Αυστηρή αντίδραση Λευκωσίας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν-«Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»

Την αυστηρή αντίδραση της Λευκωσίας, προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ένα νέο του παραλήρημα, είπε πως «η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974».

Σχολιάζοντας της δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως, οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο, ότι δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είναι καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές. Εδώ και 50 χρόνια, η Κύπρος, πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, βρίσκεται υπό κατοχή μετά τη βάρβαρη εισβολή του 1974».

Και πρόσθεσε πως, «το απαράδεκτο των λεγομένων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και προς τον ίδιο τον ΓΓ, η προσωπική απεσταλμένη του οποίου βρισκόταν πριν λίγα 24ωρα στη χώρα μας, με αποστολή τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέχισε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «επιλέγει να στέλνει μήνυμα διχασμού, έμπρακτα παραβιάζοντάς και αγνοώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Δεν νοείται κανένα κράτος να είναι έρμαιο των ορέξεων και των επεκτατικών διαθέσεων ξένων κρατών. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη και η λογική».

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το σύνολο των δυνάμεων μας στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πλήρως ευθυγραμμισμένη και συνεπή με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη και ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση πιστεύει μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η προσπάθεια της κας Ολγκίν για μας ανοίγει μια νέα περίοδο στις προσπάθειες μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο διορισμος της κας Ολγκίν από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ καταδεικνύει την προσήλωση του ΓΓ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Και επανέλαβε πως, «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας αποπροσανατολίσει από αυτή την αποστολή, δηλαδή, της επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Δεν θα λυθεί το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ή να αποδεχθούμε τέτοιου είδους δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας».

«Εκείνο το οποίο επιθυμούμε και το κάλεσμα που για ακόμη μια φορά απευθύνουμε είναι να υπάρξει ειλικρινής πρόθεση και διάθεση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί ούτως ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη, οριστική λύση του Κυπριακού που όφελος θα έχει για ολόκληρη την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αντίδραση της Αθήνας

Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων, χαρακτηρίζει η Αθήνα τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως, «οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τι είπε ο Ερντογάν

Σε ομιλία του τη Δευτέρα κατά το ιφτάρ (πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) με στρατιώτες, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας». Στην «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974», όπως αποκάλεσε την εισβολή, «μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες. Παρ' όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η τδβκ ούτε οι Τουρκοκύπριοι» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε επιχειρήσει στον νότο, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας» συνέχισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι «αν θέλουμε να ζήσουμε στη δική μας πατρίδα, βαμμένη με το αίμα των μαρτύρων, ελεύθεροι και με ψηλά το κεφάλι, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να παρεμποδίζουμε τα παιχνίδια». Είπε επίσης ότι «ο ισχυρός στρατός είναι υποχρέωση παρά επιλογή για εμάς. Είμαστε μια χώρα, ένα έθνος και ένας στρατός που πρέπει να διατηρεί πάντα την αποτρεπτική του δύναμη στο υψηλότερο επίπεδο. Ως τουρκικό έθνος, μόνο η δική μας προσπάθεια, η δική μας δύναμη, τα μέσα και οι ικανότητές μας που έχουμε αναπτύξει μπορούν να μας προστατεύσουν από τους εχθρούς μας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για το αεροπλανοφόρο που κατασκεύασε η Τουρκία. «Τώρα κατασκευάσαμε το αεροπλανοφόρο μας. Τι λέμε; Δεν είναι αρκετό. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο. Ο Διοικητής του Ναυτικού μας εργάζεται με την ομάδα του και αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την έρευνά μας. Δουλεύουμε σε πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε μη επανδρωμένα υποβρύχια, αν θέλει ο Θεός, θα τα καταφέρουμε» είπε.

«Γνωρίζουμε από πρόσφατες πικρές εμπειρίες ότι όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες είμαστε μέλη ούτε οι διεθνείς δομές που έχουν ως αποστολή την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης έχουν καμία χρησιμότητα. Γι' αυτό ζητάμε συνεχώς μια εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία και εργαζόμαστε για μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία σε κάθε τομέα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων