Το πολιτικό ντεμαράζ του Προέδρου, το μέλι της διεθνούς κοινότητας και η επένδυση στην προστιθέμενη αξία

Δύο με τρεις εβδομάδες, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 και την απάντηση των Ισραηλινών με τον αποκλεισμό και τον βομβαρδισμό της Γάζας, η Κυπριακή Κυβέρνηση, άρχισε δειλά δειλά να επεξεργάζεται και να παρουσιάζει την πρόταση της για δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, που θα είχε ως στόχο τον εφοδιασμό των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα με είδη πρώτης ανάγκης.

Η πρόταση, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε αξιωματούχους τρίτων χωρών και του ΟΗΕ. Ήταν ξεκάθαρο πως σε εκείνη τη φάση των ισραηλινών επιχειρήσεων, δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για να καταστεί εφικτό. Στο εσωτερικό ακροατήριο της Κύπρου, αποτελεί πραγματικότητα, ότι πολλοί χρησιμοποίησαν την εν λόγω πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως σημείο ενάσκησης αντιπολίτευσης, ακόμη και ειρωνείας.

Εξάλλου, στο τραπέζι υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση, προεκλογική μάλιστα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου για το Κυπριακό. Αυτές οι δύο προτάσεις του, που σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία τους δεν εξαρτάτο από τον ίδιο, αλλά από τις προτεραιότητες τρίτων, πολύ πιο ισχυρών κέντρων λήψεως αποφάσεων, συνέτειναν την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου και στην πτώση της δημοτικότητας του, η οποία αποτυπώθηκε σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδειξε να μην επηρεάζεται και επέμεινε σε αυτές, δείχνοντας πως κάτι παραπάνω γνώριζε και πως σε βάθος χρόνου, η πρόταση του για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, θα μπορούσε να υλοποιηθεί και εκ του αποτελέσματος και ο ίδιος να δικαιωθεί.

Αυτό συνέβη με καθυστέρηση αρκετών μηνών, όταν πια και οι συνθήκες αλλά και η ιδέα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, ωρίμασε, κυρίως εντός του Ισραήλ, ενώ παράλληλα υπήρξε και ανάλογη πολιτική ώθηση, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο κι από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε οι εικόνες και οι πληροφορίες από τη Γάζα, για ανθρώπους που λιμοκτονούν και παιδιά που πια δεν είναι φυσιολογικά, δεν πρέπει και δεν μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο.

Το τελευταίο δεκαήμερο, βρίσκεται σε εξέλιξη το πολιτικό ντεμαράζ του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και τα δημόσια συγχαρητήρια προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εκπόνηση και την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αποτέλεσε το έναυσμα, για να ακολουθήσουν οι φιλοφρονήσεις προς το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, από ηγέτες αρκετών χωρών, οι περισσότερες εκ των οποίων συμμετέχουν στο σχέδιο «Αμάλθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπαινοι Ούρσουλας στον ΠτΔ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη»

Επιστέγασμα αυτών, ήταν η ξαφνική επίσκεψη του Προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέρτις Ριντ, στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, παρέδωσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, επιστολή, από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην οποία ο ηγέτης των ΗΠΑ, εξαίρει τον ηγετικό ρόλο, το όραμα και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εφαρμογή του θαλάσσιου διαδρόμου. Αναφέρεται, επίσης, στις στενές σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής, οι οποίες ήταν καταλυτικές, ώστε να υλοποιηθεί η εν λόγω πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εύσημα Μπάιντεν σε Χριστοδουλίδη για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-Εξέφρασε ετοιμότητα για στήριξη

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζει τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως όντως η δική του παρουσία, συνέβαλε και σε μεγάλο βαθμό ώθησε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να προχωρήσει με τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης, μετά από μια μακρά περίοδο, όπου στο Κυπριακό υπήρχε στασιμότητα, η οποία επέτρεπε στην άλλη πλευρά, να δημιουργεί συνεχώς νέα τετελεσμένα.

Από την προεκλογική περίοδο, μια από τις προτάσεις που κατέθεσε ως υποψήφιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν αυτή για διορισμό Ευρωπαίου Απεσταλμένου για το Κυπριακό. Μια πρόταση που επικρίθηκε και αντιμετωπίστηκε επικριτικά από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το γεγονός μάλιστα, ότι και μετά την εκλογή του επένδυσε πολλά σε αυτή την πρόταση του, επέτρεψε στην αντιπολίτευση να του ασκήσει κριτική.

Ο ίδιος στις αρχές του μήνα, κατά τη διάρκεια του απολογισμού του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε στην εν λόγω πρόταση και μάλιστα επανέλαβε πως παραμένει στόχος του ένας τέτοιος διορισμός. «Με απόλυτη εντιμότητα σας λέω», είπε, «υπάρχει και συγκεκριμένη προσωπικότητα. Δεν είναι η κα. Μέρκελ. Γνωρίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όταν κάποια κράτη μέλη αντιδρούσαν στην προοπτική, δεν ήταν γιατί δεν έβλεπαν ρόλο, αλλά διότι θεωρούσαν ότι πρώτα έπρεπε να διοριστεί απεσταλμένος του ΟΗΕ. Είμαι σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου και αναλόγως το πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια της κας. Ολγκίν, θα δούμε πως θα πάει», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Μένει δηλαδή, να διαφανεί αν και η εν λόγω πρωτοβουλία του Προέδρου, έστο και μεσοπρόθεσμα θα υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή αντίδραση Λευκωσίας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν-«Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»

Η διπλωματική και πολιτική επιτυχία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, σύμφωνα με τη Λευκωσία, δίδει προστιθέμενη αξία στο Κυπριακό. Το γεγονός, ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας, είναι πλέον πολυδιάστατη και δεν περιορίζεται μόνο στα συνδεδεμένα με το Κυπριακό ζητήματα, δίνει την εν λόγω προστιθέμενη αξία, πάνω στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επενδύει, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει το Κυπριακό.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, δεν έχει να κάνει με το αν θα διοριστεί ή όχι τελικά Ευρωπαίος απεσταλμένος, αλλά με το αν η διεθνής κοινότητα και δη οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ΗΠΑ, που το προηγούμενο δεκαήμερο στάζουν μέλι για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι έτοιμοι να κάνουν αυτά που πρέπει για να δώσουν νέα ώθηση στο Κυπριακό. Αν δηλαδή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, οι θεσμοί της ΕΕ, ακόμα και οι ηγέτες των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις εξάρτησης που έχουν δημιουργήσει με την Άγκυρα και να της ασκήσουν πίεση, ώστε να εγκαταλείψει τον δρόμο της αδιαλλαξίας και να επανέλθει σεβόμενη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκεται σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εκεί επαφών του Αντόνιο Γκουτέρες. Μεταξύ άλλων ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Εξάλλου, σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακολούθως θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, με θέμα κυρίως το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες προκλήσεις. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου και δείπνο εργασίας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου είναι το Μεσανατολικό, η Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η Ασφάλεια, η Διεύρυνση και οι Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ.

Στις 22 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην επετειακή εκδήλωση για τα 30χρονα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μαζί με τους Ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδίας και το Λιχτενστάιν. Θα ακολουθήσει Σύνοδος της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δεν δέχθηκε να τη συναντήσει, φρόντισε όμως να τον μάθει-Ο εμπρηστικός Ερντογάν και το «κάτι» της Ολγκίν

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους