔΗΣΥ να προσπαθήσει να «γυρίσει» υπέρ του μια εξέλιξη που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου θετική.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι ποια στάση θα τηρήσει ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ως υποψήφιος του ΕΛΑΜ, εάν το πάρει τελικά απόφαση. Θα επιτίθεται στο κόμμα που τον μεγάλωσε και τον ανέδειξε; Θα είναι προσεκτικός στον τρόπο που εκφράζεται ή θα χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό όπλο τις όποιες πικρίες προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα; Και πόσο ζημιογόνο θα μπορούσε αυτό να είναι για τον ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι είναι ένα πρόσωπο που ανήκε στην ηγεσία;

Ακόμη και αν ο Μάριος Πελεκάνος αποφασίσει τελικά να μην ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, το γεγονός και μόνο ότι βρισκόταν σε τέτοιες συνομιλίες και ότι το ΕΛΑΜ αισθανόταν ότι μπορούσε εύκολα να προσεγγίσει ένα μέχρι πρότινος υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, είναι από μόνο του πρόβλημα. Καταδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ανάμεσα σε κάποια στελέχη υπερισχύει η προσωπική ατζέντα (τέτοιου είδους προβλήματα, άλλωστε, κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετά η ηγεσία το προηγούμενο διάστημα, όταν αποφάσιζε τους υποψηφίους του κόμματος, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην έκανε τις καλύτερες δυνατές επιλογές λόγω της πίεσης για τήρηση ισορροπιών), ενώ δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν νέα προβλήματα στον ΔΗΣΥ από το πουθενά.

Δειτε Επισης

Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Επιδοτεί την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ηλεκτρική διασύνδεση το κράτος-25 εκατ. ευρώ ανά έτος για πέντε χρόνια
Άνοιγμα σημείου διέλευσης στα Λύμπια θέλουν οι κάτοικοι Λουρουτζίνας
Διαφημίζει την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ο Τατάρ-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τις συλλήψεις σφετεριστών
Κάλεσμα ΕΔΟΝ για συμμετοχή της νεολαίας στην Πορεία Αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης
Μας κατηγορεί για… μονομερή κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τατάρ
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»