Διορίζονται ποινικοί ανακριτές με οδηγίες Χαρτσιώτη για το σκάνδαλο-Αγγίζουν την πιθανή εμπλοκή αστυνομικών

Στον διορισμό ποινικών ανακριτών, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, προχωρά η Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προχώρησε στον διορισμό των Νίνο Κέκκου, Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας και Γιώργου Παπαϊωάννου, Δικηγόρο, ως Ποινικούς Ανακριτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί και οι Αρχές για την παρουσία τους στην Μονή-Τα ερωτήματα και η ενδεχόμενη ανάγκη για ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές

Στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως, «μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως αποτέλεσμα ισχυρισμών που περιήλθαν εις γνώσιν του για παρουσία μελών της Αστυνομίας και/ή εμπλοκής τους στην υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, έγινε συζήτηση μεταξύ του κ. Υπουργού και των κ.κ. Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με σκοπό τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση των ποινικών ερευνών όσο και την αντικειμενική διερεύνηση και αξιολόγηση των διαφόρων αντικρουόμενων ισχυρισμών που προβάλλονται από τους εμπλεκόμενους, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν και ισχυρισμούς εμπλοκής μελών της Αστυνομίας και άλλων προσώπων».

Και προστίθεται πως, «για διασφάλιση των πιο πάνω, ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Α. Αγγελίδης, ασκώντας την εξουσία που του παρέχει το εδάφιο (2) του άρθρου 4 του Κεφ. 155, αποφάσισε να διορίσει τους κ.κ. Νίνο Κέκκο, Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας και Γιώργο Παπαϊωάννου, Δικηγόρο, ως Ποινικούς Ανακριτές, για να διεξάγουν ανακρίσεις σε συνεργασία με τους Ανακριτές της Αστυνομίας, αναφορικά με ενδεχόμενη διάπραξη οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο».

Η ανακοίνωση Χαρτσιώτη

Σημειώνεται ότι, διευκρινιστική ανακοίνωση για τον διορισμό ποινικών ανακριτών εξέδωσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης.

«Μετά τις σημερινές μου πρωινές δηλώσεις ακολούθησαν αναφορές και ισχυρισμοί για ενδεχόμενη εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών οργάνων στην υπόθεση Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, πέραν των δύο που είχα ήδη αναφέρει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Υπουργός.

«Με βάση αυτά τα γεγονότα, προχώρησα σε σχετική συνεννόηση τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ο τελευταίος, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει η σχετική νομοθεσία, διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές με δύο στόχους:

α) να κατοχυρώσει την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της έρευνας που διεξάγει η Αστυνομία, ιδίως μετά τους ισχυρισμούς για ενδεχόμενη εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών οργάνων, και

β) να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ανακριτική ομάδα ώστε να μπορέσει να ερευνήσει σε βάθος όλες τις πτυχές της υπόθεσης, περιλαμβανομένων και των ισχυρισμών για εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών οργάνων», πρόσθεσε.

«Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διαλευκάνει πλήρως τη σοβαρή αυτή υπόθεση, χωρίς εκπτώσεις, αναστολές ή επιφυλάξεις, και καλό θα ήταν οποιοσδήποτε έχει στοιχεία, ονόματα ή άλλο μαρτυρικό υλικό να το καταθέσει ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών», υπογράμμισε ο Μάριος Χαρτσιώτης.

Χαιρετίζει η ΕΔΕΚ

«Η θέση της ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν διάφορες πτυχές της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ, ήταν πως ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση, θα ήταν ο διορισμός ποινικών ανακριτών από τη Νομική Υπηρεσία. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να διορίσει ποινικούς ανακριτές, για τη διερεύνηση της εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης, η οποία εμπλέκει τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ και τον πρώην Αρχηγό Αστυνομίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης επιτείνεται μετά από όλα αυτά που έχουν κυκλοφορήσει ως ντοκουμέντα που πιθανόν να αποτελούν ποινικά αδικήματα, όπως η δράση κουκουλοφόρων, τα οχήματα με καλυμμένες πινακίδες και η καταμέτρηση τεραστίου ποσού», πρόσθεσε η ΕΔΕΚ.

«Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία διερεύνησης θα προχωρήσει ταχύτατα, γιατί η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του