Δεν δέχθηκε να τη συναντήσει, φρόντισε όμως να τον μάθει-Ο εμπρηστικός Ερντογάν και το «κάτι» της Ολγκίν
06:00 - 20 Μαρτίου 2024
Στον πρώτο γύρο επαφών της στην Κύπρο η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αφού γνώρισε τους δύο ηγέτες, εστίασει πάρα πολύ στην ιστορία του Κυπριακού. Ρωτούσε και επέμενε για τους λόγους που του Κυπριακό έφτασε στη σημερινή άσχημη του μορφή, έδινε βαρύτητα στο να μάθει τι πήγε λάθος στο Κρανς Μοντάνα και άλλα σχετικά.
Όταν αποχώρησε από την Κύπρο, ταξίδεψε στο τρίγωνο Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο. Στην Αθήνα συναντήθηκε τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Πριν την επίσκεψη της στην Άγκυρα, έγινε μεγάλη συζήτηση για το αν θα την δεχόταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή αντίδραση Λευκωσίας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν-«Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»
Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως δεν θα τη συναντήσει, αργότερα, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα τουρκικά ΜΜΕ, μετέδιδαν ότι τελικά θα συναντηθούν. Τελικά, η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, δεν συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν.
Βλέποντας κανείς την τελευταία δήλωση του Τούρκου Προέδρου, η οποία ενδεχομένως να ήταν και η πιο προκλητική που έγινε τα τελευταία χρόνια, μπορεί να ισχυριστεί, ότι τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με την κα. Ολγκίν. Συναντήθηκε και της παρουσίασε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της εισβολής και των δεινών που αυτή προκάλεσε κα ιπροκαλεί στον κυπριακό λαό.
Με τη δήλωση, «η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974», ο Τούρκος Πρόεδρος, συναγωνίζεται, μιας ανάλογης δήλωσης του πέρυσι το Φθινόπωρο, με την οποία απειλούσε τον ελληνισμό πως «θα έρθουμε να σας πάρουμε νύχτα».
Η κα. Ολγκίν μπορεί στις δημόσιες τοποθετήσεις της, να επιδιώκει να στείλει ένα θετικό μήνυμα, ότι η προσπάθεια της βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και πως σύντομα θα έχει «κάτι» να παρουσιάσει στις δύο πλευρές, ωστόσο από τη μια η επιμονή και το πάθος με το οποίο ο κατοχικός ηγέτης επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα σε κυριαρχική ισότητα που παραπέμπει σε λύση δύο κρατών όσο και οι δηλώσει Ερντογάν, αποτελούν βόμβα στα θεμέλια των προσπαθειών, τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη όσο και της κας. Ολγκίν και κατ΄ επέκταση του Αντόνιο Γκουτέρες.
Μπορεί η κα. Ολγκίν να μην συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο άκουσε από πολλούς στην Κύπρο, πως αυτός είναι ο άνθρωπος που κρατά τα κλειδιά του Κυπριακού, ωστόσο -κι αυτή- διαβάζοντας τη συγκεκριμένη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα που ανέφερε, είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει σφαιρική εικόνα για τα δεδομένα. Είναι δηλαδή σαν να τον συνάντησε και άκουσε τις θέσεις του, οι οποίες ποσώς δεν απέχουν από τις θέσεις που εκφράζει ο Ερσίν Τατάρ και που εξέφραζε, το ίδιο έντονα και ο Ραούφ Ντενκτάς πολύ παλαιότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Η Λευκωσία, αντέδρασε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, καταδικάζοντας τη ρητορική του. Μετά κι από αυτές τις δηλώσεις, επικρατεί προβληματισμός, αφού η ασάφεια που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή η Άγκυρα, ενόψει της βελτίωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ομαλοποίηση και των σχέσεων της με την ΕΕ, θα επανατοποθετείτο και σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Κάτι που δεν προκύπτει, ούτε μέσα από τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, ούτε μέσα από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, βρίσκονται στον προθάλαμο της νέας πρωτοβουλίας, η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, μετά τη δεύτερη επίσκεψη της Ολγκίν, αλλά και μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να μην έχει διαφοροποιηθεί από προηγουμένως, παραμένοντας στο τέλμα που προκαλούν οι τουρκικές θέσεις.
Σε ότι αφορά την κα. Ολγκίν το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έτσι ώστε να καταγράψει και τις προθέσεις των ισχυρών χωρών της ΕΕ, οι οποίες εξάλλου, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Στο πρόγραμμα της, μάλιστα, περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Από εκεί και πέρα, η ίδια αποχωρώντας από την Κύπρο την περασμένη Κυριακή, εξέφρασε την ελπίδα, να επιστρέψει με «κάτι» που θα προστεθεί στην εξίσωση του Κυπριακού. Το τι θα μπορεί να είναι αυτό το «κάτι», δεδομένων και των επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως να συνδέεται με την προσπάθεια, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τον ίδιο, ώστε να μετατοπιστεί από τις εκτός πλαισίου θέσεις του στο Κυπριακό.